www.wimjongman.nl

(homepagina)


Amerika's Nieuwe Terroristische Bondgenoten: "De moeder van alle rampen"

door Khaled Abu Toameh - 22 maart 2022

 • De Golfstaten, in het bijzonder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, worden al aangevallen door de door Iran gesteunde Houthi-militie in Jemen. De regering-Biden heeft de Houthi's van de lijst van buitenlandse terreurorganisaties geschrapt en weigert sindsdien om ze opnieuw als terreurorganisatie te classificeren, ondanks de raket- en drone-aanvallen op de Arabische bondgenoten en vrienden van Washington, zoals onlangs nog deze week.

 • "Het is waar dat de Verenigde Staten zich willen terugtrekken uit de regio, maar Washington zal dan China, Rusland en Iran ongekende kracht hebben gegeven.... Door de Revolutionaire Garde van de lijst van terroristische organisaties te schrappen, zal Washington Iran de vrijheid geven om zich in de regio te bewegen en te handelen in het kader van een Russisch-Chinees-Iraanse alliantie." - Tarik Al-Hamid, Saoedisch journalist, voormalig hoofdredacteur van de pan-Arabische krant Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • Al-Hamid herinnerde de regering Biden eraan dat Saoedi-Arabië "precies het tegenovergestelde is van Iran, omdat het geen controle wil, maar wel de stabiliteit en onafhankelijkheid van landen." - Tarik Al-Hamid, Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • "Het opheffen van de sancties terwijl Hezbollah zich in Libanon en Syrië uitleeft, en Iraanse milities verwoestingen aanrichten in Irak te midden van Irans aanhoudende steun aan de Houthi's in Jemen, is niets anders dan een misdaad tegen onze regio." - Tarik Al-Hamid, Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • "Het probleem met deze Amerikaanse verandering is dat het kwam terwijl Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten interne en regionale inspanningen leiden om stabiliteit en gematigdheid te brengen." - Saoedisch politiek analist Abdullah bin Bejad Al-Otaibi, Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • "Er is een Amerikaans en Westers beleid dat niet door de vingers gezien kan worden, namelijk het aandringen om Saoedi-Arabië en de VAE militair bloot te stellen aan de aanvallen van de Iraanse Houthi-militie in Jemen, ballistische raketten en drones, en het stellen van onlogische eisen aan de export van wapens om deze ernstige bedreigingen het hoofd te bieden." - Abdullah bin Bejad Al-Otaibi, Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • "De overhaaste terugtrekking uit Afghanistan, die de Taliban in staat stelde de controle over het land te grijpen, het schrappen van de Houthi-militie van de terrorismelijst, het streven om de Iraanse Revolutionaire Garde van de terrorismelijst te schrappen, het zwijgen over Iraanse bombardementen op Iraaks Koerdistan - dit zijn zeer gevaarlijke beleidsmaatregelen voor de wereld en de Arabische landen die stabiliteit en vrede ondersteunen." - Abdullah bin Bejad Al-Otaibi, Asharq Al-Awsat, 20 maart, 2022.

 • De IRGC en de mullahs zijn "het hoofd van het regionale en internationale terrorisme, van Al-Qaeda tot ISIS, en van de Libanese Hezbollah tot de sjiitische terreurmilities over de hele wereld." - Abdullah bin Bejad Al-Otaibi, Asharq Al-Awsat, 20 maart 2022.

 • "Heb je grotere leugenaars gezien?" - Dr. Mahmoud Al-Shami, Syrische schrijver, Twitter, 20 maart 2022.

 • "Wat heeft de Revolutionaire Garde Amerika geboden als prijs voor de beloning om van de lijst van terroristische organisaties te worden verwijderd en miljarden dollars ter beschikking te stellen door de sancties tegen Iran op te heffen, zodat het zijn terroristische activiteiten kan financieren ten koste van het bedreigen van de veiligheid van de Golf en de stabiliteit van het Midden-Oosten?" - Dr. Mohamed El-Sherif, Egyptenaar, Twitter, 20 maart 2022.

