www.wimjongman.nl

(homepagina)


Shana Tova! Gelukkig Nieuwjaar! 5783

Door Tuvia Pollack - 22 sep 2022

()

Shana Tova! Gelukkig Nieuwjaar! Het nieuwe jaar 5783 sinds de schepping van de wereld (volgens de onjuiste berekeningen van Rabbi Jose ben Halafta) staat voor de deur. Over iets meer dan drie maanden vieren we ook het Gregoriaanse Nieuwjaar van 2023 sinds de geboorte van Christus (volgens de onjuiste berekeningen van Dionysius Exiguus).

De tijd tussen deze twee Nieuwjaren is wat ik het feestseizoen noem. Dat wil zeggen, het seizoen van vele verschillende feestdagen. Want we hebben ongeveer een maand lang de verschillende Joodse herfstvakanties, dan bijna een maand later de Ethiopische Sigd en de Amerikaanse Thanksgiving, en dan gaan we meteen door naar december met advent en Chanoeka en de kersttijd, en dan eindigen we het geheel met het Gregoriaanse Nieuwjaar. Dat klopt. In onze familie vieren we de feestdagen waar we zin in hebben.

Maar er is een verschil. Niemand heeft ons bevolen om Sigd of Kerstmis of Thanksgiving of zelfs Hanukka te vieren. We zijn zelfs niet verplicht onze verjaardagen te vieren. Dat zijn feestdagen die we zelf toevoegen omdat we ze leuk vinden en we het eten ervan lekker vinden. Maar de herfstvakantie? Rosh haShana, Yom Kippur, Sukkot en Shmini Atzeret - God heeft ons bevolen die te vieren.

Sommige mensen zullen zeggen "dat is het Oude Testament, die hoef je niet meer te vieren," waarop ik zou antwoorden - zelfs als dat waar was, waarom zou ik daarmee willen stoppen?

Rosh haShana, het nieuwe jaar, wordt in de Bijbel "het feest van de bazuinen" genoemd. Leviticus 23:23-25 omschrijft het als een feestdag op de eerste dag van de zevende maand. Op een bepaald moment in de Joodse geschiedenis veranderde de zevende maand in de eerste maand (het is ingewikkeld, en de verklaringen zijn een beetje tegenstrijdig) en werd het bazuinenfeest nieuwjaar. Behalve het schallen van de bazuin en het rusten zijn er geen details. Maar wat weten we over de bazuinen?

De gebruikte bazuin, de shofarhoorn, was in de oudheid zowel een oproep tot oorlog, als een oproep bij de kroning van een nieuwe koning en voor de ondertekening van een verbond. Er klonken bazuinen toen Mozes de Torah van de berg Sinaï naar beneden bracht. Er is zelfs een vers in Jesaja 58:1 over het gebruik van de bazuin om mensen aan hun zonden te herinneren.

Dit alles komt samen in 1e Thessalonicenzen 4:16: "Want de Heer zelf zal neerdalen uit de hemel, met een luid bevel, met de stem van de aartsengel en met het bazuingeschal van God." Wanneer Jesjoea terugkomt op de wolken van de hemel, zullen wij de bazuin horen die ons zal herinneren aan onze zonden en aan het komende oordeel, en het zal de kroning zijn van Hem als koning over de aarde. Elke knie zal zich buigen en elke tong zal belijden dat hij de Heer is.

De nabijheid van Jom Kippoer is geen toeval. Er is hier een voorbereiding op de dag des oordeels gaande. Het is nog niet helemaal Jom Kippoer, maar het is een nieuw jaar, dus we moeten onze ziel onderzoeken en ons klaarmaken om ons leven te onderzoeken om te zien of we leven zoals het hoort. De enige keer in de Bijbel dat we zien hoe zij Rosh haShana vierden is in Nehemia 8:2-12 en daar zien we echt deze combinatie - verdriet over de zonde, voorbereiding op het oordeel, maar toch een vreugdevolle gelegenheid met eten en drinken.

Dit is wat we zullen ervaren wanneer Jesjoea op de wolken komt. Er is oordeel, maar voor wie gered wordt, is het een dag van immense vreugde. Daarom geloof ik dat Jesjoea terugkomt op Rosj haShana. Waarschijnlijk niet in 2022, maar op een Rosh haShana in de toekomst. Het eigenlijke oordeel zal plaatsvinden op Jom Kippoer, en tegen de tijd dat Sukkot aanbreekt, zullen we met hem in zijn tabernakel wonen.

Hopelijk laat hij ons daar ook Thanksgiving en Kerstmis vieren.

Bron: Shana Tova! Happy New Year! 5783 ┬╗ Kehila News Israel