www.wimjongman.nl

(homepagina)


Joe Bidens vier-D toespraak

In navolging van de Israël-bashers voegde de Amerikaanse president "onoprechtheid" toe aan zijn demonisering, het opleggen van dubbele standaarden en het delegitimeren van Republikeinen - de "drie D's" die Natan Sharansky voorstelde als bewijs van antisemitisme.

4 september 2022 - door Ruthie Blum

( )

De Amerikaanse president Joe Biden houdt een toespraak voor de natie voor Independence Hall in Philadelphia, 1 sept. 2022. Bron: Twitter/@POTUS.

In het herfstnummer 2004 van de Jewish Political Studies Review, gepubliceerd door het Jerusalem Center for Public Affairs, schetste Natan Sharanksy wat hij het "nieuwe antisemitisme" noemde - een heropleving in democratische landen van Jodenhaat gericht tegen de Staat Israël.

In zijn stuk presenteerde de auteur van Fear No Evil en The Case for Democracy een "drie-D" test (demonisering, dubbele standaarden en delegitimisering) die hij had bedacht om dit verontrustende fenomeen te onderscheiden van aanvaardbare kritiek op het Israëlische beleid.

Hij wist toen nog niet dat, bijna twee decennia later, het woord "nieuw" uit de beschrijving kon worden geschrapt. Het afschuwelijke drietal wordt namelijk niet alleen nog steeds door zijn gezworen vijanden op de Joodse staat toegepast, maar is zelfs in de machtshallen in Washington gemeengoed geworden.

In plaats van te worden uitgeroeid door het aan de kaak te stellen, is de drie-D techniek van belasteren echter zo effectief gebleken dat links hem is gaan aanpassen om elke figuur of beweging die niet in haar straatje past in diskrediet te brengen. De praktijk is vooral duidelijk tijdens politieke campagnes, zoals die in Israël in de aanloop naar de Knesset-verkiezingen van 1 november en die rond de midterms in het Congres van de VS.

Hier kan een vierde "D" aan het arsenaal worden toegevoegd: onoprechtheid (disingenuousness). Zoals het geval is met de "nieuwe-oude" antisemieten die doen alsof ze alleen maar tegen bepaald beleid zijn, beweren de bovengenoemde tegenstanders dat ze alleen maar protesteren tegen een bepaalde politicus. In Israël is dat oppositieleider en oud-premier Benjamin Netanyahu. In de VS is dat voormalig president Donald Trump. Dat de aanhangers van elk van hen, die de helft van de bevolking van hun land uitmaken, ook worden getrakteerd op forse doses van de eerste drie D's, is waar het laatste om de hoek komt kijken.

Niets illustreert deze demonisering, het opleggen van dubbele standaarden, delegitimisering en onoprechtheid beter dan de prime-time toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden voor de natie op donderdag voor Philadelphia's Independence Hall.

"Te veel van wat er vandaag in ons land gebeurt, is niet normaal," zei hij onheilspellend. "Donald Trump en de MAGA-republikeinen [Make America Great Again] vertegenwoordigen een extremisme dat de grondvesten van onze republiek bedreigt."

Hij ging verder: "Nu, ik wil heel duidelijk zijn ... Niet elke Republikein, zelfs niet de meerderheid van de Republikeinen, zijn MAGA Republikeinen. Niet elke Republikein omarmt hun extreme ideologie. Ik weet dat omdat ik heb kunnen werken met deze mainstream Republikeinen. Maar het lijdt geen twijfel dat de Republikeinse Partij vandaag wordt gedomineerd, gedreven en geïntimideerd door Donald Trump en de MAGA Republikeinen, en dat is een bedreiging voor dit land."

Met andere woorden, de meeste Republikeinen zijn kwaadaardige extremisten; afgezien van degenen die overgestoken zijn naar de kant van de Democraten.

In Biden's verwrongen visie, MAGA Republikeinen (die de partij "domineren") "respecteren de Grondwet niet. Ze geloven niet in de rechtsstaat. Ze erkennen de wil van het volk niet. ... [Ze] zijn vastbesloten om dit land achterop te brengen ... naar een Amerika waar er geen recht is om te kiezen, geen recht op privacy, geen recht op contraceptie, geen recht om te trouwen met wie je liefhebt."

Serieus?

Het is wel een treffende weergave van een heel andere republiek - de islamitische republiek die wordt geleid door moordzuchtige mullahs aan wie zijn regering wanhopig miljarden dollars wil overhandigen voor de bouw van atoombommen en een versterkt wereldwijd terrorisme. Toch is het de MAGA-"bedreiging voor de Amerikaanse democratie" die hij betreurde, terwijl hij verzekerde dat de Verenigde Staten "niet machteloos staan tegenover [deze] bedreiging."

Ja, zei hij, "de geschiedenis leert ons dat blinde loyaliteit aan één enkele leider en de bereidheid om politiek geweld te gebruiken fataal is voor de democratie. We hebben onszelf lange tijd wijsgemaakt dat de Amerikaanse democratie gegarandeerd is, maar dat is niet zo. We moeten haar verdedigen, beschermen, er voor opkomen ... We zijn allemaal geroepen, door plicht en geweten, om extremisten te confronteren die hun eigen streven naar macht boven alles stellen."

Nogmaals, hij had het kunnen en moeten hebben over de noodzaak om standvastig te zijn tegenover het gevaar dat uitgaat van het regime in Teheran. In plaats daarvan riep hij de Amerikanen op om "sterker, vastberadener en meer toegewijd te zijn aan het redden van de Amerikaanse democratie dan dat de MAGA Republikeinen zijn aan het vernietigen van de Amerikaanse democratie".

Het aanvallen van je vijanden in de trant van antisemitisch Israël-bashen is nooit compleet zonder het werpen van beschuldigingen over de kern van hun wezen. Biden stelde niet teleur op dit punt.

"MAGA Republikeinen kijken naar Amerika en zien bloedbad, duisternis en wanhoop," beweerde hij. "Ze verspreiden angst en leugens - leugens verteld voor winst en macht."

In tegenstelling tot POTUS, natuurlijk, die zei dat hij "zich kandidaat stelde voor het presidentschap omdat [hij] geloofde dat we in een strijd om de ziel van deze natie waren." Veel succes met het winnen van die denkbeeldige oorlog - of een verkiezing, wat dat betreft - door de helft van de kiezers te belasteren.

Ruthie Blum is een in Israël gevestigde journaliste en auteur van "Naar de hel in een handomdraai: Carter, Obama, en de 'Arabische Lente'. "

Bron: Joe Biden’s four-D speech - JNS.org