www.wimjongman.nl

(homepagina)


Biden omarmt Amerika's felste vijanden: Aan wiens kant staat hij?

door Khaled Abu Toameh - 24 oktober 2022

 • Deze leden van het Congres, impliceerde [de Saoedische auteur Mohammed Al-Saed], weten niet of vergeten gemakshalve dat Iran minstens zo wreed is geweest tegen Amerikanen als Saoedi-Arabië.

 • Terwijl de gruwelijke moord op de goede vriend van Osama bin Laden, Jamal Khashoggi - wiens droom het was om "overal een islamitische staat op te richten" - niet kan worden genegeerd, heeft het Iraanse regime een lijst van vijandige daden tegen de VS opgesteld die minstens zo lang is.

 • Deze vereenvoudigde lijst omvat niet eens het feit dat Iran momenteel aan Rusland kamikaze drones en trainers levert, alsmede raketten om te gebruiken tegen de burgers van Oekraïne. Stel nu eens dat Iran in plaats daarvan kernwapens zou bezitten.

 • Iran controleert al vier landen in het Midden-Oosten naast het eigen land - Libanon, Syrië, Jemen en Irak - evenals talloze terroristische proxies, waaronder Hezbollah, Hamas, de Houthi's en de Palestijnse Islamitische Jihad. Sinds 1979 heeft het Iraanse regime zijn plan "Dood aan Israël" en "Dood aan Amerika" herhaald. En nu wil de regering Biden Iran nog steeds "belonen" met gelegitimeerde kernwapens, de ballistische raketten om ze af te leveren en een biljoen dollar? Hoe kan iemand dat als "eerlijk" zien?

 • Toch heeft Biden gedreigd dat er "gevolgen" zullen zijn voor Saoedi-Arabië omdat het weigert de VS te helpen met het verrijken en versterken van zijn meest openlijk oorlogszuchtige vijand. Hoe zou dat kunnen? Als Biden had aangeboden de nieuwe Iran-deal te laten vallen, was het Saoedische antwoord misschien anders geweest.

 • "Saoedi-Arabië verdedigt gewoon haar belangen en veiligheid, die worden bedreigd door de nieuwe bondgenoten van Washington in Iran." - Mohammed Al-Saed, Saoedische auteur, Okaz, 17 oktober 2022.

 • [De regering Biden beschadigde de betrekkingen van Amerika met haar historische vrienden en bondgenoten terwijl zij "positieve boodschappen" stuurde naar Amerika's felste vijanden en haters. - Dr. Ibrahim Al-Nahhas, Saoedisch politiek analist, Al-Riyadh, 19 oktober 2022.

 • [De regering Biden viel liever Saoedi-Arabië aan dan het gebruik van Iraanse drones door de Russen in Oekraïne aan te pakken... Zonder de Amerikaanse en Europese inschikkelijkheid, vooral sinds het tijdperk van Barack Obama, die met alle naïviteit probeerde het Iraanse regime te rehabiliteren, zou Iran zich niet hebben gemengd in de interne aangelegenheden van Europa en vier Arabische landen (Syrië, Irak, Libanon en Jemen) - Tarik Al-Hamid, voormalig hoofdredacteur van het Saoedische Asharq Al-Awsat, 19 oktober 2022.

 • Maar sinds Barack Obama in 2009 toegaf dat hij zich vergiste door de Iraanse demonstranten niet te steunen, is het beleid van de VS dan veranderd? Afgezien van een pijnlijk zwakke lippendienst aan de demonstranten in Iran, lijken Biden en zijn regering door hun passiviteit nog steeds volledig achter hun oorspronkelijke alliantie met Rusland en Iran te staan.

 • Biden en zijn regering, zo lijkt het, sluiten zich liever aan bij de mullahs in Iran en de nieuwe "Russisch-Iraanse As van het Kwaad", dan dat zij hun banden met Amerika's oude partners, de Arabieren in de Golf, aanhalen.

