www.wimjongman.nl

(homepagina)


De Crypto Apocalypse is hier

14 juni 2022 - door Michael

()

In de afgelopen zeven maanden zijn we getuige geweest van een ineenstorting van cryptocurrencies die zo episch is dat het echt moeilijk is om het in woorden uit te drukken. Afgelopen november passeerde de totale marktkapitalisatie voor alle cryptocurrencies de grens van drie biljoen dollar. Deze week dook de totale marktkapitalisatie voor alle cryptocurrencies zelfs onder de één biljoen dollar. Met andere woorden, ongeveer tweederde van de waarde van alle cryptocurrencies is al weggevaagd. Sommigen noemen dit een "crash", maar de waarheid is dat dit het soort volwaardige "ineenstorting" is waar zovelen al zo lang voor waarschuwen. Veel cryptobeleggers staan nu diep in het rood, en de vooruitzichten voor de komende maanden zijn zeer somber.

Op 8 november werd Bitcoin verkocht voor meer dan 67.000 dollar. Als u op dat moment uw Bitcoin verkocht, dan groet ik u.

Dinsdag daalde de prijs van Bitcoin voor een korte periode onder de 21.000 dollar...

Bitcoin zakte dinsdag in Azië kortstondig onder de $21.000 alvorens licht terug te veren, de duikeling voortzettend omdat beleggers risicovolle activa van de hand deden.

's Werelds grootste cryptocurrency was ongeveer 7% gedaald en verhandeld op $ 22.531,22 om ongeveer 05:13 uur ET, volgens Coindesk gegevens. Bitcoin handelt op het laagste niveau sinds eind 2020. Andere digitale munten, waaronder ether, tuimelden ook scherp lager.

Terwijl ik dit artikel schrijf, schommelt de prijs van Bitcoin rond de 22.240 dollar.

Op dit moment is de Bitcoin meer dan tweederde gedaald ten opzichte van de all-time high die afgelopen november werd gezet.

Zal de koers uiteindelijk weer opveren?

De optimisten hopen van wel, maar de race naar de uitgang lijkt zich alleen maar te versnellen. In feite hebben cryptocurrencies 200 miljard dollar aan waarde verloren, alleen al sinds zaterdag...

De marktkapitalisatie voor cryptocurrencies gleed maandag voor het eerst sinds februari 2021 onder de 1 biljoen dollar, zo bleek uit gegevens van CoinMarketCap. Ongeveer 200 miljard dollar is van de markt geveegd sinds zaterdag.

In totaal is de totale waarde van alle cryptocurrencies met meer dan 2,1 biljoen dollar gedaald sinds 8 november.

Onnodig te zeggen dat een aantal van de meest prominente "crypto miljardairs" in de wereld absoluut deze mokerslag voelen.

Changpeng Zhao bijvoorbeeld was op papier 95,8 miljard dollar waard op 9 november.

Vandaag wordt zijn fortuin getaxeerd op slechts 10,2 miljard dollar:

Changpeng Zhao, 44, de oprichter van Binance, heeft nu zijn persoonlijke fortuin - ooit 's werelds 11e grootste - zien dalen met 89 procent tot 10,2 miljard dollar, en Sam Bankman-Fried, de 30-jarige CEO van crypto handelsplatform FTX, heeft zijn fortuin zien dalen met 66 procent sinds het piekte op 26 miljard dollar, volgens Bloomberg.

Hoe zou jij je voelen als je 85,6 miljard dollar zou verliezen?

Maar heb niet te veel medelijden met hem. Hij kan nog steeds weglopen met 10 miljard dollar als hij nu alles verkoopt.

Coinbase-oprichters Brian Armstrong en Fred Ehrsam hebben hun fortuin ook zien verschrompelen in een zeer beangstigend tempo:

En Coinbase Global-oprichters Brian Armstrong, 39, en Fred Ehrsam, 34 - die ooit samen 18,1 miljard dollar waard waren, hebben hun fortuin zien slinken tot slechts 2,1 miljard dollar elk, nu de aandelen van hun bedrijf - de grootste Amerikaanse crypto-uitwisseling - met 79 procent zijn gedaald.

Op dinsdag kondigde Coinbase aan dat ze 18 procent van hun werknemers zullen ontslaan.

