www.wimjongman.nl

(homepagina)


Palestijnen plegen zelfmoord terwijl hun leiders in hotels en villa's wonen

door Khaled Abu Toameh - 3 augustus 2022

  • Veel inwoners van de Gazastrook hebben ongetwijfeld spijt van de dag dat ze bij de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006 op Hamas stemden.

  • Het laatste protest, dat in 2017 plaatsvond onder het motto "We Want to Live!", werd bruut neergeslagen door de veiligheidstroepen en gewapende milities van Hamas.

  • "In alle landen van de wereld betaal je belasting voor de diensten die de staat je verleent, behalve voor ons. In ruil daarvoor zijn er geen ziekenhuizen, geen onderwijs, geen elektriciteit, geen water, geen openbare nutsvoorzieningen, zelfs geen knaagdierbestrijding." - schreef Khalil Talmas, inwoner van de Gazastrook, Facebook, 27 juli 2022.

  • "'Wij willen leven'... is een kreet van pijn uit de diepte van een verpletterd en uitgeput Palestijns volk. Het is een kreet tegen belastingen, afpersing, onderdrukking en corruptie." - Anas Al-Jazzar, Twitter, 28 juli 2022.

  • Andere Palestijnen zeiden dat het huidige protest niet alleen gericht was tegen Hamas,maar ook tegen de regering van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever....

  • Deze Palestijnen wezen erop dat de corrupte leiders van Hamas en de Palestijnse Autoriteit en hun familieleden een comfortabel leven leiden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, en in vijfsterrenhotels en grote villa's in Qatar en Turkije, terwijl de meeste mensen in armoede en werkloosheid en ellende leven.

  • "Dus de families van de [Hamas] leiders, hun kinderen, kleinkinderen geloven niet in hun eigen [politieke en militaire] project, en hoewel ze in Gaza in de grootste luxe kunnen leven, kiezen ze ervoor om het te verlaten voor de hotels en villa's van Doha en Istanbul. Ze hebben de hongerige bevolking van Gaza achtergelaten om die in armoede, ontbering en honger te laten leven." - Mohammed Nashwan, inwoner van de Gazastrook,alarab.co.uk, 21 juli 2022.

  • [Deze stemmen bieden een sprankje hoop dat de Palestijnen eindelijk beginnen te beseffen dat hun corrupte en onbekwame leiders - zowel van de Palestijnse Autoriteit als van Hamas - hen van de ene ramp naar de andere blijven leiden, terwijl ze hen beroven van de internationale hulp die hen toekomt en een fatsoenlijk leven ontzeggen.

( )

Sinds de islamitische Hamas-groep 15 jaar geleden de controle over de Gazastrook overnam, worden de inwoners er dagelijks aan herinnerd dat de door Iran gesteunde groep er niet in slaagt hen fatsoenlijke levensomstandigheden te bieden. Afgebeeld: Een man winkelt voor tweedehands kleding op een markt in Rafah in de zuidelijke Gazastrook, op 29 juli 2022. (Foto door Said Khatib/AFP via Getty Images)

Het is 15 jaar geleden dat de islamistische Hamas-groep de controle greep over de Gazastrook, waar zo'n twee miljoen Palestijnen wonen. Sindsdien worden de inwoners van de Gazastrook er dagelijks aan herinnerd dat de door Iran gesteunde groep er niet in is geslaagd hen fatsoenlijke levensomstandigheden te bieden.

In plaats daarvan brengt het repressieve bestuur van de Hamas-leiders de Palestijnen in Gaza alleen maar meer ellende.

De situatie in de door Hamas bestuurde Gazastrook is zo slecht geworden dat een toenemend aantal jongeren zelfmoord pleegt door zelfverbranding, door zich van daken te werpen, grote hoeveelheden medicijnen in te slikken of zich op te hangen.

Veel inwoners van de Gazastrook hebben ongetwijfeld spijt van de dag waarop zij bij de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006 op Hamas hebben gestemd.

