www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vooraanstaande Saoedische journalisten verwerpen de kritiek van de regering-Biden op de vermindering van de olieproductie door de OPEC: Deze kritiek is overdreven en weerspiegelt een verkeerd beleid ten aanzien van Saoedi-Arabië.

( )

Cartoon in Saoedisch dagblad: "OPEC" probeert olieprijzen te stabiliseren (Bron: Al-Sharq Al-Awsat, Londen, 11 oktober 2022)

Er zijn toenemende spanningen tussen de VS en Saoedi-Arabië aangezien deze het besluit van de OPEC+ steunde om de olieproductie te verlagen in een poging om de olieprijzen op peil te hpuden. Verschillende Democratische Amerikaanse wetgevers beschreven deze stap als een "vijandige daad" van Saoedi-Arabië die de VS schaadt en haar inspanningen om de Russische agressie in Oekraïne te beteugelen ondermijnt. Zij introduceerden wetgeving om de militaire steun van de VS aan Saoedi-Arabië en de VAE, die ook voor het OPEC+ besluit stemden, in te trekken. Anderen riepen op om het wetsvoorstel "No Oil Producing and Exporting Cartels Act" (NOPEC) aan te nemen, waardoor de VS antitrustrechtszaken tegen de OPEC zou kunnen aanspannen wegens illegale prijsafspraken. Op 11 oktober zei de vooraanstaande Democratische senator Bob Menendez, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, dat de VS onmiddellijk alle samenwerking met Saoedi-Arabië, inclusief de wapenverkoop, moet bevriezen, en op 12 oktober verklaarde president Biden dat het gedrag van de Saoedi's "gevolgen" zou hebben voor hun betrekkingen met de VS.

Saoedi-Arabië van zijn kant wees de Amerikaanse kritiek af. Op 11 oktober merkte de Saoedische regering tijdens haar wekelijkse zitting "de centrale rol op die de OPEC speelt bij het bereiken van evenwicht en stabiliteit op de wereldwijde oliemarkten." De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan zei tegen de zender Al-Arabiya dat "de OPEC+ beslissing een zuiver economische was en unaniem werd genomen door alle lidstaten" en dat "de OPEC-staten handelen om de stabiliteit op de markten te handhaven en de belangen van [zowel] de producenten als de consumenten te verwezenlijken". Hij voegde eraan toe dat "de betrekkingen met Washington van strategisch belang zijn en de veiligheid en stabiliteit in de regio bevorderen".

Een krachtiger antwoord werd gegeven in artikelen van vooraanstaande Saoedische journalisten. Zij herhaalden het officiële Saudische standpunt dat het besluit om de olieproductie te verlagen professioneel en objectief was geweest, gericht op de bescherming van de Saudische economie en de wereldwijde oliemarkten. Sommigen betoogden ook dat de Democraten weinig recht hebben om vriendschap of loyaliteit van Saudi-Arabië te verwachten, nadat hun president, Joe Biden, beloofd heeft van dit land een "paria" te maken, en als sommige Democraten zelfs oproepen om de stationering van Amerikaanse troepen- en raketafweersystemen in Saudi-Arabië te beëindigen. Zij riepen de VS op niet te vergeten dat Washington en Riyad vitale gemeenschappelijke belangen hebben, vooral in het kader van het beteugelen van de agressie van Iran en zijn proxies in de regio. Eén stelde dat het onverstandig zou zijn van de VS om haar strategische banden met Saudi-Arabië op het spel te zetten alleen maar om enkele radicale Amerikaanse wetgevers gunstig te stemmen.

Een ander argument dat in de artikelen terugkwam was dat Saudi-Arabië en vele andere landen in de huidige mondiale omstandigheden de noodzaak voelen om hun buitenlandse betrekkingen aan te passen en hun banden met het Westen en het Oosten in evenwicht te brengen. Een van de artikelen waarschuwde ook dat, hoewel het oliebeleid van Saudi-Arabië niet bedoeld is om de VS te schaden of Rusland te helpen, de vijandigheid van Amerika Saudi-Arabië in feite van de VS en in de richting van Rusland en China kan duwen.

Bron: Saudi Journalists Reject Biden Govt's OPEC Criticism | MEMRI