www.wimjongman.nl

(homepagina)


Buffalo en Uvalde

Door Hal Lindsey - 30 mei 2022

Er is iets vreselijk mis in Amerika, en dat weten we allemaal. Hoe erg dat mis is, bleek weer eens op 24 mei toen een nauwelijks 18-jarige man zijn grootmoeder in het voorhoofd schoot en vervolgens naar een basisschool in zijn woonplaats Uvalde, Texas, ging en daar begon te schieten.

U kent het resultaat: minstens 19 kinderen en 2 leerkrachten dood, nog eens 17 mensen gewond. De kinderen waren jong... hartverscheurend jong. Er is iets vreselijk mis in Amerika, en we weten het allemaal.

Negen dagen voor Uvalde, viel een andere 18-jarige een supermarkt in Buffalo aan, waarbij 10 doden vielen en 3 anderen gewond raakten. Volgens zijn eigen zeggen, kwam de schutter naar Buffalo en mikte op zwarte mensen om geen andere reden dan de kleur van hun huid. Een dag later viel een man een kerk aan in Orange County, Californië. Een jonge dokter in de zaal gaf zijn leven om te voorkomen wat anders weer een massaslachtoffer zou zijn geweest. Volgens het Gun Violence Archive zijn er tot nu toe in 2022 al meer dan 200 massaslachtingen geweest in de Verenigde Staten.

Met deze nieuwe vloed van kwaad die het land overspoelt, roepen velen om meer wapencontrole. Maar met het kwaad dat het land overspoelt, moeten we voorzichtig zijn dat we gezagsgetrouwe burgers niet de mogelijkheid ontnemen om zichzelf te verdedigen. Er is geen magische, wettelijke oplossing.

De dag na de schietpartij gaf gouverneur Greg Abbott van Texas een persconferentie. Een verslaggever vroeg naar de mogelijkheid van de schutter om legaal twee geweren te kopen, slechts enkele dagen na zijn achttiende verjaardag. De gouverneur zei: "De mogelijkheid voor een 18-jarige om een geweer te kopen is al meer dan 60 jaar van kracht in de staat Texas.... Hoe komt het dat in de meeste van die 60 jaar er geen schietpartijen op scholen hebben plaatsgevonden en waarom nu wel?

Dat is wat we ons allemaal zouden moeten afvragen. Wat is er veranderd?

De gouverneur zei dat hij in zijn gesprekken met lokale leiders steeds hoorde over de uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid waar ze in dat deel van het land mee te maken hebben. Maar de waarheid is, dat het elk gebied van het land kan zijn. Amerika maakt op dit moment een crisis door op het gebied van de geestelijke gezondheid en dat hebben we nog nooit eerder gezien.

De National Alliance on Mental Illness kondigde in 2018 aan dat een op de vijf Amerikaanse volwassenen is gediagnosticeerd met een vorm van psychische aandoening. In 2015, vijf jaar voor Covid, begon de levensverwachting in de VS te dalen. De CDC wijt dit aan toenemende overdoses drugs, recordaantallen zelfmoorden, en aan leveraandoeningen die samenhangen met toegenomen alcoholgebruik. Al deze zaken zijn gerelateerd aan een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Maar dat roept een andere vraag op. Waarom komen geestesziekten zo veel voor in het Amerika van vandaag? De Bijbel heeft het antwoord.

Romeinen 1:18-32 beschrijft een patroon onder naties die God hebben gekend, en zich dan van Hem afkeren. Zulke naties brokkelen van binnenuit af. Zij brokkelen af omdat hun morele kracht wegrot. Vers 21 zegt: "Toen zij God kenden, verheerlijkten zij Hem niet als God, noch waren zij dankbaar, maar werden ijdel in hun verbeelding." Vers 28 vertelt het psychologische resultaat daarvan. "Omdat zij God niet wilden vasthouden in hun kennis, gaf God hen over aan een verdorven geest."

Als een natie - dat is waar we nu zijn. Uvalde en Buffalo zijn symptomen van een nog grotere catastrofe in de maak. We moeten ons weer tot God keren, te beginnen met de lokale kerken en hun leiders. Het is tijd voor opwekking onder de geestelijken. Het is ook tijd voor opwekking voor de mensen in de kerkbank - opwekking onder allen die de naam van Christus belijden. Het moet nu zijn... of het kan nooit zijn.

Bron: Hal Lindsey