www.wimjongman.nl

(homepagina)


Irans proxy-oorlog tegen Israël is veroorzaakt door de zwakte van Biden

door Khaled Abu Toameh - 15 augustus 2022

  • "De VS is begonnen met het inpakken van de koffers om het Midden-Oosten te verlaten. Het is niet langer in staat om maximale druk op ons uit te oefenen." - Generaal-majoor Hossein Salami, commandant van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, 4 augustus 2022.

  • Net als hun beschermheren in Teheran, zijn deze proxies allemaal vastbesloten om Israël te vernietigen en zoveel mogelijk Joden te doden. PIJ blijft Israël bedreigen en aanvallen, terwijl Hezbollah en de Houthi's hun uiterste best doen om de veiligheid en stabiliteit in Libanon, Jemen, Irak, Syrië en de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, te destabiliseren.

  • In een duidelijke waarschuwing aan het adres van de regering-Biden benadrukken de Arabieren dat de Amerikanen zich vergissen als ze denken dat Iran zijn gevaarlijke beleid en acties zal veranderen zodra het een nieuw nucleair akkoord heeft bereikt met de VS en de andere wereldmachten, waaronder de Europese Unie.

  • "Libanon lijdt vandaag niet zozeer onder de oorlog als wel onder de Iraanse bezetting via Hezbollah, die het land in zijn geheel dreigt te doen instorten. We hebben te maken met een Iraanse politieke fantasie waarvan de regio niets anders heeft meegekregen dan verwoesting en vernietiging, of het nu in Gaza, Libanon of Syrië is, en ook in Jemen en Irak." - Tareq al-Hamid, voormalig hoofdredacteur van het in Londen gevestigde Asharq Al-Awsat; aawast.com, 7 augustus 2022.

  • "Westerse landen blijven zich inzetten op de zogenaamde gematigdheid van Iran en eisen dat het haar gedrag verandert, de regionale invloed vermindert en het programma voor ballistische raketten opgeeft. Dit is een onmogelijke taak, ongeacht welke deal aan Teheran wordt voorgelegd. Vijandigheid jegens Amerika is een van de grondslagen van de Islamitische Revolutie. De verspreiding van de Islamitische Revolutie in de regio is de taak van de Islamitische Republiek. De kracht van Iran ligt niet alleen in wapens, de Revolutionaire Garde en het leger, maar ook in een invloed in de regio. Het destabiliserende gedrag van Iran in de regio heeft de hoogste prioriteit in de Iraanse beleidsvorming." - Rafik Khoury, veteraan Libanese journalist, independentarabia.com, 27 juli 2022.

  • "Deze gewapende groepen werken in het belang van Iran. In ruil daarvoor worden ze beloond [met wapens en geld] voor het dienen van Iraanse belangen." - Dr. Jassim Khalfan, Emirati politiek analist, posts.com, 7 augustus 2022.

  • "De [Palestijnse] groepen leveren gewoon diensten aan degenen die hen betalen. Oorlogen bij volmacht en het werken voor externe agenda's hebben de Arabische wereld en vele landen.... vernietigd." - Dr. Talal Al-Sharif, voormalig lid van het Jordaanse parlement, amad.ps, 8 augustus 2022.

  • Op dit punt moet men zich afvragen of de regering Biden onderhandelt met Iran en het miljarden dollars aanbiedt om eenvoudigweg Israël niet aan te vallen totdat de termijn van president Joe Biden over nog eens twee tot zes jaar voorbij is.

  • Eens te meer heeft de besluiteloosheid van de regering-Biden de terroristen en hun meesters in Teheran, evenals de Russen en de Chinese communistische partij, alleen maar aangemoedigd.

( )

Arabische politieke analisten zien de gevechten van deze maand tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) als onderdeel van de voortdurende pogingen van de Iraanse mullahs om hun invloed in het Midden-Oosten te vergroten door het bewapenen en financieren van islamistische terreurgroepen in de Gazastrook, Irak, Syrië en Jemen. Afgebeeld: PIJ-schutters in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook, op 8 augustus 2022. (Foto door Said Khatib/AFP via Getty Images)

De recente oorlog tussen Israël en de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) organisatie in de Gazastrook moet volgens verschillende Arabische politieke analisten en auteurs worden gezien in de context van de pogingen van Teheran's mullahs om de regering Biden te dwingen de Iraanse nucleaire deal van 2015 nieuw leven in te blazen. Door de Islamitische Jihad tegen Israël te ontketenen, proberen de mullahs de regering-Biden blijkbaar te vertellen: "Zie je waartoe wij in staat zijn? We hebben een aantal milities en gewapende groepen die Israël en Arabische landen kunnen aanvallen. Haast je en geef ons (Iran) alles wat we willen voordat het te laat is. Schrap de Revolutionaire Garde van de lijst van buitenlandse terroristen. Geef ons miljarden dollars of anders zullen wij doorgaan met het aanvallen van Amerika's Arabische en Israëlische vrienden. Haast je en teken een nieuw nucleair akkoord met ons of anders zullen we boos zijn op de VS en zullen we doorgaan met Israël aan te vallen en Joden te doden."

