www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoe te bloeien in donkere tijden

Door Hal Lindsey - 16 mei 2022

()

Niemand is vrijgesteld van pijn of ontmoediging. Mensen hebben onder deze dingen geleden sinds God Adam en Eva uit de Hof van Eden verwijderde. Maar sommige momenten in de tijd zijn moeilijker dan andere. Het grootste deel van de wereld beleeft nu een bijzonder moeilijke periode. Lang geleden heeft God ons verteld hoe we in donkere tijden kunnen opbloeien. Zijn antwoord op ons dilemma staat als een schitterend lichtpunt - vooral nu.

Onlangs schreef ik over de toenemende dreiging van een nucleaire oorlog. Niet in staat om het probleem op te lossen, duwen de meeste mensen die bezorgdheid naar de achtergrond. Maar zelfs op de achtergrond doemt de atoomangst op in het denken van de wereld, en werpt een diepe schaduw over de planeet.

In de afgelopen weken zijn de problemen met de toeleveringsketen op verschillende fronten van een ongemak tot een potentiële catastrofe uitgegroeid. Jonge gezinnen vragen zich af of ze de babyvoeding die ze nodig hebben, nog wel zullen kunnen krijgen, of ze zich de brandstof kunnen veroorloven die nodig is om naar het werk te gaan. Huurders vragen zich af hoeveel verhogingen er nog nodig zijn voordat ze dakloos worden. Oudere huiseigenaren maken zich zorgen dat stijgende belastingaanslagen een voorbode zijn van een tijd waarin zij door een onroerendgoedbelasting uit hun huis zullen worden gezet.

Voor het eerst in een generatie voelen de Amerikanen de angst voor een hyperinflatie. Ze vragen zich af hoe lang de huidige stijging zal aanhouden en hoe hoog deze zal oplopen. De stad Midland, Texas, heeft de laatste zes maanden een inflatie van 10% gehad. Maar dat is goed vergeleken met Turkije, waar de inflatie 70% bedraagt, of met Argentinië, waar ze 55% bedraagt.

Inflatie beangstigt mensen omdat de meesten er niets aan kunnen doen. Het maakt dat ze zich kwetsbaar voelen. In 2018 bedroeg de inflatie in Venezuela meer dan 100.000%. Op dat niveau, vergeet je je pensioenfondsen. Het geld wordt niets. Zulke gedachten leiden vaak tot wanhoop.

Dan is er nog Covid-19. De plaag lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Toch blijft Covid voor miljoenen over de hele wereld hangen in de vorm van langslepende klachten. Zelfs medische deskundigen nemen deze klachten niet altijd zo serieus als ze zouden moeten. Hoewel de symptomen variëren, ervaren bijna alle langeafstandsreizigers grote vermoeidheid. Stel je voor dat je lijdt aan iets waarvan je weet dat het echt is, maar je familie en zelfs je artsen begrijpen het niet. Nog meer wanhoop.

En menselijke wanhoop is de speeltuin van de duivel. Toen ik in 1972 Satan is Alive and Well on Planet Earth [Satan leeft onder ons] uitbracht, waren veel Christenen vergeten dat Satan zelfs maar bestond. Anderen zagen hem als een stripfiguur met horens en een hooivork. Maar de duivel bestaat echt. Hij is een persoon, en hij is niet alleen. Hij en zijn hordes zijn de vijanden van God en de mensheid. Zoals alle slimme dieven en terroristen, komen ze binnen op zwakke punten. Hun belangrijkste wapens zijn angst en wanhoop.

Je zou denken dat de Schrift de nadruk zou leggen op zo'n spectaculaire schurk. Maar hoewel de Bijbel ons vertelt wat we moeten weten over de duivel, is hij niet het hoofdonderwerp. We bevinden ons in een geestelijke oorlog die het best wordt uitgevochten op het terrein van God. Dat betekent een nadruk - niet op duisternis - maar op liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22-23). Dat zijn de gaven van de Geest. Als je in Christus bent, zijn het Zijn gaven aan jou - gaven die Satan niet kan stelen. Vraag Hem erom en kies ervoor om ze te ontvangen.

Mijn gebed voor u in dit uur is hetzelfde als het gebed van Paulus in Efeziërs 1:18-19 (NASB). Hij schreef: "Ik bid dat de ogen van uw hart verlicht mogen worden, zodat u weet wat de hoop is van zijn roeping, wat de rijkdom is van de heerlijkheid van zijn erfenis in de heiligen, en wat de overtreffende grootheid is van zijn kracht jegens ons die geloven."

Gods antwoord is Hem te kennen. Mogen al onze harten verlicht worden voor de adembenemende hoop van zijn roeping, de verbazingwekkende rijkdom van zijn glorierijke erfenis, en de overtreffende grootheid van zijn kracht over ons die geloven.

Bron: Hal Lindsey