www.wimjongman.nl

(homepagina)


John Kerry slaat zijn slag met particuliere klimaatfinanciering

Andrew Freedman - 9 nov 2022

( )

Foto illustratie John Kerry

De Verenigde Staten werken samen met filantropische en zakelijke zwaargewichten om een nieuw - maar controversieel - koolstofkredietsysteem op te zetten om particuliere financiering voor koolstofarme energie in ontwikkelingslanden te stimuleren.

Het nieuws: Op woensdag onthulde de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry - samen met de Rockefeller Foundation en het Bezos Earth Fund - plannen voor de "Energy Transition Accelerator" tijdens de COP27-top.

  • PepsiCo, Microsoft, Bank of America en anderen hebben belangstelling getoond, aldus de Amerikaanse aankondiging.

  • "We horen veel belangstelling van ontwikkelingslanden", zei Kerry vanmorgen in Sharm el-Sheikh, Egypte, waarbij hij Nigeria en Chili noemde.

Hoe het werkt: Het is ontworpen om de verkoop van koolstofcredits met hoge integriteit mogelijk te maken om nieuwe en snelle hernieuwbare energiebronnen te financieren en kolencentrales te sluiten.

  • "Dit is een aanpak die kan zorgen voor grote en snelle emissiereducties. Het kan die reducties omzetten in koolstofcredits van hoge kwaliteit", zei Kerry vanmorgen in Sharm el-Sheikh, Egypte.

  • De regeling staat niet open voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, aldus Kerry.

  • Deelnemende bedrijven moeten netto nul doelstellingen en wetenschappelijk onderbouwde tussentijdse doelstellingen hebben. En kredieten moeten een aanvulling zijn op - en geen vervanging van - emissiereducties, aldus het voorstel.

  • "Het laat niemand vrij," zei Kerry.

Waarom het belangrijk is: Er zijn enorme hoeveelheden publiek en privaat geld nodig om de doelstellingen van Parijs binnen bereik te houden.

  • De VS halen schattingen van het Internationaal Energie Agentschap aan dat er tegen 2030 jaarlijks meer dan 4 biljoen dollar moet worden geïnvesteerd om tegen 2050 een pad van netto nuluitstoot te creëren.

  • Kerry heeft zich in de maanden voorafgaand aan COP27 uitgesproken over de noodzaak om grote sommen geld uit de particuliere sector aan te trekken om deel te nemen aan de klimaatstrijd.

Ja, maar: Koolstofkredietsystemen hebben een bewogen geschiedenis en veel milieuactivisten en nationale leiders staan er sceptisch tegenover.

  • "Helaas hebben sommige misbruiken in het verleden het gebruik van koolstofkredieten in veel hoofden in diskrediet gebracht. Maar we weten ook dat met de juiste waarborgen, met de juiste transparantie, de juiste verantwoording... dit goed kan worden gedaan," zei Kerry.

De intrige: Het Amerikaanse voorstel komt een dag nadat een door de VN gesteund panel een reeks voorzorgsmaatregelen onthulde tegen greenwashing via carbon credits.

  • Kerry zei dat hij een ontmoeting had met de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, die belangstelling toonde op voorwaarde dat er strikte regels en transparantie worden opgenomen.

Wat volgt: Kerry zei dat het doel is om de ETA operationeel te hebben tegen de volgende grote VN-klimaattop, over een jaar.

Bron: John Kerry proposes carbon credit plan to fund clean energy