www.wimjongman.nl

(homepagina)


Deze angsthaas is hun held?' Hamasbaas was een 'lafaard' in de Israëlische gevangenis, zegt de directeur

"Als ik vandaag zijn opschepperij in Gaza zie, vraag ik me af hoe deze angsthaas een held is geworden," zei de directeur van de gevangenis waar Hamas-baas Yahye Sinwar in 2002 gevangen werd gezet.

Door Pesach Benson - 11 juni 2022

Voor de Palestijnen is Yahye Sinwar een onverschrokken held van het "verzet" tegen Israël. Maar een Israeli die een andere kant zag van de man die nu Hamas' leider is in Gaza, zegt dat Sinwar niets meer is dan een "lafaard".

Betty Lahat, de eerste Israëlische vrouw die het bevel voerde over een mannengevangenis, was directrice van de HaSharon-gevangenis waar Sinwar in 2002 gevangen zat.

Zij deelde haar weinig vleiende herinneringen aan Sinwar in een interview met de krant Maariv.

Sinwar, nu 59, werd in 1989 veroordeeld voor het ontvoeren en vermoorden van twee IDF-soldaten en vier Palestijnen die hij verdacht van collaboratie met Israël, en veroordeeld tot vier keer levenslang. Nadat hij 22 jaar van zijn straf had uitgezeten, werd hij echter de oudste van de 1027 Palestijnse gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten bij de gevangenenruil van Gilad Shalit.

Lahat - die ook aan het hoofd stond van de inlichtingendienst van de Israëlische gevangenisdienst - beschreef Sinwar als "tegendraads en wreed", en ook een "lafaard".

"Voor zijn arrestatie werd hij geleid door angst en terreur. Hij groef kuilen, gooide er mensen in waarvan hij vermoedde dat ze tegen hem waren en goot cement over hen heen terwijl ze nog leefden. In de gevangenis stuurde hij ook mensen erop uit om degenen die hij niet mocht pijn te doen. Maar zelf maakte hij zijn handen nooit vuil," zei Lahat.

Lahat herinnerde zich dat Sinwar vaak problemen veroorzaakte in de gevangenis en anderen liet opdraaien voor de gevolgen.

"Hij stuurde gevangenen om bewakers neer te steken en de boel op te stoken, maar altijd achter de schermen. Hij nam een sukkel, zei tegen hem 'Ga een bewaker neersteken' en zei dan tegen hem 'De man is gek, hij had niets te verliezen'," zei Lahat.

"Hij stond nooit op of nam verantwoordelijkheid en leidde de gevangenen. Integendeel. Als er onderzoeken waren na incidenten die hij organiseerde, dan beefde hij van angst. Zich verschuilend achter anderen."

Lahat voegde eraan toe: "Als ik vandaag zijn opschepperij in Gaza zie, vraag ik me af hoe deze angsthaas een held is geworden."

"De man viel gewoon uit elkaar," zei Lahat toen hij het had over zijn gevecht met een kankergezwel in zijn hersenen. "Ik kwam naar hem toe na de operatie. Ik zei hem: 'Zie je, uiteindelijk heeft de staat Israël, waar je zo tegen bent, je leven gered.' De man begon te huilen. Hij begon te huilen en smeekte me hem te vertellen dat hij eruit zou komen en dat hij niet zou sterven.

De meeste gevangenen hielden niet van Sinwar

Als een van de gevangenen die langer vastzat, had Sinwar een bepaalde status waardoor hij informele gevangenencomités kon leiden die de betrouwbaarheid van medegevangenen in de gaten hielden.

Volgens Lahat vreesden de andere gevangenen Sinwar's invloed.

"De meeste gevangenen mochten Sinwar niet, omdat hij hen gebruikte en ze wisten dat hij vooral op zichzelf lette, maar ze waren bang voor zijn wreedheid en respecteerden zijn status," zei ze.

Maar Lahat benadrukte ook Sinwar's scherpe intellect.

"Hij is een zeer intelligent persoon die investeerde in zijn intellectuele ontwikkeling en in een diepgaand begrip van de Israëlische samenleving," herinnerde Lahat zich. "Hij stelde teams aan in de gevangenis om te luisteren naar alle Israëlische radio- en tv-stations, om politici te volgen. Ze luisterden naar politieke analyses en diplomatieke beoordelingen."

Sinwar werd het hoofd van Hamas in Gaza in 2017 toen Ismail Haniyeh de hoogste leider van de terreurorganisatie werd.

In een spraakmakende en provocerende toespraak eind april, drong Sinwar erop aan dat Hamas bereid was om synagogen over de hele wereld aan te vallen als vergelding voor wat hij "Israëlische agressie" noemde tegen de Al Aqsa-moskee.

Bron: ‘This Chicken is Their Hero?’ Hamas Boss Was a ‘Coward’ in Israeli Prison, Says Warden | United with Israel