 • "Meneer Blinken, het zal een ware feestdag zijn voor de Iraniërs als ze verlost zijn van het moorddadige [Iraanse] regime waaraan u vreselijke concessies doet. Mr. Blinken, het Iraanse volk zal het de VS niet vergeven als de Revolutionaire Garde, de grootste terroristische organisatie gesteund door een officiële regering, van de lijst van terrorisme wordt geschrapt." - Masood A. R., een Iraanse tegenstander van de mullahs, gericht aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Twitter, 20 maart 2022.

 • "Ik denk dat wanneer u de Iraanse Revolutionaire Garde verwijdert van de lijst van terroristische organisaties, u een grote fout maakt, en dit zal leiden tot de verspreiding van Iraans terrorisme en dit zal de regio en bondgenoten beïnvloeden, en Amerika en Europa zullen kwetsbaar zijn voor direct Iraans terrorisme." - Abdul Hadi Al-Shehri, Saoedische schrijver, Twitter, 19 maart 2022.

 • De vraag rijst: Als de regering-Biden van mening is dat de Houthi-militie en de IRGC geen terroristische organisaties zijn, waarom dan niet ook Al-Qaeda, ISIS, Hamas, Hezbollah en de Palestijnse Islamitische Jihad van de zwarte lijst schrappen? Sterker nog, als de Amerikaanse regering van mening is dat zij zaken kan doen met deze terroristen en hun sponsors in Teheran, waarom dan niet haar beleid toegeven en al deze terroristische groeperingen ronduit tot Amerika's nieuwste bondgenoten verklaren?

( )

De Golfstaten, in het bijzonder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, worden reeds aangevallen door de door Iran gesteunde Houthi-militie in Jemen. De regering-Biden heeft de Houthi's van de lijst van buitenlandse terreurorganisaties geschrapt en heeft sindsdien geweigerd ze opnieuw als terreurorganisatie te classificeren, ondanks de raket- en drone-aanvallen op de Arabische bondgenoten en vrienden van Washington, nog deze week. Afgebeeld: Een Iraanse Simorgh drone, die een raket vervoert, tijdens een militaire oefening op 11 september 2020, nabij de Straat van Hormuz. (Foto door Iranian Army Office/AFP via Getty Images)

In tegenstelling tot de regering-Biden maken veel Arabieren geen onderscheid tussen de ene terreurgroep en de andere. Daarom is het nieuws over de mogelijkheid dat de regering-Biden overweegt de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van de zwarte lijst van terroristen te schrappen, door veel Arabieren met ongeloof en ontzetting ontvangen.

De Arabieren houden de mullahs en de IRGC verantwoordelijk voor diverse oorlogsmisdaden en wreedheden tegen verschillende landen en mensen over de hele wereld. Vorige week nog eiste de IRGC de eer op voor een raketaanval op een vermeende "Zionistische basis" in de stad Erbil in Noord-Irak. Dagen later heeft de IRGC gedreigd raketten te lanceren op de Golfstaten.

De Golfstaten, met name Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), worden reeds aangevallen door de door Iran gesteunde Houthi-militie in Jemen. De regering-Biden heeft de Houthi's van de lijst van buitenlandse terreurorganisaties geschrapt en heeft sindsdien geweigerd ze opnieuw als terreurorganisatie te classificeren, ondanks de raket- en drone-aanvallen op de Arabische bondgenoten en vrienden van Washington, die deze week nog plaatsvonden.

Na de recente drone- en raketaanvallen van de door Iran gesteunde Houthi-militie in Jemen, verklaarde Saoedi-Arabië het volgende:

"Het Koninkrijk benadrukt dat het belangrijk is dat de internationale gemeenschap de ernst inziet van het voortdurende gedrag van Iran om de terroristische Houthi-militie uit te rusten met de technologie van de ballistische raketten en geavanceerde UAV's waarmee ze de productielocaties van het Koninkrijk van olie, gas en geraffineerde producten aanvallen."

Wanneer de Saoedi's en andere Arabieren in de Golf het hebben over de internationale gemeenschap, verwijzen zij specifiek naar de Amerikaanse regering, die hun eis blijft negeren om de Houthi-militie opnieuw aan te merken als een terroristische organisatie.

In plaats van te luisteren naar haar Arabische bondgenoten, bestudeert de regering-Biden nu naar verluidt de mogelijkheid om de Iraanse IRGC - een nog gevaarlijker organisatie - van de lijst van buitenlandse terroristen te schrappen.

