www.wimjongman.nl

(homepagina)


Als Israël veilig wil zijn, moet het de Oslo-illusie begraven.

De dood van een IDF-officier deze week bewijst dat de realiteit telt, niet de fantasieën van de Israëlische elite.

( )

Caroline Glick - 14 september 2022

De plaatsvervangend commandant van de Nahal-verkenningseenheid van de IDF, majoor Bar Falah, werd dinsdagavond gedood toen twee Palestijnse terroristen - één was een officier van de door de VS gefinancierde en getrainde veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit - het vuur openden op Falah en zijn soldaten. Falah's soldaten beantwoordden het vuur en doodden de twee mannen. De tragische dood van Falah moet leiden tot een nationale bezinning op de harde maar duidelijke realiteit.

Majoor Falah en zijn soldaten bevonden zich bij de controlepost Jalameh in Noord-Samaria, dicht bij de stad Jenin, die een groot deel van het afgelopen jaar het centrum is geweest van het Palestijnse terrorisme, dat door Iran via zijn gevolmachtigde de Islamitische Jihad wordt gestuurd. Jalameh ligt naast de controlepost, die het verkeer regelt vanuit Noord-Samaria dat de wapenstilstandslijn van 1949 overschrijdt.

Eerder die dag hadden Palestijnse terroristen het vuur geopend op ingenieurs van de IDF die werkten aan de scheidingsmuur, die Palestijnse terroristen verhindert Israëlische bevolkingscentra te infiltreren. Die schietpartij maakte deel uit van een sterke toename van Palestijnse terreuraanslagen in de afgelopen maanden. Maandag werd Itamar Cohen, een Israëlische herder, aangevallen door een lynchpartij van Palestijnen en ernstig gewond door een zeis nabij de Maon-boerderij in de zuidelijke Hebron-heuvels.

Shin Bet-directeur Ronen Bar zei deze week dat de terreuraanslagen het afgelopen jaar met 30% zijn toegenomen. Alleen al in de afgelopen maand hebben Palestijnen in Judea en Samaria 70 schietaanvallen en honderden aanvallen met vuurbommen en rotsen tegen Israëli's uitgevoerd. Ook in Jeruzalem en in de rest van het land is de terreur toegenomen.

Met andere woorden, toen Falah en zijn soldaten twee verdachte mannen in de buurt van hun positie zagen hurken, hadden ze alle reden om aan te nemen dat het terroristen waren die van plan waren hen aan te vallen. En dat deden ze ook. Maar het hoge commando van de IDF verwierp naar verluidt hun beoordeling.

In een gesprek met Channel 14's militaire correspondent, zei een van Falah's soldaten dat ze de twee mannen twee uur voor de vuurgevechten hadden geïdentificeerd. Eerst vroegen ze om een gewapende drone tegen de twee, maar de regionale brigadecommandant verwierp hun verzoek met het argument dat het niet duidelijk was dat ze gewapend waren. Volgens Falah's soldaat vroeg Falah later toestemming om een gepantserde auto in te zetten in de richting van de twee verdachten om vast te stellen of ze gewapend waren. De brigadecommandant wees ook dit verzoek af. In plaats daarvan gaf hij Falah en zijn soldaten opdracht de twee verdachten aan te vallen alsof ze ongewapend waren en hen te arresteren. Toen Falah en zijn soldaten de twee benaderden en de arrestatieprocedure in gang zetten, openden zij het vuur en doodden Falah.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de brigadecommandant het verzoek van Falah niet wilde goedkeuren en in plaats daarvan het initiatief aan de terroristen overgaf, met verwoestende gevolgen. De realiteit op de grond is niet de primaire bepalende factor voor IDF-operaties.

Dit punt werd eerder dinsdag duidelijk tijdens een lezing van de commandant van de militaire inlichtingendienst van de IDF, majoor-generaal Aharon Haliva. In zijn toespraak op een conferentie over terrorismebestrijding aan de Reichman Universiteit legde Haliva twee verklaringen af - één met betrekking tot Libanon en één met betrekking tot de Palestijnen - die het conceptuele kader onthulden dat ten grondslag ligt aan de besluitvorming van de Generale Staf en het hogere officierskorps.

