www.wimjongman.nl

(homepagina)


Mysterieus commentaar van rabbijn leidt tot belangrijke ontdekking van Israëlische edelsteen

Door Darice Bailer, TPS - 1 december 2022

()

"De Heilige, gezegend zij Hij, deed iets wonderbaarlijks toen Hij zelf [schatten] verborg in de diepten van de aarde," sprak de Lubavitch Rebbe, Rabbi Menachem Mendel Schneerson.

De wonderbaarlijke ontdekking van edelstenen in het zand van Israël begon met een Bijbelse zegen, in het volgen van een profetie meer dan 3000 jaar later. Maar het kostte een vrome man genaamd Abraham (Avi) Taub en een 23 jaar durende zoektocht door zijn mijnbouwbedrijf om de edelstenen te vinden en te bewijzen dat de woorden van twee grote spirituele leiders waar waren.

In het Boek Deuteronomium, kort voor zijn dood, sprak Mozes over schatten verborgen in het zand van de stam van Zebulun in wat nu Noordwest Israël is. Toen, in 1988, vertelde Rabbi Menachem Mendel Schneerson - de Chabad-Lubavitch "Rebbe" en internationaal Joods leider - aan Haifa's burgemeester Arye Gurel dat het unieke van de stad is dat zij zowel een zee als een vallei heeft, en dat in de vallei kostbare stenen en edelstenen liggen.

Rabbi Schneerson voegde er cryptisch aan toe: "De Heilige, gezegend zij Hij, deed iets wonderbaarlijks toen Hij ze zelf verborg in de diepte van de aarde."

Een vrouw van Chabad zag een video van dat gesprek en vertelde Abraham Taub erover. Taub was bekend in Chabad kringen als een juwelier met vele jaren ervaring.

Zijn vader, Chanan (Chune) Taub, was een overlevende van de Holocaust die een van Israëls eerste commerciële diamantslijperijen in Netanya had opgericht nadat hij in de Joodse ondergrondse had gevochten tijdens Israëls pre-staatsjaren.

Abraham Taub sloot zich aan bij het bedrijf van zijn vader en breidde het uit van het slijpen en verhandelen van diamanten tot het produceren van sieraden die werden verkocht in Tel Aviv, Londen en New York.

Taub had Rabbi Schneerson voor het eerst ontmoet in 1981. Deze rabbi met zijn zielvolle medelevende blauwe ogen herstelde zelfs Taubs geloof nadat Taub het op 22-jarige leeftijd had verloren toen hij vrienden zag sterven tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973 in Israël. De Rebbe genas hem.

"Hij vertelde ons later dat één blik in de ogen van de Rebbe genoeg was," herinnerde Taubs dochter Tali Shalem zich.

Op zakenreizen naar New York maakte Taub een punt om Rabbi Schneerson te zien, en als hij de grote rabbi passeerde te midden van een lange rij bezoekers, wenste de Rabbi Taub "zegeningen en succes."

Taub bekeek de video van het gesprek tussen de Rebbe en de burgemeester. Als de Rebbe zei dat er verborgen juweeltjes in Israël waren, geloofde Taub dat het slechts een kwestie van geld, moeite en tijd was tot hij ze zou vinden.

In 1999 richtten Abraham Taub en enkele andere Chabad Joden Shefa Yamin Ltd. op. (nu Shefa in Israel G.M. Ltd.) met een missie om in de aarde te boren en die edelstenen te vinden. Met vergunningen van de Commissaris voor de Mijnen was en is Shefa het enige edelsteenmijnbedrijf in Israël.

De exploratie begon meteen. Eerste boringen in de rivierbedding van de Kishon en de Zevulun-vallei in het noorden van Israël brachten voorlopige exemplaren van saffieren, granaten en spinellen aan het licht, maar niets dramatisch.

Taub bleef een gebied van 488.366 dunams (48.836 hectare) onderzoeken. Hij liet zich niet ontmoedigen door wetenschappers die hem aanspoorden het project op te geven.

Taub luisterde liever naar een andere deskundige, "iemand die zijn feiten niet alleen op wetenschap baseert, maar ook op geloof, traditie en heilige bronnen," zei Shalem. "Hij gaf nooit op."

Taub bleef graven, en ontdekte in 2009 wat de Universiteit van Bern, Zwitserland zou certificeren als het grootste stuk moissaniet, een zeldzaam mineraal, ooit gevonden.

In 2014 vond Taub ook exemplaren van een andere edelsteen die hij niet kon identificeren. In samenwerking met het Department of Earth Exploration van de Mercury University in Australië werden ze geïdentificeerd als een volledig nieuw mineraal dat de naam Carmel-Sapphire kreeg.

De Karmel-saffier is een zeldzame mix van licht- en donkerblauwe saffier die lijkt op een nachtelijke hemel. De saffier is zelfs ingebed in een nieuw mineraal waarvan men vroeger dacht dat het alleen in de ruimte voorkwam. Vier jaar later werd Carmel Sapphire door de International Mineralogical Association verkozen tot Mineraal van het Jaar 2018.

Shefa heeft sindsdien blauwe, groene en gele saffieren, robijnen, donkerrode granaten, glanzende zwarte spinels, zeldzame natuurlijke moissaniet, hiboniet, en meer opgegraven in de aarde en het zand, waarmee Mozes en Rabbi Schneerson gelijk krijgen.

"Alle geologen, alle deskundigen waren in shock," vertelde Abraham Taub aan een verslaggever van Breaking Israel News na zijn mijnontdekkingen, waarbij hij edelstenen vond die geen enkel ander land had.

Israëls Ministerie van Energie gaf in maart 2020 een Certificaat van Ontdekking af waarin werd bevestigd dat er een afzetting van kostbare edelstenen was gevonden in de gebieden waar Shefa een vergunning heeft om te mijnen. Helaas heeft Taub het nooit gezien. Hij stierf vijf maanden eerder op 68-jarige leeftijd aan kanker.

Tali Shalem, die 15 jaar naast haar vader werkte, is nu de CEO en directeur van het bedrijf van haar vader. "We maken deel uit van iets dat groter is dan wij, om de dromen van mijn vader waar te maken en de wereld te vertellen dat de Rebbe gelijk had," zei Shalem, een orthodoxe moeder van drie kinderen met lang brunette haar en een bril met gouden montuur.

In november opende de Shefa een nieuw bezoekerscentrum - het enige in zijn soort in Israël.

Naast het mijncomplex van Shefa in Akko kunnen gasten ontdekken hoe de juwelen worden opgegraven, gezeefd, gesorteerd, gewassen, gesneden, gepolijst en gezet in prachtige kettingen, oorbellen, armbanden en ringen met saffieren, bordeauxrode en rode granaten of zwarte spinels.

Shalem zei dat het bedrijf zijn hoofdshowroom naast de mijnbouwactiviteit heeft geopend om de klant een magische winkelervaring te bieden die begint met het aanraken van het zand en eindigt met het aanraken van de zeldzame luxejuwelen, ingebed met juwelen die in het heilige land zijn gedolven voor een mystieke verbinding met de heilige oorsprong van het land.

Israël is een startende natie, zei de dochter van Abraham Taub. "Nu hebben we ook een edelstenen-natie." Haar vader geloofde dat geloof bergen kon verzetten.

Bron: Rabbi’s Mysterious Comment Leads to Major Israeli Gemstone Discovery | United with Israel