Het nieuws komt als een schok voor de Arabieren, vooral die in de Golf, die zeggen dat het verzoeningsbeleid van de regering Biden ten opzichte van Iran een reële bedreiging vormt voor de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten.

"Het verwijderen van de Revolutionaire Garde van de zwarte lijst van buitenlandse terroristische organisaties zou neerkomen op de schandelijke terugtrekking van de VS uit Afghanistan vorig jaar," schreef de Saoedische journalist Tarik Al-Hamid, voormalig hoofdredacteur van de pan-Arabische krant Asharq Al-Awsat.

"We zullen ons twee historische gebeurtenissen herinneren die de grootste invloed hadden - en zullen hebben - op het destabiliseren van de veiligheid en stabiliteit van onze regio. Ten eerste, toen Ayatollah Khomeini in een vliegtuig stapte en van Frankrijk naar Teheran Airport vloog; ten tweede, toen de regering Biden de Iraanse Revolutionaire Garde van de lijst van buitenlandse terroristische organisaties schrapt."

Al-Hamid waarschuwde dat als de regering Biden de IRGC van de terroristenlijst verwijdert, "we te maken krijgen met een echte Amerikaanse absurditeit, niet minder dan de absurditeit van de invasie van Irak en de absurditeit van de terugtrekking uit Afghanistan."

"Het is waar dat de Verenigde Staten zich uit de regio willen terugtrekken, maar Washington zal dan China, Rusland en Iran ongekende macht hebben gegeven. Als dit geen politieke absurditeit is, hoe kan het dan wel genoemd worden? Door de Revolutionaire Garde van de lijst van terroristische organisaties te schrappen, zal Washington Iran de vrijheid geven om zich in de regio te bewegen en te handelen in het kader van een Russisch-Chinees-Iraanse alliantie."

De prominente Saoedische journalist waarschuwde dat het beleid van de regering Biden "de as van verzet tegen de VS opnieuw zal versterken."

"Door de sancties tegen de Revolutionaire Garde op te heffen, zal de Amerikaanse regering de aspiraties van voormalig president Barack Obama vervullen toen hij in zijn beroemde interview met het tijdschrift The Atlantic onder de titel 'Obama Doctrine' sprak over het delen van de regio met Iran. Obama zei toen: 'De Saoedi's moeten het Midden-Oosten delen met hun Iraanse tegenstanders.'"

Al-Hamid herinnerde de regering Biden eraan dat Saoedi-Arabië "precies het tegenovergestelde is van Iran, omdat het geen controle wil, maar wel de stabiliteit en onafhankelijkheid van landen."

"Daarom is het schrappen van de Iraanse Revolutionaire Garde van de sanctielijst niets anders dan een samenzwering tegen de regio als geheel, vooral nadat de Revolutionaire Garde met de eer ging strijken voor de recente afvuring van 12 ballistische raketten op Irak. De sancties opheffen terwijl Hezbollah zich in Libanon en Syrië vermaakt en Iraanse milities verwoestingen aanrichten in Irak, terwijl Iran de Houthi's in Jemen blijft steunen, is niets anders dan een misdaad tegen onze regio."

Abdullah bin Bejad Al-Otaibi, een Saoedische politiek analist en onderzoeker van islamitische groeperingen, schreef dat de VS tijdens het Biden-tijdperk "erg lijkt op Obama's Amerika in termen van visie, beleid, en richtingen."

De verzoening van de regering Biden met Iran en haar plannen om de IRGC van de lijst van buitenlandse terroristische organisaties te schrappen, vertegenwoordigt een politieke absurditeit, betoogde Al-Otaibi.

