www.wimjongman.nl

(homepagina)


De Israëlische democratie is inderdaad in gevaar, maar niet door rechts

Links beweert dat ze de poortwachters van de democratie zijn, maar door aan te zetten tot een boycot, en zelfs een burgeropstand tegen de aantredende regering, doen ze precies het tegenovergestelde.

Door Prof. Asher Cohen - 7 december 2022

De hysterische krantenkoppen zijn waar: de Israëlische democratie is inderdaad in gevaar, maar niet op de manier die links doet voorkomen. De democratie is niet in gevaar door religieuze "fascisten" en "fundamentalisten", maar eerder door wetgevers die dergelijke retoriek aannemen telkens wanneer een rechtse regering aan de macht komt.

We hebben dergelijke waarschuwingen door de jaren heen vaak gehoord, maar de afgelopen dagen - nu de gekozen premier Benjamin Netanyahu de vorming van een regering nadert - zijn ze begonnen te grenzen aan opruiing en regelrechte rebellie.

Links gebruikte de slogan "de democratie is in gevaar" al vóór de oprichting van de staat. In de jaren dertig werd Ze'ev Jabotinsky vergeleken met Hitler en het revisionistische zionisme met het nazi-beleid. In de jaren vijftig, toen de Herut-factie van Menachem Begin gematigd was, waarschuwde links onophoudelijk voor het gevaar van "fascistisch" rechts. Dit hield zelfs niet op toen Likud aan de macht kwam en het openbaar bestuur van de vorige regering niet veranderde en zelfs een beleid voerde van gebiedsafgave in ruil voor vrede, inclusief de ontruiming van nederzettingen.

Het gesprek van opruiing tegen rechts en het religieuze blok staat vaak in schril contrast met de werkelijkheid, en misschien zouden de huidige gevallen over het hoofd zijn gezien als zij niet waren afgegleden naar regelrechte delegitimering van de nieuwe regering.

"We zullen voet bij stuk blijven houden, zelfs tegenover de donder en bliksem die op dit moment te horen en te zien zijn," zei president van het Hooggerechtshof Esther Hayut, alsof het wegen van de banden tussen de regering en de autoriteiten geen legitiem democratisch proces is.

En hoe kan Hayut, die geacht wordt te begrijpen wat democratie is, beweren dat 2,4 miljoen stemmen voor het rechtse blok "bliksem en donder" zijn?

Wat aftredend premier Yair Lapid betreft, hij heeft een korte, maar rijke geschiedenis van een gebrek aan fundamenteel begrip van democratie. Onlangs riep hij gemeenten op om de nieuwe regering te boycotten, omdat deze "het onderwijs van onze kinderen in de steek zou hebben gelaten". Wat kun je anders verwachten van een wetgever die behoort tot hetzelfde kamp dat altijd huilt als een wolf over democratie als rechts aan de macht is?

Ook burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv heeft beweerd dat Israël een fascistische theocratie aan het worden is en opgeroepen tot een boycot van de regering, waarbij hij zelfs een burgeropstand voorstelde.

Het democratische Rechts, dat het recht heeft zijn beleid uit te voeren, moet standvastig blijven tegenover het ophitsende antidemocratische Links dat aanzet tot rebellie.

Bron: Israeli democracy is indeed in danger, but not from the Right - www.israelhayom.com