Zij zien de drie dagen durende gevechten tussen Israël en de PIJ als onderdeel van de voortdurende inspanningen van de mullahs om hun invloed in het Midden-Oosten te vergroten door het bewapenen en financieren van islamistische terreurgroepen in de Gazastrook, Irak, Syrië en Jemen.

Deze inspanningen zijn er uiteraard ook op gericht de plannen van het Iraanse regime om Israël te elimineren, te bevorderen. Het is geen toeval dat de leider van de Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhala, in Teheran was terwijl zijn mannen honderden raketten op Israël afvuurden.

Voor en tijdens het bezoek bleven de Iraanse leiders openlijk uiting geven aan hun intentie en verlangen om Israël te vernietigen en Joden te doden. Dat komt omdat de Iraniërs de VS onder de regering Biden niet in staat achten om hun te confronteren met hun gevaarlijke plannen. Zoals generaal-majoor Hossein Salami, bevelhebber van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), op 4 augustus zei: "De VS zijn begonnen met het inpakken van hun koffers om het Midden-Oosten te verlaten. Het is niet langer in staat om maximale druk op ons uit te oefenen."

De PIJ, de op één na grootste terreurgroep in de door Hamas bestuurde Gazastrook, verschilt in niets van de andere proxies van Iran in het Midden-Oosten, met name de Libanese Hezbollah en de Jemenitische Houthi-militie, als het gaat om het bedreigen van Israël en Amerika's Arabische vrienden.

Evenals hun beschermheren in Teheran, zijn deze volmachten allen vastbesloten om Israël te vernietigen en zoveel mogelijk Joden te doden. PIJ blijft Israël bedreigen en aanvallen, terwijl Hezbollah en de Houthi's hun uiterste best doen om de veiligheid en stabiliteit in Libanon, Jemen, Irak, Syrië en de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, te destabiliseren.

In een duidelijke waarschuwing aan het adres van de regering-Biden benadrukken de Arabieren dat de Amerikanen zich vergissen als ze denken dat Iran haar gevaarlijke beleid en acties zal veranderen zodra het een nieuw nucleair akkoord bereikt met de VS en de andere wereldmachten, waaronder de Europese Unie. De Arabieren zeggen bovendien dat de tijd is gekomen dat de internationale gemeenschap Iran laat boeten voor haar voortdurende steun aan islamistische terreurgroepen en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een aantal Arabische landen.

"De [Israël-PIJ] oorlog is noch de eerste noch de laatste, maar het bewijst eens te meer dat Iran Gaza uitbuit, zoals het Libanon uitbuit, om Teheran's onderhandelingskaarten met het Westen te versterken," schreef de Saoedische auteur Tareq al-Hamid, een voormalige hoofdredacteur van de in Londen gevestigde krant Asharq Al-Awsat:

"Vandaag lijdt Libanon niet zozeer onder de oorlog als wel onder de Iraanse bezetting via Hezbollah, terwijl een ineenstorting van het land als geheel dreigt. We hebben te maken met een Iraanse politieke fantasie waarvan de regio niets dan verwoesting en vernietiging heeft gekregen, of het nu in Gaza, Libanon of Syrië is, evenals in Jemen en Irak.

"Deze situatie zal niet veranderen, en deze [Iraanse] fantasie zal niet eindigen totdat Iran een echte prijs betaalt voor al haar misdaden in onze regio."

De Libanese journalist Rafik Khoury schreef dat het Westen "een ongeneeslijke ziekte heeft in de omgang met Iran: een verslaving aan zwakheid en een illusie van naïviteit".

Opmerkend dat de mullahs vastbesloten zijn om hun plannen voor het verkrijgen van kernwapens door te zetten, bekritiseerde Khoury de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland voor het zichzelf blijven misleiden door te geloven dat een nieuwe nucleaire overeenkomst de mullahs zou stoppen.

"De [nucleaire] bom is een voldongen feit, en de illusies om die te voorkomen door Teheran's eisen in te willigen, doen denken aan het Russische spreekwoord: 'Het is te laat om iemand een goede gezondheid toe te wensen terwijl je naar zijn begrafenis gaat'...

"Westerse landen blijven zich inderdaad inzetten op de zogenaamde gematigdheid van Iran en eisen dat hun gedrag zal veranderen, de regionale invloed vermindert en het programma voor ballistische raketten opgeeft. Dit is een onmogelijke taak, ongeacht welke deal aan Teheran wordt voorgelegd. Vijandigheid jegens Amerika is een van de fundamenten van de Islamitische Revolutie. De verspreiding van de Islamitische Revolutie in de regio is de taak van de Islamitische Republiek. De kracht van Iran ligt niet alleen in wapens, de Revolutionaire Garde en het leger, maar ook in een invloed in de regio. Het destabiliserende gedrag van Iran in de regio heeft de hoogste prioriteit in de Iraanse beleidsvorming."