"De ondertekening van de (2015) nucleaire overeenkomst met het Iraanse regime vond plaats tijdens het Obama-tijdperk zonder enige aandacht voor de belangen van de Golfstaten en de Arabische landen, en het was slechts een uitstel, geen annulering, van het militaire nucleaire project van Iran. De regering van president Biden heeft er alles aan gedaan om het onheilspellende akkoord nieuw leven in te blazen. Zij heeft ook de Arabische landen aangevallen, niet alleen met flagrante verklaringen, maar ook via haar regionaal en internationaal beleid en standpunten. De Arabische landen en de Golfstaten hebben hun houding ten opzichte van Amerika niet gewijzigd, maar het tegendeel is gebeurd. Amerika's standpunten zijn extremer geworden en minder begaan met partnerschap en steun aan bondgenoten. Het probleem met deze Amerikaanse verandering is dat zij plaatsvond terwijl Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten intern en regionaal het voortouw namen om stabiliteit en gematigdheid te brengen. Bahrein en de VAE hebben hun betrekkingen met Israël genormaliseerd. De Saoedische kroonprins verklaarde dat Saoedi-Arabië Israël niet als een vijand beschouwt, maar eerder als een potentiële bondgenoot."

Al-Otaibi herinnerde de regering Biden eraan dat de IRGC en de mullahs "aan het hoofd staan van het regionale en internationale terrorisme, van Al-Qaeda tot ISIS, en van de Libanese Hezbollah tot de sjiitische terreurmilities over de hele wereld."

Verwijzend naar de mogelijkheid dat de IRGC van de lijst van terrorisme wordt geschrapt, zei de Saoedische analist:

"Dit zou een directe bedreiging en gevaar zijn, niet alleen voor de Arabische landen, maar voor de hele wereld, en een ongekende steun voor het terrorisme en zijn groepen en organisaties. De Arabische landen en Israël zullen de eerste slachtoffers zijn. Er is een Amerikaans en Westers beleid dat niet door de beugel kan, namelijk de volharding om Saudi-Arabië en de VAE militair bloot te stellen aan de aanvallen van de Iraanse Houthi-militie in Jemen, ballistische raketten en drones, en het stellen van onlogische eisen aan de uitvoer van wapens om deze ernstige bedreigingen het hoofd te bieden. De overhaaste terugtrekking uit Afghanistan, die de Taliban in staat stelde de controle over het land te grijpen, het schrappen van de Houthi-militie van de terrorismelijst, het streven om de Iraanse Revolutionaire Garde van de terrorismelijst te schrappen, het zwijgen over de Iraanse bombardementen op Iraaks Koerdistan - dit zijn zeer gevaarlijke beleidsmaatregelen voor de wereld en de Arabische landen die stabiliteit en vrede ondersteunen....

"Een nieuwe aanpak klopt met kracht op de deuren van de wereld en daarmee een ongekende noodzaak om de rangen te sluiten, bondgenootschappen te versterken en partnerschappen op te bouwen, en elke neutrale waarnemer zal een flagrante tegenstrijdigheid vinden in het beleid van de regering-Biden ten opzichte van Iran en Saoedi-Arabië, aangezien zij Iran op een ongekende manier het hof maakt en zich niet op dezelfde manier gedraagt tegenover Saoedi-Arabië."

De Syrische schrijver Dr. Mahmoud Al-Shami uitte zijn verbazing over de zwakke en hypocriete houding van de regering Biden ten opzichte van Iran en zijn terroristische proxies:

"Amerika veroordeelt de Houthi-aanvallen op Saoedi-Arabië en zegt dat ze moeten stoppen, terwijl het inmiddels de Houthi's van de lijst van terrorisme heeft geschrapt en ook de Iraanse Revolutionaire Garde van de terrorismelijst zal schrappen. [De veroordeling kwam] terwijl Amerika beweerde dat Saoedi-Arabië hun bondgenoot is en dat het hen zal verdedigen als het aan enige agressie wordt blootgesteld. Heb je grotere leugenaars gezien?"

Dr. Mohamed El-Sherif, een Egyptenaar, nam ook de sociale media te baat om zijn afschuw te uiten over het beleid van de regering Biden ten opzichte van de mullahs en hun terroristische organisaties.

"Wat heeft de Revolutionaire Garde Amerika geboden als prijs voor de beloning om van de lijst van terroristische organisaties te worden verwijderd en miljarden dollars ter beschikking te stellen door de sancties tegen Iran op te heffen, zodat het de terroristische activiteiten kan financieren ten koste van het bedreigen van de veiligheid van de Golf en de stabiliteit van het Midden-Oosten?"

