www.wimjongman.nl

(homepagina)


Helden van Judea en Samaria: De eenzame boer in Judea droomt van de Derde Tempel

Jehosjoea wierp voor hen het lot in Shilo voor Hasjem, en daar verdeelde Jehosjoea het land onder de Israëlieten volgens hun verdeling. Jozua 18:10 (The Israel Bible)

David Sidman - 27 december 2022

Lior Tal woont op zijn ranch met zijn vrouw Racheli, hun vijf kinderen, 150 schapen, een paar eenden en paarden, een paar waakhonden en een ezel. De Mitzpe Neve Ori-ranch ligt parallel aan Bethlehem en is strategisch gelegen tussen Jeruzalem en Hebron, met Bethlehem direct in het oosten. Wie erheen rijdt, moet off-road over een hobbelig grindpad door een Arabische wijk rijden. Het land is eigendom van het JNF, maar grotendeels ontoegankelijk door de vijandigheid van de Arabische bevolking. Tal is de enige hedendaagse Israëlische pionier die dapper genoeg is om het kleine stukje landbouwgrond, omringd door een zee van vijandige buren, te bewonen. Hoewel het land aan hem is verhuurd door het JNF, is het wettelijk alleen goedgekeurd voor landbouw, en dus mogen Tal en zijn gezin er technisch gezien niet wonen. Maar hij weet dat zodra hij besluit elders te gaan slapen, zijn niet-zo-vriendelijke buren hem zouden kunnen beroven of zijn ranch zouden kunnen vernielen, zoals in het verleden andere boeren in Judea is overkomen.

Afzonderlijk leven

Maar om daar te wonen, heb je stromend water en elektriciteit nodig - twee vitale diensten die Tal niet legaal kan verkrijgen. Tal en zijn gezin zijn gedwongen om volledig off-grid te leven, zonder stromend water of toegang tot het elektriciteitsnet. Alle elektriciteit op zijn ranch wordt uitsluitend door zonne-energie opgewekt. Voor water moet Tal op zijn tractor twee keer drie mijl rijden om zijn watertank in de Israëlische stad Har Gilo te vullen, een beproeving van vier uur die hij elke dag in de zomer onderneemt.

Hij herinnert zich de tijd dat zijn vrouw zwanger was en weeën had, maar de accu van zijn tractor, zijn enige manier om water te krijgen, het begaf, evenals het elektrische circuit van zijn zonnepanelen. Zonder water of elektriciteit moest zijn zwangere vrouw twee weken bij haar ouders blijven tot alles gerepareerd was.

Omdat er weinig water is, kunnen Tal en zijn boerenknechten niet meer dan anderhalve minuut per dag douchen.

Dromen van de Derde Tempel

Zorgen voor een landbrug tussen Jeruzalem en Hebron is Tal's voornaamste focus, maar niet zijn enige ambitie. De 34-jarige droomt ervan dat zijn kudde schapen tot de eerste offers zal behoren wanneer de derde tempel wordt herbouwd. Om de wetten van de offers beter te begrijpen, liep Tal drie jaar stage bij een boer in de Israëlische stad Alon Moreh in Samaria, waar hij leerde over herderschap en de Bijbelse wetten die horen bij het brengen van lamsoffers in de Tempel. Hij bestudeerde ook het ritueel slachten, een dienst die hij verleent aan mensen die op zoek zijn naar lekker, biologisch vlees.

Risicojongeren helpen

De boerenknechten op Mitzpe Neve Ori zijn geen gewone dagloners. Tal's ranch is ook een project voor risicojongeren die door de mazen van het net zijn gevallen. Weggelopen tieners die misschien op straat belanden of verslaafd zijn aan drugs worden op de ranch opgevangen, waar ze de kans krijgen hun leven een nieuwe wending te geven.

