www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlisch bedrijf gaat menselijke embryo's maken om organen te oogsten

Jazz Shaw - 17 september 2022

(AP Photo/Advanced Cell Technology

Vorige maand hebben we gekeken naar het werk van een onderzoeksgroep van de Universiteit van Cambridge die muizenembryo's heeft gemaakt die zijn gekweekt uit stamcellen in plaats van sperma en eieren. De embryo's bezitten kleine hersenen, kloppende harten en andere organen. Hoewel dit een fascinerend onderzoek is dat mogelijkheden biedt op medisch gebied, met name voor orgaantransplantaties, stelde ik een aantal voor de hand liggende ethische vragen. Dit doen met muizen is één ding, maar dit onderzoek gaat duidelijk in de richting van iets soortgelijks met menselijke organen. Wel, zoals het gezegde luidt, dat heeft niet lang geduurd. Iemand is al op weg om menselijke embryo's op deze manier te creëren. Ik dacht dat het waarschijnlijk iemand in China zou zijn, maar tot mijn verrassing bleek het een biotechbedrijf in Israël te zijn. Renewal Bio is bezig menselijke embryo's te ontwikkelen uit stamcellen en gebruikt "kunstmatige baarmoedertechnologie" om ze te kweken. En de stamcellen hebben al kloppende harten, darmen, en ja... hersenen geproduceerd. (CBN.com)

Een Israëlisch biotechbedrijf dat onlangs muizenembryo's maakte met behulp van stamcellen, heeft plannen aangekondigd om menselijke embryo's te maken om weefsel te oogsten voor orgaantransplantaties en anti-verouderingsprocedures. Maar een ethisch wetenschapper en stamcelexpert van het Charlotte Lozier Instituut vertelde CBN News dat deze vooruitgang in stamcelonderzoek een "echte oproep tot bezorgdheid" is.

Renewal Bio streeft naar vooruitgang in stamceltechnologie en kunstmatige baarmoederontwikkeling met de hulp van Jacob Hanna, een bioloog aan het Weizmann Institute of Science in Rehovot.

In een wetenschappelijk tijdschrift met collegiale toetsing, Cell geheten, legde Hanna uit dat stamcellen in een petrischaal spontaan samenkwamen, buiten de baarmoeder, zonder het gebruik van sperma, eieren of bevruchting, en embryo's vormden met een kloppend hart, darmen en hersenen.

Er is gewoon geen manier om dit vriendelijker te zeggen. Deze mensen creëren menselijke wezens in een petrischaaltje. Maakt het feit dat er geen eicel of sperma bij het proces betrokken was, dat minder waar? Is het resulterende embryo minder menselijk vanwege dat technische aspect?

Uit eerdere onderzoeken die we hier hebben behandeld, weten we al dat het niet lang duurt voordat die ontluikende hersenen hersengolven beginnen te produceren. Sommige van de grotere menselijke "hersenorganoïden" die in laboratoria zijn gekweekt, produceerden dezelfde soort hersengolven die bij premature baby's werden gemeten. Als Renewal Bio van plan is een foetus te kweken die groot genoeg is om een orgaan van voldoende grootte en ontwikkeling te produceren voor een transplantatie, dan moet dat wel een mens zijn, toch?

Of toch niet? Dat is een deel van de vraag die me blijft bezighouden. Tot nu toe is er nog nooit een mens "geproduceerd" die zich niet op de ouderwetse manier heeft ontwikkeld, zelfs niet in het geval van in vitro bevruchting. De eicel van een vrouw wordt bevrucht door het sperma van een man en het resulterende embryo groeit in de baarmoeder tot de baby klaar is om geboren te worden. Het is de enige manier en het is hoe het proces werkte zoals ontworpen door God, of evolutie, afhankelijk van je voorkeur.

Toegegeven, deze wetenschappers spelen een beetje vals omdat ze nog steeds stamcellen nemen van een menselijke proefpersoon, maar ze springen van daar recht naar het spelen van God of Moeder Natuur. Vinden we dat goed? Zou dat moeten? En wat met de foetus die Renewal Bio zou opensnijden om organen te oogsten? Als die niet te onderscheiden is van ieder ander persoon die op de traditionele manier is gemaakt, dan klinkt dat voor mij nog steeds als moord.

De complexiteit reikt ook tot andere gebieden. Het belangrijkste voordeel hiervan, althans in medische termen, is dat de organen kunnen worden gekweekt uit je eigen stamcellen met je eigen DNA. Dat betekent dat het orgaan niet wordt afgestoten als het bij jou wordt getransplanteerd. Maar die baby is eigenlijk jouw kloon. Jullie zouden identiek zijn. Als u dringend een transplantatie nodig had en de artsen kwamen u deze procedure aanbieden, zou u er dan mee instemmen dat een miniatuurversie van uzelf op de wereld wordt gezet om te worden vernietigd, zodat u wat langer kunt overleven? Ik denk dat ik daar een serieus probleem mee zou hebben.

Bron: Israeli firm to create human embryos to harvest organs – HotAir