www.wimjongman.nl

(homepagina)


Oekraïne zoekt inhoud met symboliek

Sophia Cai - 7 maart 2022

( )

Illustratie: Sarah Grillo/Axios

Wereldwijde steunbetuigingen aan Oekraïne hebben een symbolische impuls gegeven aan een belegerde natie, maar de Oekraïense leiders zijn op zoek naar nog meer inhoudelijke steun die wordt vertraagd door logistieke en tijd hindernissen.

Waarom het belangrijk is: Oekraïners zien het overleven van sommige steden in termen van uren of dagen. Hoewel er raketten aankomen in Oekraïne en verpletterende sancties worden gevoeld in Moskou, stopt dit geen van beide de invasie zo snel als bijvoorbeeld een Westerse luchtsteun dat zou doen.

Het grote plaatje: Een aantal landen heeft Oekraïne hulp toegezegd om de invasie af te slaan, maar de krachtigste verklaringen van het Westen en elders moeten nog volledig worden waargemaakt - als ze al worden waargemaakt.

  • De Algemene Vergadering van de VN heeft met 141-5 gestemd om de Russische president Vladimir Poetin te vragen zijn troepen terug te trekken, maar er is geen mechanisme om dat af te dwingen.

  • De Europese Unie beloofde gevechtsvliegtuigen te sturen, maar dat is er nooit van gekomen nadat drie landen met vliegtuigen van Russische makelij dit weigerden.

  • Ongeveer 20 landen - vooral NAVO- en EU-leden - hebben toegezegd wapens te sturen, maar de wapens bereiken Oekraïne slechts langzaam en het is onduidelijk of ze op tijd op het slagveld zullen aankomen om een verschil te maken.

In de Verenigde Staten zijn de symbolische gebaren - en de ondersteunende woorden - ook achtergebleven bij de actie van het Congres.

  • First lady Jill Biden ontving de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten tijdens de State of the Union toespraak, en veel senatoren en vertegenwoordigers droegen Oekraïens blauw en geel uit solidariteit.

  • Het Congres vertrok echter voor het weekend zonder een hulppakket van miljarden dollars aan te nemen.

  • "Het sterkste signaal dat we op dit moment aan [de Russische president] Vladimir Poetin kunnen afgeven is dat de Verenigde Staten samen staan, samen, met het volk van Oekraïne," zei Senaatsmeerder leider Chuck Schumer woensdag.

Alexander Vindman, een in Oekraïne geboren gepensioneerd legerofficier en voormalig directeur van de Nationale Veiligheidsraad, riep op tot 35 miljard dollar steun voor wederopbouw - wat anderen een "Marshallplan voor Oekraïne" hebben genoemd.

  • Vindman zei dat de VS als voorbeeld kan kijken naar de steun aan de Afghaanse mujahideen in de jaren tachtig. "Dit is eerder gebeurd. We zijn gewoon de lessen vergeten."

Wat ze zeggen: "We hebben meer nodig - en alsjeblieft, stop met ons te vertellen dat militaire hulp onderweg is," schreef Andriy Yermak, het hoofd van het Oekraïense Presidentiële Bureau, deze week in een New York Times opinie. "We moeten antitank- en luchtafweerwapens en andere munitie nu meteen aan onze dappere soldaten leveren."

  • Terwijl de VS en de NAVO een vliegverbod zo goed als uitgesloten hebben, blijven de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, prominente Oekraïense pleitbezorgers en Oekraïners over de hele wereld er op aandringen.

  • "Als je het luchtruim nu niet kunt sluiten, ... vertel me dan eens hoeveel mensen er moeten ontploffen, hoeveel armen, benen, hoofden in de lucht moeten vliegen om je te bereiken?" zei Zelensky donderdag tijdens een nieuwsconferentie in Kiev.

  • Andrew Lohsen, een medewerker in het Europa, Rusland en Eurazië Programma van het Center for Strategic and International Studies (CSIS), zei: "Het is een soort van diepgewortelde reactie om meer te willen om dat niveau van westerse steun te tonen dan alleen retoriek, of in financiële en economische sancties die niet echt direct de Russische militaire operatie aanpakken."

Tussen de regels door: Het Oekraïense leger heeft 1000 Javelin anti-tank en 500 Stinger grond-luchtraketten ontvangen van Duitsland.

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie erkende dat het moeilijk is om wapens naar Oekraïne te transporteren, maar zei dinsdag: "Wij geloven dat ze in de juiste handen terechtkomen en dat ze deze systemen actief gebruiken.

Het Ministerie van Defensie van Estland kondigde ook aan dat een tweede lading Javelins Oekraïne had bereikt.

Wat volgt: Nu de pijplijnen eindelijk tot stand zijn gebracht, wordt de beloofde hulp tastbaar in de vorm van massagoederen aan de Poolse grens. De uitdaging zal dan zijn om de voorraden in Oekraïne te krijgen.

Bron: Ukraine pushes for substance with symbolism