www.wimjongman.nl

(homepagina)


De ongelooflijke manieren waarop gedroogde krekels in uw voedsel opduiken

Alles wat je ooit wilde weten over de groeiende trend van krekelmeel in voedsel.

Door Stephanie Eckelkam - gepubliceerd op 9 maart 2015

Insecten zijn trending... overal in mijn kantoor. Ik ben bedolven onder monsters van voedsel gemaakt van krekels: krekelkoekjes, tortillachips, proteïnerepen, zelfs meel voor alle doeleinden dat blijkbaar nootachtige ondertonen heeft en goed werkt in bananenbrood. Ik ben geïntrigeerd en vind het een beetje vreemd, maar bovenal vraag ik me af: Zijn insecten in voedsel slechts een vluchtige rage voor de Westerse wereld, een nostalgische knipoog naar meer oerbevolkingen die al eeuwen insecten eten? Of heeft het de potentie om deel uit te gaan maken van het Amerikaanse smaak, vergelijkbaar met sushi in de jaren zeventig? Ik besluit op onderzoek uit te gaan.

()

STUART TYSON

Hoe zijn insecten in ons voedsel terechtgekomen?

Hoewel het eten van insecten gebruikelijk is in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, was het pas afgelopen mei dat de Westerse wereld - en natuurlijk ook een aantal start-ups - eetbare insecten serieus begon te nemen. Toen bracht de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN een rapport uit waarin staat dat de wereld tegen 2050 2 miljard extra mensen zal moeten voeden, gezien de sterke bevolkingsgroei. Een van de oplossingen: Eet meer proteïnerijke insecten, die, als ze deel gaan uitmaken van het normale wereldwijde dieet, een grote invloed kunnen hebben op het milieu. Krekels stoten 100 keer minder broeikasgassen uit dan vee, en voor het kweken van een pond krekels is 3,5 liter water en 1 kg voer nodig, terwijl voor het kweken van een pond rundvlees 7500 liter water en 11 kg voer nodig is.

Goedkoop voedsel is cool. Maar hoe kunnen we insecten deel laten uitmaken van de mainstream in de VS, waar we ze veel liever met gif bespuiten dan ze in een pan te bakken? Dat is waar creatieve start-ups om de hoek komen kijken. Eerder dit jaar richtte een vrouw genaamd Megan Miller Bitty Foods op in San Francisco, waar ze graanvrije koekjes op basis van krekelmeel verkoopt in smaken als sinaasappel-gember en chocolade-kardemom. Ze zegt dat de koekjes een "toegangsproduct" zijn, wat betekent dat hun suikerrijke vorm kan helpen verhullen dat je insecten eet (en de toegangspoort werkt blijkbaar, want ik ben nu aan mijn derde koekje toe sinds ik dit artikel aan het schrijven ben). "De sleutel is om van krekels iets vertrouwds te maken," zegt Miller. "Dus roosteren we ze langzaam en malen we ze tot een poeder dat in principe in alles kan worden verwerkt."

Vertrouwdheid lijkt het sleutelwoord te zijn. Suzy Badaracco, president van Culinary Tides, een bedrijf dat voedseltrends voorspelt, voorspelt dat de eetbare insectenindustrie zeker zal groeien, maar waarschijnlijk voor producten op basis van insectenmeel, zoals proteïnerepen, chips, koekjes en ontbijtgranen - dat wil zeggen, voedsel waarin je geen echte insectendelen kunt zien. De tijd is rijp, voegt Badaracco eraan toe, omdat Amerikaanse consumenten een groeiende belangstelling hebben voor duurzaamheid en voeding, vooral als het gaat om eiwitrijk voedsel. En ze lijkt gelijk te hebben. Kort nadat ik met Badaracco had gesproken, kondigde JetBlue aan dat het vanaf 2015 Exo krekelmeel-eiwitrepen zou aanbieden aan passagiers op vluchten van JFK naar LAX. De consumptie van hele insecten heeft daarentegen geen historische banden met de VS, dus het heeft nog heel wat te overwinnen voordat het dieper doordringt in de detailhandel en de restaurantwereld.

