www.wimjongman.nl

(homepagina)


ISRAELISCHE REGERING BEKRITISEERD DOOR RECHTS VOOR LANDCONCESSIES AAN BIDEN, LINKS ROEPT OP TOT MEER

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 13 juli 2022

Op die dag sloot Hashem een verbond met Avram, zeggende: "Aan uw nageslacht wijs Ik dit land toe, van de rivier van Egypte tot aan de grote rivier, de rivier de Eufraat. Genesis 15:8 (De Israël BijbelTM)

( )

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz in het Pentagon. Foto via Wikimedia

Ter voorbereiding van het bezoek van president Biden aan de regio, heeft de Israëlische regering ingrijpende concessies gedaan aan de Palestijnse Autoriteit. Deze concessies, bedoeld om de regering-Biden te sussen, die de betrekkingen met de PA en Hamas had hersteld en aanstuurt op een tweestatenoplossing, wekten de woede van rechts (zoals was verwacht) en links, en van de Arabieren.

Benny Gantz, het hoofd van de Blauw-Witte alliantie en huidig vice-premier van Israël, had vorige week in Ramallah een ontmoeting met Mahmoud Abbas, president van de PA, ter voorbereiding van het eerste bezoek van president Biden aan de regio. Gantz zei op Twitter dat de ontmoeting van donderdag in Ramallah "in positieve termen werd gevoerd" en dat de twee "civiele en veiligheidsuitdagingen" in de regio bespraken.

"We kwamen overeen om nauwe veiligheidscoördinatie te handhaven en acties te vermijden die instabiliteit kunnen veroorzaken," zei Gantz.

Abbas "benadrukte het belang van het creëren van een politieke horizon, het respecteren van ondertekende overeenkomsten, en het stoppen van acties en maatregelen die leiden tot de verslechtering van de situatie," zei Hussein al-Sheikh, een hoge Palestijnse functionaris, in een tweet.

Abbas benadrukte ook het belang van een "kalme sfeer voor het bezoek van president Biden, dat we verwelkomen."

Het was de derde bekende ontmoeting tussen Abbas en Gantz sinds augustus vorig jaar.

Het is nu duidelijk dat ze het over meer eens waren dan alleen veiligheidsafspraken. Dinsdag gaf het Bureau van de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) "goedkeuring aan zes bestemmingsplannen voor Palestijnen in het gebied Judea en Samaria," verklaarde generaal-majoor Rassan Alian dinsdag. "Validatie is goedgekeurd voor de plannen van Hizma en Harmala. Borg is goedgekeurd voor de plannen van Fukeikis, Hares, Kisan, en Battir."

Gebied C vormt ongeveer 61 procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever; het gebied werd in 1995 in het kader van het Oslo II-akkoord toegezegd om "geleidelijk te worden overgedragen aan de Palestijnse jurisdictie," maar de PA verwierp de Oslo-akkoorden voordat deze overdracht kon worden uitgevoerd.

Bovendien stemde Israël in met 1500 extra werkvergunningen voor Palestijnen in Gaza, waardoor het aantal personen dat in Israël een baan kan hebben en handel kan drijven op 15.000 komt.

In het noordelijke deel van Samaria zal een nieuwe doorgang voor voertuigen - Salem - worden geopend om de toegang van Israëlische Arabieren tot Jenin in gebied A te vergemakkelijken.

Israël zal ook de verblijfsstatus toekennen aan 5500 Palestijnen die vanuit Gaza of het buitenland naar Judea en Samaria zijn verhuisd.

In de media werd niet gespecificeerd welke concessies de PA in ruil daarvoor heeft gedaan.

De voorzitter van de rechtse Otzma Yehudit partij, MK Itamar Ben Gvir, haalde dinsdag uit naar Gantz en de concessies:

"Linkse Benny Gantz schaadt de veiligheid van de Staat Israël om president Biden een plezier te doen. In plaats van zich zorgen te maken over het belang van de Staat Israël, Gantz handelt laks en onverantwoordelijk, terwijl hij dit een vertrouwenwekkende relatie noemt. Er is geen vertrouwen in degenen die oproepen tot de vernietiging van de Staat Israël, onder leiding van Abu Mazen, die Gantz bij hem thuis heeft ontvangen.

Ben Gvir viel ook Lapid aan voor zijn beslissing om een bouwvergunning voor 2.000 woningen in Joodse wijken in Jeruzalem van de agenda te schrappen. Hij zei: "De minister van Defensie en het kabinet van de premier handelen alsof ze aan het eind van het seizoen alles verkopen en de staatsveiligheid al voor de verkiezingen in de steek laten. Slechts de vorming van een volledig rechtse regering kan deze farce stoppen."

Shlomo Ne'eman, hoofd van de regionale raad van Gush Etzion, zei dat drie van de bestemmingsplannen in zijn regio lagen en dat het feit dat ze gekoppeld waren aan gemeenschappen in de gebieden A en B ze significant maakte, waardoor de Palestijnse Autoriteit stilzwijgend toestemming gaf om Palestijnen uit de gebieden A en B over te brengen naar gebied C om strategische stukken land over te nemen.

"Door deze overdracht komt gebied C de facto onder de controle van de PA," zei Ne'eman. "Als de staat Israël zo'n hoge prijs moet betalen om president Joe Biden te verwelkomen, wie heeft er dan nog zo'n gast nodig?"

Het hoofd van de Regionale Raad van Binyamin, Israel Gantz, waarschuwde dat deze concessie in Gebied C "de vestiging van een Palestijnse staat dichterbij brengt, en een pijl zet in het hart van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria."

Hij trok ook de legitimiteit van de stap in twijfel.

"De overgangsregering heeft geen mandaat om dergelijke onomkeerbare stappen te nemen en het Joodse houvast in het hart van het Land Israël in gevaar te brengen," zei hij. "Wij zullen dit niet toestaan."

Hagit Ofran van de extreem-linkse NGO Peace Now zei dat de aangekondigde plannen niet inhoudelijk waren. Israël heeft slechts een klein aantal ontwikkelingsplannen en vergunningen verleend voor Palestijnse bouw in Gebied C, een stap die volgens links de Palestijnen weinig keus heeft gelaten dan illegaal te bouwen.

"Deze plannen veranderen niets wezenlijks aan de situatie voor de Palestijnen in gebied C", zei ze. "Er is hier geen plan voor de erkenning van Palestijnse gemeenschappen in gebied C. Alle plannen zijn voor gebouwen aan de rand van dorpen waarvan het centrum in Gebied B ligt, en die zijn uitgebreid sinds de interim-overeenkomst van 1995 en zouden nu enige uitbreiding moeten worden toegestaan."

Ondanks de concessies was de ontmoeting tussen Gantz en Abbas impopulair bij de Palestijnen omdat de veiligheidscoördinatie vereist dat de PA informatie over terroristen deelt met de Israëlische veiligheidsdiensten.

Bron: Israeli govt slammed by right for making land concessions for Biden, left calls for more