Veel inwoners hebben ongetwijfeld ook spijt van de dag dat ze de machtsovername door Hamas van de Gazastrook in 2007 steunden, een proces waarbij de islamistische groep tientallen leden van hun rivalen in de regerende Fatah-factie onder leiding van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit vermoordde.

Om uiting te geven aan hun ontevredenheid over Hamas en haar mislukte bestuur, hebben de Palestijnen in het verleden protesten georganiseerd, zowel op straat als via de sociale media, om een einde te eisen aan de economische en humanitaire crisis die hen teistert sinds de islamistische groep de controle over de Gazastrook heeft gegrepen.

Het laatste protest, dat in 2017 plaatsvond onder het motto "We Want to Live!", werd bruut neergeslagen door de veiligheidstroepen en milities van Hamas.

Onlangs besloten Palestijnen in de Gazastrook om hun protesten tegen Hamas te veiligheidsagent van Hamas, Jibril Karmout, zijn schoonvader en schoonzus dood en verwondde hij 15 anderen, vanwege een "familievete."

Mensenrechtenorganisaties hebben sinds het begin van dit jaar 49 gevallen van moord en zelfdoding gedocumenteerd.

Vorige week nog overleed een werkloze 25-jarige man uit het Shati vluchtelingenkamp in de Gazastrook, dagen nadat hij benzine over zichzelf had gegoten en zich in brand had gestoken. De man, die later werd geïdentificeerd als Husni Abu Arabiya, was niet in staat om voor zijn zwangere vrouw en zijn ouders te zorgen, die allen in hetzelfde huis woonden, volgens Palestijnse bronnen. Zijn moeder raakte gewond toen ze het vuur probeerde te blussen.

"Mijn zoon stak zichzelf in brand vanwege schulden," zei de vader van Abu Arabiya. "Hij had geen huis en geen baan. Hij stak zichzelf in brand vanwege armoede en honger."

De zus van Abu Arabiya zei dat het gezin in een huurhuis woonde en de afgelopen zeven maanden niet in staat was om de huur te betalen. "Ik doe een beroep op de Palestijnse regeringen van Hamas en de Palestijnse Autoriteit om de rest van de familie te redden," zei zijn zus .

Eerder pleegde Mohammed Abu Al-Rish, een blinde man uit de Gazastrook, ook op dezelfde manier zelfmoord.

Abu Al-Rish, 36, stak zichzelf in brand voor een bank in de buurt van Al-Nasr in Gaza-Stad om te protesteren tegen de weigering van de Hamasregering om hem sociale bijstand te verlenen. Bronnen in de Gazastrook zeiden dat hij zijn gezichtsvermogen verloor nadat Hamasleiders hem en andere Palestijnen enkele jaren geleden hadden aangemoedigd om naar de grens met Israël te trekken en gewelddadige aanvallen uit te voeren tegen Israëlische soldaten.

Op dezelfde dag pleegde ook de 22-jarige Ahmed Siam zelfmoord door benzine over zich uit te gieten en zichzelf in brand te steken.

Dagen eerder pleegde een andere 30-jarige man zelfmoord door zich op te hangen in zijn huis.

"In alle landen van de wereld betaal je belasting voor de diensten die de staat je verleent, behalve voor ons," klaagde Khalil Talmas, een inwoner van de Gazastrook. "In ruil daarvoor zijn er geen ziekenhuizen, geen onderwijs, geen elektriciteit, geen water, geen openbare nutsvoorzieningen, zelfs geen knaagdierbestrijding."

Een andere Palestijn, Anas Al-Jazzar, schreef dat de term "Wij willen leven!" in werkelijkheid betekent dat de Palestijnen niet willen sterven. "Het is een kreet van pijn uit de diepte van een verpletterd en uitgeput Palestijns volk," legde Al-Jazzar uit. "Het is een schreeuw tegen belastingen, afpersing, onderdrukking en corruptie."