We konden alleen krekelbars vinden in door hipsters overspoelde markten en Whole Foods. Zal dat veranderen? De verkoop van Bitty Foods is door het dak gegaan - hij is verdrievoudigd in een recente periode van drie weken na een aantal goede persberichten. Bovendien is sterrenkok Tyler Florence toegetreden als culinair directeur van het bedrijf om te helpen bij de ontwikkeling van "een reeks producten die binnen een jaar rechtstreeks naar de nationale distributie zullen gaan", aldus Miller. Ze kon geen commentaar geven op specifieke producten, maar zegt dat er potentieel is voor zaken als brood en pasta's. "Dingen die normaal gesproken een koolhydratenbom zijn, kunnen worden veranderd in iets heel voedzaams," merkt ze op. En voor jullie cijferkrakende gezondheidsfreaks, insecten zijn echt goed voor je: Gedroogde krekels bevatten 60 tot 70% eiwitten - kop voor kop, dat is vergelijkbaar met rundvlees - en bevatten omega-3 vetzuren, B-vitamines, ijzer en calcium.

()()

STUART TYSON

Deze hele potentiële groei roept de vraag op: Waar zullen al deze insecten vandaan komen? Op dit moment zijn er niet genoeg leveranciers om aan de vraag te voldoen - er zijn slechts vijf boerderijen in Noord-Amerika die voedsel-grade insecten produceren, wat betekent dat insecten-gebaseerd voedsel prijzig zal blijven. Ter vergelijking, een zak bakmeel van Bitty Foods kost $20. Maar de belangstelling voor insectenkweek groeit, en dankzij agrarische technologiebedrijven als Tiny Farms hebben mensen nu de steun om te beginnen. "Ik krijg letterlijk elke dag e-mails van mensen die willen beginnen met het kweken van insecten", zegt Daniel Imrie-Situnayake, CEO van Tiny Farms, wiens bedrijf een model creëert voor hoe een moderne, zeer efficiënte insectenboerderij eruit ziet. Het doel: een netwerk van deze kwekerijen ontwikkelen, hun insecten kopen, hun kwaliteit garanderen en ze verkopen aan fabrikanten. "Met de systemen die we ontwerpen, zal de productie stijgen en zullen de prijzen dalen," zegt hij. "Dus als je een deel van je dure rundvlees of kip wilt vervangen door insecten, zal dat binnen een paar jaar heel kosteneffectief worden."

Oh, en het zijn niet alleen wij die meer insecten zouden kunnen eten - misschien zullen we op een dag ook boodschappen doen voor met insecten gevoed rundvlees. Wat betekent dat? Paul Vantomme van de FAO ziet een van de grootste mogelijkheden voor insecten in de diervoedersector. "De belangrijkste bronnen van eiwitten voor diervoeder zijn momenteel soja en vismeel, dus we voeren vee in wezen dingen die mensen zouden kunnen eten, wat niet erg efficiënt is," zegt hij. "Met insecten kunnen we ze organisch afval voeren dat niet concurreert met de menselijke vraag." Bovendien vergt het kweken van insecten heel weinig ruimte en water, vergeleken met sojabonen. Maar, zo waarschuwt Vantomme, het zal waarschijnlijk nog een paar jaar duren voordat er genoeg geproduceerd is om insectenmeel qua kosten te laten concurreren met de huidige diervoederbronnen, en voordat de vereiste regelgeving voor het gebruik van insecten in onze voedselketens ontwikkeld is.

Hoe we het ook wenden of keren, het lijkt erop dat insecten uiteindelijk in de voedselvoorziening terecht zullen komen. Kan het eten van een chocolade-chip-krekelkoekje de planeet redden? Nee, maar in de toekomst kan het cumulatieve effect van een groot aantal mensen die kleine hoeveelheden op insecten gebaseerd voedsel eten ervoor zorgen dat er meer vlees en grondstoffen beschikbaar zijn voor de groeiende wereldbevolking - en dat helpt u om uw eiwitquota te halen.

[Opmerking vertaler: We weten dat de UN ons graag van het bestaande eetpatroon wil afbrengen, maar in de voorschriften van God is het eten van insecten verboden, behalve de sprinkhaan, ook niet geschubd zeevoedsel en de zogenaamde zeevruchten behoort tot die categorie.]

Stephanie Eckelkamp is freelance schrijfster, gezondheidscoach en voormalig redactrice voor Prevention en schrijft over gezondheid, voeding en voedingsleer. Ze is afgestudeerd aan de Syracuse University en geobsedeerd door honden, het verkennen van de natuur, en dikke pindakaas.

Bron: The Unbelievable Ways Dried Crickets Are Turning Up in Your Food | Prevention