www.wimjongman.nl

(homepagina)


Koningin van Nederland promoot digitaal geld: politici eisen nu antwoorden

uncut-news.ch - 11 november 2022

Eerder deze maand, tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington, riep koningin Maxima op tot de invoering van een digitale munt waarmee de overheid het gedrag van de burgers volledig kan controleren.

Volgens Maxima zou digitaal centraal bankgeld een veelbelovende manier kunnen zijn om financiële diensten toegankelijker te maken voor iedereen in de wereld.

Met zo'n digitale euro zouden we dan dezelfde betalingen kunnen doen als nu met een betaalkaart, maar in de nieuwe situatie zou er geen rol meer zijn voor normale, commerciële banken in het betalingsverkeer.

Maxima zei dat digitaal geld veel voordelen kan bieden. Onder andere zouden de transactiekosten kunnen worden verlaagd, zei zij.

Financieel journalist Arno Wellens noemde het pleidooi van Maxima "een ernstige aanval op de democratie". "Wat is deze persoon van plan?" vroeg hij.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft Kamervragen ingediend naar aanleiding van de toespraak van Koningin Maxima. Hij wil van premier Rutte weten of hij zich ervan bewust is dat digitaal geld via centrale banken in het algemeen en de digitale euro in het bijzonder omstreden zijn.

Ook vraagt hij Rutte of hij het ermee eens is dat politiek controversiële uitspraken van leden van de koninklijke familie niet goed verenigbaar zijn met de constitutionele rol van de koning in ons staatsbestel.

"Digitaal geld uitgegeven door een centrale bank is controversieel. Niet alleen voor het Forum voor Democratie, maar ook voor andere partijen. Toch dringt koningin Maxima erop aan, nota bene in samenwerking met het zeer omstreden WEF. Dat mag niet," benadrukte Van Houwelingen.

Digitaal geld uitgegeven door een centrale bank is controversieel. Niet alleen voor het Forum voor Democratie, maar ook voor andere partijen. Toch zet koningin Máxima zich ervoor in, nota bene in samenwerking met het zeer omstreden WEF. Dat zou niet mogen. De FVD stelt daarom Kamervragen.

Bron: Königin in den Niederlanden schwärmt vom digitalen Geld: Politiker verlangen nun Antworten – uncut-news.ch