Met betrekking tot Libanon zei Haliva: "Ik ben ervan overtuigd dat Libanon deel zou uitmaken van de Abraham-akkoorden, als Hezbollah er niet was geweest". Helaas is Haliva's bewering onjuist. Het is zelfs absurd. De haat tegen Israël is vaak het enige dat de Libanezen als volk verenigt. Niemand die in Libanon aan de macht is, heeft ook maar het minste belang bij goede betrekkingen met Israël. Nog belangrijker is dat als er zo iemand zou zijn, hij nooit in het openbaar een vriendelijk woord over Israël zou zeggen, want dan zou hij gedood worden.

Om duidelijk te zijn, met alle sympathie voor de Libanezen, zij verloren hun land 17 jaar geleden, toen Hezbollah de voormalige premier Rafik Hariri vermoordde, ermee wegkwam, en vervolgens de regering en het leger in de daaropvolgende drie jaar opslokte. Libanon bestaat op zijn laatst sinds 2008 niet meer als onafhankelijke of op enigerlei wijze coherente staat.

Toch is het idee dat er nog een echt land bestaat dat Libanon heet, en dat het kan dienen als tegenwicht tegen Hezbollah, de bezielende gedachte van de regering Lapid-Gantz, deels omdat de Amerikanen eisen dat Israël deze volstrekte leugen naleeft. In dienst van deze leugen voert Israël momenteel onderhandelingen met "Libanon" via bemiddeling van de VS over de overgave van een aanzienlijk deel van Israëls economische wateren aan dat fictieve land.

Als de deal wordt afgerond, zal Hezbollah/Iran, dankzij Israëls geloof in het sprookje van "Libanon", een speler worden in het oostelijke Middellandse Zeegebied en in de positie komen om miljarden aan inkomsten te verwerven uit het Qana-gasveld, waarvan Israël in feite zijn eigendom opgeeft ten gunste van Hezbollah/Iran.

Dit brengt ons bij Haliva's verklaring over de Palestijnen en de escalerende terreuraanslagen die nu vanuit Judea en Samaria worden uitgevoerd. Haliva's opmerkingen richtten zich op de machtsstrijd die zich nu ontvouwt nu de verwachting toeneemt dat de 87-jarige P.A.-leider Mahmoud Abbas binnenkort dood zal zijn.

Haliva stelde dat, terwijl de machtsstrijd om Abbas op te volgen zich ontwikkelt, "het een Palestijns belang is om de terreur te verminderen en de situatie in de P.A. te stabiliseren, en dat is ook een Israëlisch belang."

Ook hier zijn de "Palestijnen" waar Haliva op doelt onmogelijk te vinden. Er is niet één Palestijnse leidersfractie die tegen terrorisme pleit. Abbas zeker niet. Elke Palestijnse factie en entiteit, van de P.A. tot Hamas tot de Islamitische Jihad en Fatah, is actief betrokken bij terrorisme tegen Israël. Abbas heeft de laatste tijd zijn openlijke steun voor het terrorisme en zijn weigering om met Israël samen te werken om het terrorisme de kop in te drukken, geïntensiveerd.

Evenzo voert Abbas, overstelpt met een half miljard dollar, met dank aan de regering Biden, zijn diplomatieke oorlog tegen Israël op. Naar verwachting zal hij de Oslo-vredesakkoorden terzijde schuiven als hij later deze maand voor de Algemene Vergadering van de VN spreekt en vraagt dat het anti-Israëlische orgaan "Palestina" als volwaardige lidstaat accepteert.

De eerste helft van Haliva's verklaring was dus volledig verkeerd - de Palestijnen denken niet dat hun belang is gediend met een vermindering van het terrorisme - en de tweede helft was ook volledig verkeerd. Israël heeft helemaal geen belang bij het versterken of stabiliseren van de P.A. Integendeel. Het is voor Hamas en de Islamitische Jihad wat de Taliban is voor Al Qaeda. Het is Israëls vijand, niet zijn partner, zoals de Palestijnse veiligheidsofficier die Falah doodde duidelijk aantoonde. Door de P.A. te legitimeren, legitimeert Israël de oorlog van de P.A. tegen Israël.

Haliva staat niet alleen in zijn waanideeën. Ze worden gedeeld door de IDF Generale Staf. En net zo belangrijk, ze worden gedeeld door de regering Lapid-Gantz, die nog nooit een eis van de regering Biden heeft gezien waarvoor zij niet bogen. En sinds die regering het IDF vorige week dwong verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van Shireen Abu Akleh in mei tijdens een vuurgevecht tussen de IDF en terroristen van de Islamitische Jihad, hebben Biden's team in Washington en de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem hun druk opgevoerd.

