www.wimjongman.nl

(homepagina)


Kijk eens wie zich met de Knesset-verkiezingen bemoeit om een overwinning van Netanyahu te blokkeren

Ruthie Blum - 21 augustus 2022

( )

Israëlische kiezers moeten er rekening mee houden dat Iran en de Palestijnse Autoriteit er alles aan doen om de leider van de Likoedpartij ervan te weerhouden het premierschap weer op zich te nemen.

Het enige verrassende aan de onthulling van Channel 12 van vrijdagavond - dat de Palestijnse Autoriteit de uitkomst van de komende Knesset-verkiezingen probeert te beïnvloeden - was dat het als een grote primeur werd gemeld. Hoewel de eer toekomt aan de Arabisch-Israëlische medewerker Mohammad Magadli voor het exclusieve item, is het zeker niet de eerste keer dat de P.A. heeft geprobeerd zich te bemoeien met verkiezingscycli in de Joodse staat.

Het was evenmin een schok om te vernemen dat de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) vreest dat Iran en Rusland samenspannen om de resultaten van de stemming van 1 november te beïnvloeden, voornamelijk door het gebruik van gerichte, algoritmisch gestuurde mind-control-methoden op sociale media.

Maar terwijl de eerste werd gepresenteerd als een directe oproep van de P.A. aan Israëls Gezamenlijke (Arabische) Lijst om te voorkomen dat oppositieleider Benjamin Netanyahu opnieuw het premierschap zou bekleden, wordt de tweede afgeschilderd als een poging om politieke ravage aan te richten in het algemeen, zonder een duidelijke kandidaat in het vizier.

Ja, natuurlijk.

Je zou denken dat Netanyahu niet 's werelds meest prominente stem is geweest die waarschuwt tegen de dreiging van een nucleair Iran, of dat hij geen rol heeft gespeeld in de terugtrekking in 2018 van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uit het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), het nucleaire akkoord dat drie jaar eerder werd gesloten tussen de P5+1-landen en de Islamitische Republiek. Rusland, ondertussen, is een van die permanente leden van de VN-Veiligheidsraad die in de eerste plaats voor het JCPOA hebben gepleit en momenteel bezig zijn met het proberen Teheran over te halen om ernaar terug te keren.

Hetzelfde geldt voor Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en China - die allemaal, samen met de regering in Washington - met ingehouden adem wachten op de goedkeuring door het regime onder leiding van de mullahs van de "definitieve tekst" van een bijgewerkt JCPOA dat eerder deze maand aan alle partijen werd voorgelegd.

Hoewel de Israëlische premier Yair Lapid er donderdag bij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Amerikaanse ambassadeur in Israël Thomas Nides en Rep. Ted Deutch (D-Fla.), voorzitter van de subcommissie Midden-Oosten, Noord-Afrika en Wereldwijd Terrorismebestrijding van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, op aandrong zich uit het akkoord terug te trekken, wordt hij in het buitenland niet gezien als een kracht om rekening mee te houden, zeker niet door de ayatollahs.

Eventuele bots die door Rusland en Iran worden ingezet om chaos te veroorzaken in de Israëlische verkiezingen, zijn dan ook bedoeld om te voorkomen dat de Likoedpartij het benodigde aantal mandaten verwerft om Netanyahu, die in Teheran wordt gezien als een serieuze speler op het internationale toneel, in staat te stellen een coalitie te smeden en de volgende regering in Jeruzalem te leiden.

Dat brengt ons terug bij de Palestijnen. Volgens Magadli's "breaking news", hield P.A. General Intelligence Services chef Majed Faraj, een lid van Fatah's Revolutionaire Raad, vorige week in Ramallah twee geheime ontmoetingen met politici van de Gezamenlijke Lijst: de eerste met de leider van het blok, Hadash Party hoofd MK Ayman Odeh en Ta'al Party leider MK Ahmad Tibi; en de tweede met Odeh en Balad Party voorzitter MK Sami Abu Shahadeh.