Als ze echt geloofden dat crypto's snel terug zouden stuiteren, zouden ze niet zo'n stap zetten.

In een blogpost waarin gedetailleerd wordt uitgelegd waarom het bedrijf zoveel mensen moet ontslaan, legde Armstrong uit dat hij gelooft dat we "een recessie tegemoet gaan":

Na het verlengen van een aanwervingspauze en het intrekken van enkele geaccepteerde vacatures, zegt Coinbase dat het ongeveer 1100 werknemers zal ontslaan, of 18% van zijn wereldwijde personeelsbestand, terwijl het bedrijf zich schrap zet voor een potentiële recessie en "cryptowinter".

"We lijken een recessie in te gaan na een economische boom van 10+ jaar", schreef Coinbase CEO Brian Armstrong dinsdag in een blogpost. "Een recessie zou kunnen leiden tot een nieuwe crypto-winter, en zou voor een langere periode kunnen duren. In eerdere crypto-winters zijn de handelsinkomsten (onze grootste inkomstenbron) aanzienlijk gedaald. Hoewel het moeilijk is om de economie of de markten te voorspellen, plannen we altijd voor het ergste zodat we het bedrijf door elke omgeving kunnen laten werken."

Helaas heeft hij helemaal gelijk.

We gaan zeker een recessie tegemoet, en die zal uiterst pijnlijk zijn.

Natuurlijk zijn er anderen in de cryptogemeenschap die niet bereid zijn hun optimisme op te geven. Zo werd de Winklevoss-tweeling onlangs gespot terwijl ze een oude Journey-klassieker opzwepend vertolkten, terwijl de waarde van hun holdings bleef dalen:

Een video van de Winklevoss-tweeling die Journey's hit 'Don't Stop Believin' zingt, is viraal gegaan nu de broers en zussen miljarden dollars verliezen door de crash van de cryptocurrency-markt en gedwongen zijn om maar liefst 10 procent van het personeel van hun startup te ontslaan.

De video, die donderdag op Twitter werd geplaatst door gebruiker Arch Nem, toont hoe Tyler het liedje vals zingt in de Wonder Bar in Asbury Park, New Jersey - waar Bruce Springsteen zijn carrière startte - terwijl Cameron een elektrische gitaar bespeelt.

Als ze echt geloofden in een rooskleurige toekomst voor crypto's, zouden ze natuurlijk niet een groot deel van hun werknemers ontslaan.

Als we cryptocurrencies echt zouden kunnen gebruiken om de dingen te kopen die we dagelijks nodig hebben, zouden ze veel minder volatiel zijn. Maar nationale regeringen over de hele wereld zullen dat nooit toestaan.

Tot nu toe was de belangrijkste aantrekkingskracht voor de meeste cryptocurrencies het feit dat veel beleggers ervan overtuigd waren dat ze in prijs zouden stijgen. Veel mensen wilden snel rijk worden, en er zijn er ook die dat gelukt is.

Maar uiteindelijk bezitten cryptocurrencies geen intrinsieke waarde. Ik vind het mooi hoe Mike Adams onlangs dit punt maakte:

Je kunt geen echte rijkdom creëren door computers te programmeren om elektriciteit te verbranden om complexe wiskundige problemen op te lossen die als obstakels worden gepresenteerd, alleen maar om "werk aan te tonen". Dit verbouwt geen voedsel, maakt geen staal, levert geen arbeid, ontgint geen mineralen, transporteert geen gas of voert geen enkele andere nuttige functie uit in de echte wereld. Het verbruikt alleen elektriciteit en stelt een paar mensen in staat om tijdelijk te doen alsof ze miljardairs zijn omdat ze grootboek spreadsheets hebben gedeeld die steeds grotere getallen bevatten.

Als je in staat was om veel geld te verdienen voordat de cryptomarkt uiteindelijk instortte, dan vind ik dat geweldig.

Helaas staan veel beleggers nu diep in het rood.

Zoals ik mijn lezers keer op keer heb herinnerd, verdien je alleen geld op de financiële markten als je er op tijd uitstapt.

Niets in de financiële wereld duurt eeuwig.

De crypto apocalyps is hier, en het zal zeker niet de laatste "apocalyps" zijn die Wall Street meemaakt.

Bron: The Crypto Apocalypse Is Here