www.wimjongman.nl

(homepagina)


"VAL VAN REGERING BENNETT WAS GODDELIJKE INTERVENTIE", BESCHULDIGT GEESTELIJK LEIDER VAN DE KNESSET

Door Adam Eliyahu Berkowitz | J22 uni, 2022

( )

Shas geestelijk leider Rabbi Shalom Cohen woont een campagne-evenement bij van de Shas partij in de Yazdim synagoge in Jeruzalem op 14 september 2019. Foto door Aharon Krohn/Flash90

Het koningschap is van Hashem en Hij regeert over de naties. Psalmen 22:29 (De Israël BijbelTM)

Rabbijn Shalom Cohen, de geestelijk leider van de Haredi Shas politieke partij en een vooraanstaand Sefardisch geestelijk leider, reageerde op het nieuws van de ontbinding van de regeringscoalitie vanuit het Hadassah Ein Kerem Ziekenhuis waar hij herstellende is.

"Gods naam wordt geprezen in de wereld!" zei Rabbi Cohen nadat premier Naftali Bennett zijn plannen bekendmaakte om op te roepen tot ontbinding van de Knesset. "Een regering die het Jodendom en de heiligheid van Israël schaadde en probeerde te vernietigen en de zwakken schaadde, is van de wereld verdreven. De heilige, gezegend zij hij, heeft genade gehad met het Volk Israël."

De rabbijn had eerder gereageerd op het aftreden van Yamina MK Idit Silman, waardoor de meerderheid van Bennett brak en het proces begon dat deze week culmineerde in het uiteenvallen van de coalitie door te zeggen: "Zij [de coalitie] denken dat zij God kunnen schaden, maar zij zullen berouw tonen of vallen!"

"Wij zeggen tot de Heilige, gezegend zij Hij, doe het omwille van U, niet omwille van de natie Israël, maar omwille van U," bad de rabbijn. "Ze vernietigen heel Am Yisrael."

De ontbinding van de regering zal de Israëliërs voor de vijfde keer in minder dan vier jaar terug naar de stembus sturen.

Rabbijn Yehudah Glick, een activist voor de Tempelberg en voormalig Knesset-lid, was niet zo kritisch over de regering Bennett. Hij liet zijn uitspraken voorafgaan door de disclaimer: "Alles wat er gebeurt, groot of klein, aangenaam of onaangenaam, is Goddelijke Inmenging."

"Maar ik moet u op de hoogte brengen dat ik ben ontslagen uit mijn baan als woordvoerder van God," grapte Rabbi Glick. "Hij had waarschijnlijk een aantal zeer goede redenen, maar ik kan echt niet voor Hem spreken. Ik ben er zeker van dat er veel mensen zijn die je precies kunnen vertellen waarom Hashem de coalitie heeft laten ontbinden, maar ik ben niet één van hen."

"Heel vaak leggen de mensen die je vertellen waarom God iets heeft gedaan, het uit in de context van de zonden van iemand anders en beweren dat God aan hun kant staat. Ik denk niet dat al het goede aan één kant staat, want we zijn allemaal mensen en zijn gecompliceerd. Zelfs in de politiek moeten we ons concentreren op wat we nodig hebben om onszelf te herstellen."

"Ik denk niet dat de regering anti-religieus is. Sommige mensen in de regering hebben misschien harde dingen gezegd over religieuze mensen, maar niet iedereen en niet allemaal zijn ze slecht. We moeten blijven relativeren, de dingen in proportie plaatsen en niet iedereen met dezelfde kwast zwart of wit afschilderen."

"Het is niet altijd gemakkelijk om met elkaar om te gaan in de Knesset, maar iedereen daar is van plan om goed te doen voor anderen," concludeerde Rabbi Glick.

Ondanks dat coalitieleider Naftali Bennett de eerste openlijk religieuze premier is in de geschiedenis van Israël, wordt zijn regering alom gezien als anti-religieus. Vorige week stuurde Rabbi Shmuel Eliyahu, de Opperrabbijn van Safed en lid van de Opperrabbinaatsraad, een formele berisping naar de Israëlische premier Naftali Bennett, waarin hij waarschuwde dat de verdeeldheid die door leden van zijn regering wordt aangewakkerd, tot een burgeroorlog zou kunnen leiden.

Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman, die vaak anti-religieuze standpunten heeft geuit, heeft onlangs gezworen om "voormalig premier Benjamin Netanyahu en de ultra-orthodoxe partijen in een kruiwagen te stoppen en ze op een vuilnisbelt te gooien."

MK Yulia Malinowski ( Yisrael Beiteinu) heeft zich ingezet om de rabbinaatscontrole over bekeringen en kosjercertificering te doorbreken.

Meretz MK Yair Golan heeft Netanyahu publiekelijk vergeleken met een "kwaadaardige ziekte" en verwees naar de rechterzijde als "nazi's."

Bron: "Bennett Government's collapse was divine intervention", Knesset spiritual leader charges