Andere Palestijnen zeiden dat het huidige protest niet alleen gericht was tegen Hamas, maar ook tegen de regering van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever die de afgelopen jaren sancties heeft opgelegd aan de Gazastrook als onderdeel van een poging om het Hamas-regime daar te ondermijnen.

Deze Palestijnen wezen erop dat de corrupte leiders van Hamas en de Palestijnse Autoriteit en hun familieleden een comfortabel leven leiden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, en in vijfsterrenhotels en grote villa's in Qatar en Turkije, terwijl de meeste mensen onder hun bewind in armoede, werkloosheid en ellende leven.

Onlangs waren de inwoners van de Gazastrook verbaasd te horen dat Hamas-leider Ismail Haniyeh en zijn gezin naar Turkije zijn verhuisd. Haniyeh had de afgelopen jaren in Qatar gewoond nadat hij de Gazastrook had verlaten.

Nu lijkt hij besloten te hebben naar Turkije te verhuizen omdat hij zich blijkbaar veiliger en meer ontspannen voelt onder het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Wat veel Palestijnen verbaasde was dat Haniyeh erin slaagde om al zijn familieleden uit de Gazastrook te krijgen, terwijl de meeste Palestijnen nog steeds niet kunnen vertrekken: Egypte, dat een gedeelde grens heeft met de Gazastrook, staat hen niet toe de grens over te steken. Verschillende hooggeplaatste Hamasleiders hebben de laatste jaren echter samen met hun gezinnen de Gazastrook verlaten op zoek naar een beter leven in Arabische en islamitische landen.

Mohammed Nashwan, een inwoner van de Gazastrook, uitte zijn verontwaardiging over de stap van de familie Haniyeh om naar Turkije te verhuizen.

"Dus de families van de [Hamas] leiders, hun kinderen, kleinkinderen geloven niet in hun eigen [politieke en militaire] project, en hoewel ze in Gaza kunnen leven in de grootste luxe, kiezen ze ervoor om het te verlaten voor de hotels en villa's van Doha en Istanbul ... Ze hebben de hongerige bevolking van Gaza achtergelaten, die kunnen in armoede, ontbering en honger leven."

De Hamasleiders toesprekend, voegde Nashwan eraan toe:

"Als je kinderen niet in je eigen project geloven, hoe wil je dan dat de mensen er wel in geloven? Wil je dat ze erin geloven terwijl ze zien hoe jij het leven van koningen leidt buiten het land? Wil je dat ze in jouw project geloven terwijl hun kinderen sterven in de zee door verdrinking en in de bossen op zoek naar een fatsoenlijk leven terwijl jouw kinderen hun eigen investeringen en onroerend goed hebben?"

Het is onwaarschijnlijk dat de jongste campagne tegen Hamas de meedogenloze en onderdrukkende islamisten van de macht zal verdrijven, althans niet in de afzienbare toekomst. Hamas zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw bruut geweld gebruiken om de stemmen te onderdrukken die waardigheid eisen en een einde aan de corruptie.

Toch bieden deze stemmen een sprankje hoop dat de Palestijnen eindelijk beginnen te beseffen dat hun corrupte en incompetente leiders - zowel van de Palestijnse Autoriteit als van Hamas - hen van de ene ramp naar de andere blijven leiden, terwijl ze hen beroven van de internationale hulp die hun toekomt en hun een fatsoenlijk leven ontzeggen.

Het valt nog te bezien of de hernieuwde Palestijnse onrust in Gaza tegen de roofzuchtige Palestijnse leiders enige aandacht zal trekken van de internationale gemeenschap -- of dat meer jonge Gazanen zichzelf in brand moeten steken voordat de door Hamas gecreëerde wanhoop in de Gazastrook een verhaal wordt dat de moeite waard is om te verslaan.

Khaled Abu Toameh is een prijswinnende journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians Commit Suicide as Their Leaders Live in Hotels and Villas :: Gatestone Institute