www.wimjongman.nl

(homepagina)


Gazprom: Nord Stream-lekken stoppen - gaslevering kan worden hervat op één lijn

EURACTIV.com met Reuters - 3 oktober 2022

Kaart van de lekken in de pijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Gazprom zei dat de 'B'-lijn van Nord Stream 2 nog steeds gas naar Europa zou kunnen exporteren, als zou worden besloten om de leveringen te starten. [Twitter]

Het Russische Gazprom zei op maandag (3 oktober) dat het lekken van gas uit drie gescheurde Nord Stream-gasleidingen onder de Oostzee is gestopt en dat het pompen via de resterende enkele leiding wellicht kan worden hervat.

In een verklaring zei het bedrijf dat de druk in de drie leidingen was gestabiliseerd en dat het bezig was de milieurisico's te beperken.

Europa stelde een onderzoek in nadat grote lekken waren ontdekt in de twee Russische Nord Stream-gaspijpleidingen, die elk uit twee leidingen bestaan. Duitsland, Denemarken en Zweden zeiden dat ze dachten dat er sprake was van sabotage.

Nord Stream 1 meldde een aanzienlijke drukdaling in de beide leidingen, vermoedelijk veroorzaakt door breuken, terwijl Nord Stream 2 een soortgelijke sterke drukdaling in zijn A-leiding meldde.

Gazprom zei dat de 'B'-lijn van Nord Stream 2 nog steeds gas naar Europa kan exporteren, als besloten wordt om de leveringen te starten.

Nord Stream 1 was volledig functioneel voordat Rusland de gasstromen in de afgelopen zes maanden verminderde en vervolgens stopzette, met als argument een niet-betaling in Russische roebels en technische problemen.

Maar het onlangs voltooide Nord Stream 2 is nooit online gekomen omdat Duitsland, waar het aankomt, het vergunningsproces bevroor toen Rusland zich voorbereidde op de invasie van Oekraïne.

"Als een besluit wordt genomen om de leveringen via lijn B van Nord Stream 2 te starten, zal aardgas in de pijpleiding worden gepompt nadat de integriteit van het systeem is gecontroleerd en geverifieerd door toezichthoudende autoriteiten", aldus de onderneming.

Bron: Gazprom: Nord Stream leaks stop, gas supply could resume on single line – EURACTIV.com