Vorige week eisten het State Department en het Witte Huis dat Israël zijn vuurregels zou veranderen om terroristen meer ruimte te geven om aan te vallen in Judea en Samaria. Volgens Haaretz gaat de ambassade nog een stap verder. Ze voert "onderzoeken" uit naar specifieke IDF-bataljons die volgens haar te "agressief" zijn in de strijd tegen Palestijnse terroristen.

In een gekmakend stukje historische ironie, werd Falah gedood en Haliva gaf zijn tartende realiteit, Biden's regering-vriendelijke toespraak op 13 september 2022 - de 29ste verjaardag van de officiële start van wat bekend werd als de Oslo Akkoorden. Israëls officiële omarming van fantasie boven werkelijkheid begon die dag in de rozentuin van het Witte Huis, toen toenmalig premier Yitzhak Rabin de handen ineen sloeg met de architect van het moderne terrorisme, PLO-chef Yasser Arafat, terwijl een stralende president Bill Clinton achter hen stond en hen naar elkaar toe duwde voor een foto.

Het vredesproces van Oslo was gebaseerd op het idee dat Arafat en zijn PLO, ondanks alle bewijzen van het tegendeel, het terrorisme hadden opgegeven en bereid waren in vrede met Israël te leven. Israël stemde ermee in om Arafat, zijn afgevaardigden en zijn terreurlegers naar Gaza en delen van Judea en Samaria te halen en hen autonoom bestuur over de Palestijnen te geven. Het idee, dat geen enkele basis had in de werkelijkheid, was dat de PLO namens Israël de terroristen zou bestrijden. En als ze daar niet in zouden slagen, zou dat niet zijn omdat ze nog steeds de terroristen waren die ze altijd geweest waren. Het zou zijn omdat Israël hen niet genoeg macht gaf.

Niets van dit alles sloeg destijds ergens op. En op geen enkel moment in de tussenliggende 29 jaar werden deze absurde noties bevestigd door de gebeurtenissen - integendeel. De realiteit heeft altijd geheerst. En door de realiteit zijn sinds 1993 ongeveer 1700 Israëli's gedood door Palestijnse terroristen. Bovendien hangt Israëls diplomatieke status aan een zijden draadje, 29 jaar nadat Israël de PLO voor het eerst legitimeerde. Niet alleen zijn Arafat en Abbas nooit ten strijde getrokken tegen Hamas, van meet af aan hebben Fatah en Hamas samengewerkt in hun gezamenlijke oorlog tegen de Joden, zelfs terwijl ze met elkaar wedijveren om publieke steun.

Palestijnse terreurgroepen als Hamas zijn veranderd van tactische uitdagingen in strategische bedreigingen. Hun raketten kunnen bijna elk punt in Israël bereiken. En door hun invloed op Israëls Arabische burgers is het vooruitzicht van een vijfde colonne in de oorlog een duidelijke bedreiging geworden, waarop Israël slecht is voorbereid. In de landen die het meest geobsedeerd zijn door het behoud van Oslo - inclusief de VS - worden Joden op straat aangevallen omdat zij Israël durven te steunen.

Maar al 29 jaar en meer, weigeren de Israëlische elites om er naar te luisteren. Voor politiek links, de generaals van de IDF en hun vrienden in de media was en is het probleem de vijand binnenin. Niet Arabische Israëli's die de vernietiging van Israël steunen, maar de Israëli's die volhouden dat de werkelijkheid telt, en dat vijanden moeten worden verslagen, niet gestabiliseerd en versterkt, gelegitimeerd en verrijkt.

Vandaag, 29 jaar nadat de Oslo-waan het officiële beleid van Israëls elites werd, en nu we het laatste slachtoffer ervan begraven, moeten we ook de waan met hem begraven. Israël zal de reis terug naar veiligheid en strategisch gezond verstand pas beginnen nadat Oslo is verlaten.

Caroline Glick is een bekroond columniste en auteur van The Israeli Solution: Een éénstaatsplan voor vrede in het Midden-Oosten.

Bron: For Israel to be safe it must bury the Oslo delusion - JNS.org