Faraj drong er bij Odeh, Tibi en Abu Shahadeh op aan om de Ra'am-partij weer op te nemen in de Gezamenlijke Lijst. Ra'am-leider Mansour Abbas had zich in de aanloop naar de Knesset-verkiezingen van 23 maart 2021 afgesplitst van het blok van Arabisch-Israëlische partijen en haalde niet alleen de kiesdrempel, maar werd - in een voor traditioneel antizionistische Arabische parlementariërs ongekende stap - ook lid van de coalitie.

Faraj legde uit dat hun samengaan als een verenigd blok de opkomst onder de Arabische burgers van Israël zou verhogen en de kansen zou vergroten om Netanyahu de 61 zetel meerderheid te ontzeggen die hij nodig zou hebben om een coalitie te vormen; alsof Odeh en zijn cohorten dit niet al wisten.

Hun eigen interne gevechten zouden het plan echter onbeslist kunnen maken.

Toch zijn de gesprekken tussen Arabisch-Israëlische parlementariërs en de P.A. over het dwarsbomen van Netanyahu's electorale vooruitzichten veelzeggend, vooral als je de context in ogenschouw neemt. Faraj is een naaste medewerker en "sterke man" van P.A.-leider Mahmoud Abbas.

Terwijl Odeh & Co. in Ramallah een complot smeedden tegen Netanyahu, was Abbas in Duitsland om herrie te schoppen. Tijdens een gezamenlijke persconferentie op dinsdag met Scholz in Berlijn, werd Abbas door een journalist gevraagd of hij van plan was zich te verontschuldigen voor het bloedbad van 1972 op 11 Israëlische coaches en atleten tijdens de Olympische Zomerspelen in München.

De vraag was niet alleen relevant gezien de komende 50ste verjaardag van de massamoord gepleegd door leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September; het was bijzonder treffend gezien het feit dat Abbas door het meesterbrein van de aanval, Mohammed Oudeh (aka Abu Daoud), werd genoemd als een van de drie hoge Fatah-functionarissen die hielpen bij het orkestreren van de massamoord.

"Als we over het verleden willen praten, ga je gang," antwoordde Abbas op de vraag. "Ik heb 50 slachtingen die Israël heeft gepleegd ... 50 bloedbaden, 50 slachtingen, 50 holocausts."

De verontwaardiging die deze opmerkingen vervolgens teweegbrachten bij Scholz, Lapid en vele andere figuren in Israël en daarbuiten, zorgden ervoor dat Abbas - die bij zijn terugkeer in de P.A. werd bejubeld door een anders ontevreden bevolking - een "verduidelijking" uitbracht. Deze zogenaamde "walk back" bestond uit een "herbevestiging [van] dat de Holocaust de gruwelijkste misdaad is in de moderne menselijke geschiedenis," en een verdubbeling van de "misdaden en slachtpartijen gepleegd tegen het Palestijnse volk sinds de nakba [de 'catastrofe' van de oprichting van Israël in 1948] door toedoen van de Israëlische strijdkrachten ... [die] tot op de dag van vandaag niet zijn gestopt."

Hij dacht, op basis van tientallen jaren ervaring, dat dit voldoende was om E.U. fondsen in zijn terroristenkas te laten stromen, ondanks de opening van een voorlopig onderzoek door de Berlijnse politie of zijn opmerkingen in strijd waren met de Duitse wet. Laten we niet vergeten dat hij zijn klanten kent - of, in dit geval, begunstigers. U weet wel, dezelfde Europeanen die op het punt staan door Iran voor de tweede keer voor de gek te worden gehouden door in te stemmen met een gevaarlijk nucleair akkoord dat de Islamitische Republiek hoe dan ook niet zal nakomen.

De P.A. en Iran, die zich verbonden hebben door een gedeelde haat tegen Trump's "deal van de eeuw" - de voorloper van de Abraham Akkoorden en daarom verafschuwd door de vredesweigeraars in zowel Ramallah als Teheran - hebben een gemeenschappelijk belang in het blokkeren van Netanyahu.

De Israëli's moeten daar bij de stembus rekening mee houden.

Ruthie Blum is een in Israël gevestigde journaliste en auteur van "To Hell in a Handbasket: Carter, Obama, en de 'Arabische Lente'. "

Bron: Look who’s interfering in the Knesset elections to block a Netanyahu victory - JNS.org