De boerderij dient als een soort afkickkliniek waar tieners leren boeren en andere vaardigheden ontwikkelen. "Drie van mijn 'kinderen' zijn net gecertificeerde lassers geworden," pochte Tal met een trotse glimlach. Lassen is een veelgevraagde vaardigheid in Israël; wie ervoor in aanmerking komt, zal geen probleem hebben om een vast inkomen te verdienen.

Groeien met hoop

Momenteel leeft Tal van leningen en particuliere donaties. Zijn boerderij is versierd met een vloot koelwagens die hij heeft omgebouwd tot woningen voor zijn gezin en zijn medewerkers. Zijn keuken, die tevens zijn woonkamer is, heeft geen muren. Op weg naar de schaapskooi staart hij eenzaam naar het wapperende zeil boven hun kop, het enige materiaal dat zijn kudde beschermt tegen de zinderende Israëlische zon. "Ik weet niet wat ik in de winter ga doen," zegt Tal ontzet. Hij vreest dat zijn vervallen dak niet genoeg zal zijn om intact te blijven wanneer de verwoestende wind uit Judea begint.

Ondanks alle uitdagingen heeft Tal grote plannen voor zijn ranch. Hij hoopt zijn kudde uit te breiden tot minstens 450 schapen, zodat hij winst kan maken op de verkoop van wol en vlees. Maar daarvoor moet hij meer land kopen van Arabische buren, die waarschijnlijk te bang zijn om hun land aan een Jood te verkopen.

Een antisemitische wet in Ramallah

In 2009 waarschuwde de PA haar burgers tegen de verkoop van hun huizen of eigendommen aan Joden, en verklaarde dat wie de wet overtreedt, zal worden beschuldigd van "hoogverraad" - een misdaad waarop de doodstraf staat. De laatste waarschuwing werd gegeven door de moslimhoofdrechter van de PA, Sheikh Tayseer Rajab Tamimi, die de inwoners van de PA herinnerde aan een bestaande fatwa [religieuze uitspraak] die hen verbiedt onroerend goed aan Joden te verkopen.

Tamimi's herinnering was een reactie op berichten dat Joods-Amerikaanse zakenlieden twintig dunam grond hebben gekocht van Palestijnen op de Olijfberg in Jeruzalem. Hij waarschuwde tegen "verdachte transacties in onroerend goed". Tamimi zei ook dat het verkopen van onroerend goed aan Joden een "ernstige zonde is volgens de islamitische leer". Hij voegde eraan toe dat het verbod ook geldt voor makelaars en tussenpersonen die betrokken zijn bij vastgoedtransacties. De islamitische geestelijke waarschuwde dat degenen die de waarschuwing negeren zullen worden gestraft volgens de islamitische leer en verstoten door hun gemeenschap en familie.

Die wet geldt nog steeds. Tijdens een recente vergadering van de Hoge Fatwa Raad van de Palestijnse Autoriteit, geleid door de grootmoefti van Ramallah over Jeruzalem en de PA-gebieden en de voorzitter van de Hoge Fatwa Raad, Sheikh Muhammad Hussein, herhaalde de Palestijnse Autoriteit dat elke Palestijn die land verkoopt aan Joden niet alleen een strafbaar feit pleegt, maar dat het ook verboden is volgens de Sharia.

Optimisme, ondanks de kansen

Zich bewust van de vertakkingen van de PA-wet, begrijpt Tal de aarzeling van zijn Arabische buren om hem hun land te verkopen - land dat ze anders wel zouden willen verkopen.

Toch blijft Tal optimistisch dat hij op een dag zijn ranch zal kunnen uitbreiden, niet langer afhankelijk zal zijn van aalmoezen, en dat de schapen van zijn kudde als offers naar de Derde Tempel zullen worden gebracht. Tot die dag aanbreekt, is Tal tevreden met zijn bijdrage om de grens te bewaken en de Joodse nederzetting in Judea te beschermen.

Bron: Heroes of Judea and Samaria: The Lone Rancher in Judea dreaming of the Third Temple - Israel365 News