De Saoedische academicus Turki Al-Hamad schreef dat de Arabieren hun belangstelling voor het Israëlisch-Palestijnse conflict hebben verloren, voornamelijk omdat de Palestijnen zich laten manipuleren en gebruiken door de mullahs in Teheran.

Al-Hamad waarschuwde de regering Biden ook dat de mullahs de spanningen in het Midden-Oosten proberen te laten escaleren als onderdeel van een poging om concessies te krijgen van de Amerikanen en de Westerse mogendheden tijdens de nucleaire besprekingen in Wenen.

"De Palestijnse Islamitische Jihad is een extremistische islamitische organisatie die in haar acties onderworpen is aan Iraanse bevelen waardoor Teheran politiek gewin nastreeft in de nucleaire besprekingen in Wenen," waarschuwde Al-Hamad. "De mullahs proberen het conflict [met Israël] om te zetten tot een kaart in hun handen."

De mullahs proberen blijkbaar de regering Biden te vertellen: "Kijk wat onze proxies in staat zijn om Israël en uw Arabische bondgenoten aan te doen. Als u (de regering Biden) zich niet overgeeft aan Iran, zullen wij doorgaan met het bedreigen van de veiligheid en stabiliteit van Israël en het hele Midden-Oosten."

Een andere Libanese schrijver, Elias Al-Zoghbi, schreef dat ook hij het ermee eens was dat een van de belangrijkste redenen dat de Iraanse mullahs de Islamitische Jihad steunden tijdens de gevechten, was omdat zij de aandacht willen verleggen naar de nucleaire besprekingen in Wenen. Iran, voegde hij eraan toe, wilde de oorlog in de Gazastrook gebruiken als een andere kaart in de onderhandelingen in Wenen met de regering Biden en de andere Westerse mogendheden.

De Emirati politieke analist Dr. Jassim Khalfan wees erop dat de Palestijnse gewapende groepen "hun diensten aan anderen verkopen," verwijzend naar de mullahs in Teheran.

"Deze gewapende groepen werken in het belang van Iran," zei Khalfan.

"In ruil daarvoor worden ze beloond [met wapens en geld] voor het dienen van de Iraanse belangen. De gewapende facties monopoliseren de [Palestijnse] kwestie en onderdrukken de bevolking van Gaza onder het motto van verzet tegen de [Israëlische] bezetting."

Dr. Talal Al-Sharif, een voormalig Jordaans parlementslid, beschreef de laatste ronde van gevechten tussen Israël en PIJ als een "proxy-oorlog":

"Dit is geen verzet; Dit zijn proxy-oorlogen," schreef al-Sharif, verwijzend naar de terreuraanslagen die door PIJ en andere Palestijnse groepen tegen Israël worden uitgevoerd.

"De [Palestijnse] groepen leveren gewoon diensten aan degenen die hen betalen. Oorlogen bij volmacht en het werken voor externe agenda's hebben de Arabische wereld en vele landen vernietigd, waarvan de Palestijnse kwestie de eerste is. Islamistische groepen die extern verbonden zijn en met agenda's die door anderen worden beheerd, leiden uiteindelijk tot niet-Palestijnse agenda's. De islamisten hebben het [Palestijnse] nationale project gecorrumpeerd en de Palestijnse zaak vernietigd."

De Libanese journalist Rafik Khoury merkte in een ander artikel op:

"Als het probleem van Israël en het Westen het bezit van kernwapens door de mullahs is, dan is het probleem van de Arabieren, naast de bom, de Iraanse penetratie in samenlevingen, demografische verandering, en politieke en militaire hegemonie rechtstreeks en via haar proxie-milities over Irak, Syrië, Libanon, Jemen en Gaza.... Maar Amerika's brede berekeningen lijken vaak bekrompen. De regering-Biden doet alsof de VS fouten kunnen maken en er met de laagste prijs wegkomen."

De regering-Biden moet begrijpen dat elke concessie aan de mullahs een kritieke bedreiging zal vormen voor de belangen van de VS in de wereld en Amerika's bondgenoten en vrienden in het Midden-Oosten zal schaden. Dit is een belangrijke boodschap die de Arabieren aan de regering-Biden zenden na de hervatting van de nucleaire besprekingen in Wenen. Iran zou het niet hebben aangedurfd zich achter de PIJ te scharen en deze aan te moedigen Israël aan te vallen, als het niet de besluiteloosheid van de regering-Biden had aangevoeld.

Op dit punt moet men zich afvragen of de regering Biden onderhandelt met Iran en het miljarden dollars aanbiedt om Israël niet aan te vallen totdat de ambtstermijn van president Joe Biden over twee of zes jaar voorbij is.

Nogmaals, de besluiteloosheid van de regering Biden heeft alleen maar gediend om de terroristen en hun meesters in Teheran, evenals de Russen en de Chinese Communistische Partij, te versterken.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran's Proxy War Against Israel Caused by Biden's Weakness :: Gatestone Institute