www.wimjongman.nl

(homepagina)


'Als Rusland een nucleaire aanval op de VS uitvoert, zal dat lukken'

Door Caroline Glick - 26 juli 2022

Als Rusland besluit om een nucleaire aanval op de Verenigde Staten uit te voeren, zal het slagen, volgens David Wurmser van het in Washington gevestigde Center for Security Policy.

"Ik denk niet dat de meeste Amerikanen dat inzien, omdat hun elites hen ervan hebben overtuigd dat er geen dergelijke optie is," vertelt Wurmser aan Caroline Glick in het deze week uitgezonden "Mideast News Hour." "Ik denk dat er in Amerika een misperceptie bestaat van onze eigen macht en kracht.

Als natie bezit de Verenigde Staten nog steeds een enorme latente kracht, "maar met latente kracht win je geen oorlogen," vervolgde hij. "Op dit moment is Amerika een slechte plaats geworden, waar we bedwelmd zijn door onze woorden, we profiteren van een erfenis van macht waar we niet langer bereid zijn om voor te betalen, sociaal, economisch, of in termen van bevestiging van de Amerikaanse macht en opoffering.

Glick en Wurmser richten hun discussie op de weerslag van het recente bezoek van president Joe Biden aan Israël en het Midden-Oosten.

Elke staat in het Midden-Oosten, vriend en vijand - behalve Israël - realiseert zich dat Biden's bezoek aan de regio een mislukking was, zeggen ze.

Alleen Israël vindt Biden's bezoek een succes

De overgangsregering van Israël onder premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz houdt nog steeds vol dat het bezoek van Biden een succes was. Dit ondanks het feit dat Biden weigerde een optie naar voren te brengen om te voorkomen dat Iran een nucleair bewapende staat wordt.

De Saoedi's, de Emiraten en Egypte reageerden allemaal op Biden door te zoeken naar manieren om hun banden met Teheran te normaliseren. De Russische president Vladimir Poetin reageerde op de mislukking van Biden door in Teheran een topontmoeting te houden met de Iraanse dictator Ali Khamenei en de Turkse president Recep Erdoğan.

Wurmser legt uit dat de weigering van Biden om een Israëlische aanval op Iran groen licht te geven of enige andere optie te overwegen dan zijn huidige zekere pad in het mogelijk maken van Iraanse nucleaire bewapening, voldoende had moeten zijn om Lapid en Gantz ervan te overtuigen dat Israël de Verenigde Staten moet negeren en samen met zijn regionale partners verder moet gaan om ofwel Irans nucleaire installaties met geweld uit te schakelen, ofwel het regime ten val te brengen, of beide.

In plaats daarvan reageerde Lapid door een ingelijste kopie van zijn Verklaring van Jeruzalem met Biden op te hangen aan de muur van de vergaderzaal van het veiligheidskabinet. Dat wil zeggen dat hij zijn geloof verdubbelde dat de Verenigde Staten zich aan hun woord zullen houden en zullen voorkomen dat Iran kernwapens verwerft.

Gantz, van zijn kant, ging nog een stap verder. Hij vloog deze week naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met de topadviseurs van Biden. In een toespraak in Aspen benadrukte Gantz dat de belofte van Biden om te voorkomen dat Iran een kernmacht wordt, een belangrijke gebeurtenis was.

Waarom Amerika weigert Iran te stoppen

Wurmser en Glick duiken in de diepere redenen voor de weigering van Washington om te voorkomen dat Iran een kernmacht wordt. Zij tonen aan dat de tekortkomingen van de Verenigde Staten structureel en conceptueel zijn, en als gevolg daarvan waarschijnlijk niet kunnen worden gecorrigeerd in een tijdsbestek dat relevant is om te voorkomen dat Iran een nucleair bewapende staat wordt.

Tenslotte gaan zij in op Israël zelf, en de inzet van de komende verkiezingen. Zij spreken over wat er voor de verkiezingen in de Verenigde Staten en Israël kan gebeuren, en over het belangrijke signaal dat Israël afgeeft, zowel door zijn voortdurende operaties in Iran als door de strategische boodschappen van oppositieleider Benjamin Netanyahu. Zij leggen uit hoe die boodschappen en acties de gebeurtenissen in de komende maanden waarschijnlijk zullen beïnvloeden, ten goede of ten kwade.

Bron: ‘If Russia mounts a nuclear attack on the US, it’s going to succeed’ - JNS.org