Professor Abdullah Al-Shayji van de Koeweitse universiteit merkte op dat de VS hun geloofwaardigheid bij de Arabieren steeds verder verliezen:

"Zal Biden de Houthi's opnieuw aanwijzen als een buitenlandse terroristische organisatie, nadat president Trump ze tijdens zijn presidentschap als terroristen heeft aangemerkt?... Zal Biden bij de nucleaire onderhandelingen met Iran de aanwijzing van de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie schrappen om de nucleaire deal te doen slagen?!! We zijn getuige van een afname van het vertrouwen in Amerika."

De Saoedische schrijver Abdul Hadi Al-Shehri waarschuwde de regering-Biden dat het een grote fout zou maken door de IRGC van de terroristenlijst te halen:

"Ik denk dat wanneer u de Iraanse Revolutionaire Garde verwijdert van de lijst van terroristische organisaties, u een grote fout zult maken, en dit zal leiden tot de verspreiding van Iraans terrorisme en dit zal de regio en bondgenoten beïnvloeden, en Amerika en Europa zullen kwetsbaar zijn voor direct Iraans terrorisme."

De Bahreinse journalist en politiek analist Abdul Majed Jalal beschuldigde de regering-Biden van het "verraden" van zijn Arabische bondgenoten.

"De regering Biden overweegt het besluit om de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie aan te merken, te annuleren als onderdeel van haar inspanningen om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen. Het idee alleen al is een duidelijk Amerikaans verraad aan zijn bondgenoten in de Golf! De Golf heeft niet langer veel vertrouwen in Amerika."

Dr. Fahad bin Jumah, voormalig lid van de Commissie Economie en Energie in Saoedi-Arabië, merkte op:

"Het steunen van Iran, het terugkomen op het nucleaire akkoord en het proberen de Revolutionaire Garde van de lijst van terrorisme te halen, zoals hij eerder deed met de Houthi's, behoren tot de onvergeeflijke fouten van de heer Biden."

Masood A. R., een Iraanse tegenstander van de mullahs, richtte zich tot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, en schreef:

"Mr. Blinken, het zal een ware feestdag zijn voor de Iraniërs als ze verlost zijn van het moorddadige [Iraanse] regime waaraan u vreselijke concessies doet. Meneer Blinken, het Iraanse volk zal het de VS niet vergeven als de Revolutionaire Garde, de grootste terroristische organisatie gesteund door een officiële regering, wordt verwijderd van de lijst van terrorisme."

De Iraakse social media gebruiker Kirar Al-Atiyya voegde zijn stem toe aan die van een toenemend aantal Arabieren die geschokt waren door het nieuws over de IRGC:

"Als dit nieuws waar is over de intentie van de regering Biden om de Revolutionaire Garde militie van de lijst van terrorisme te schrappen, zou dit de moeder van alle rampen zijn. De Revolutionaire Garde-bendes hebben veel misdaden begaan. Zij hebben ook bijgedragen tot de rekrutering van kinderen in de rangen van de terroristische Houthi-militie."

Te oordelen naar de ernstige ontsteltenis in de Arabische landen over Biden's verkeerde en rampzalige beleid ten aanzien van Iran en zijn terroristische handlangers, kan men veilig aannemen dat de geloofwaardigheid van de VS in de Arabische wereld is gekelderd.

Vanuit Arabisch oogpunt lijkt het alsof de VS de zijde hebben gekozen van 's werelds grootste terroristische organisatie - de IRGC - een stap die een onmiddellijke bedreiging vormt voor de Arabische veiligheid en de stabiliteit van de gehele regio.

De vraag rijst: Als de regering Biden van mening is dat de Houthi-militie en de IRGC geen terroristische organisaties zijn, waarom schrapt zij dan niet ook Al-Qaeda, ISIS, Hamas, Hezbollah en de Palestijnse Islamitische Jihad van de zwarte lijst? Sterker nog, als de Amerikaanse regering van mening is dat zij zaken kan doen met deze terroristen en hun sponsors in Teheran, waarom dan niet haar beleid toegeven en al deze terroristische groeperingen ronduit tot Amerika's nieuwste bondgenoten verklaren?

Khaled Abu Toameh is een prijswinnende journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: America's New Terrorist Allies: 'The Mother of all Disasters' :: Gatestone Institute