 • De winnaars: Rusland en Iran.

( )

Voor veel Arabische waarnemers lijkt het erop dat president Joe Biden en zijn regering zich liever aansluiten bij de mullahs in Iran en de nieuwe "Russisch-Iraanse As van het Kwaad", dan de banden aan te halen met Amerika's oude partners, de Arabieren in de Golf. Afgebeeld: De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Iraanse president Ebrahim Raisi tijdens de top van de leiders van de Shanghai Cooperation Organisation in Samarkand, Oezbekistan op 15 september 2022. (Foto door Alexandr Demyanchuk/Sputnik/AFP via Getty Images)

Saoedi-Arabië werd ooit beschouwd als Amerika's nummer 1 vriend en bondgenoot in de Arabische wereld. Sinds president Joe Biden aan de macht is, zijn de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië echter snel verslechterd.

Het recente besluit van OPEC+ om de olieproductie te verlagen en de daaropvolgende verbale aanval van de regering-Biden op Saoedi-Arabië hebben de crisis tussen Washington en Riyad op een nieuw hoogtepunt gebracht, waarbij veel Saoedi's ongekende kritiek hebben geuit op de regering-Biden en haar buitenlands beleid.

De Saudi's menen dat de vijandigheid van de regering Biden jegens Saudi-Arabië het gevolg is van de invloed van extreem-linkse Amerikaanse politici die in de Democratische Partij zijn geïnfiltreerd.

De Saoedi's waarschuwen bovendien dat de regering Biden tegen de belangen van Amerika in het Midden-Oosten handelt door Saoedi-Arabië en andere traditionele bondgenoten van de VS in de Arabische wereld van zich te vervreemden en te beledigen.Volgens de Saoedische auteur Mohammed Al-Saed:

"Biden en veel beleidsveteranen uit Washington zijn gezwicht voor de grillen van allochtone, linkse extremisten die Amerika thuis naar een diepe verdeeldheid leiden die haar traditionele [Arabische] bondgenoten heeft bereikt.... Dit is het Amerika van Rashida Tlaib en Ilhan Omar en vele anderen die de afgelopen jaren in de basis van de Democratische Partij zijn geïnfiltreerd. Zij zijn kinderen van immigranten die naar Amerika kwamen met de wrok van hun vaders en grootvaders. Zij zijn nooit van hun vijandigheid tegenover de Arabieren afgekomen."

Deze leden van het Congres, impliceerde hij, weten niet of vergeten gemakshalve dat Iran minstens zo wreed is geweest tegen Amerikanen als Saoedi-Arabië.

Terwijl de gruwelijke moord op de goede vriend van Osama bin Laden, Jamal Khashoggi - wiens droom het was om "overal een islamitische staat op te richten" - niet kan worden genegeerd, heeft het Iraanse regime een lijst van vijandige daden tegen de VS opgesteld die minstens even zo lang is.

Het Iraanse regime begon zijn revolutie immers in 1979 met de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 66 Amerikanen werden gegrepen en 444 dagen lang gegijzeld, tot de inauguratie van de Amerikaanse president Ronald Reagan. In 1983 blies Iran de Amerikaanse marinekazerne in Beiroet op, waarbij 241 Amerikanen omkwamen en talloze anderen gewond raakten. In 1984 verklaarde de VS Iran officieel tot "Staatssponsor van terrorisme". In 2018 werd Iran door een Amerikaanse federale rechtbank veroordeeld tot het betalen van 7 miljard dollar voor " directe en materiële hulp en steun" voor zijn rol in de aanslagen van 9/11 op de VS.

Meer recentelijk heeft Iran Amerikaanse schepen aangevallen (hier , hier en hier) en hit squads uitgestuurd om hoge VS-functionarissen te vermoorden en anderen, op Amerikaanse bodem.

Iran is ook een bijna tien jaar durende oorlog in Jemen begonnen via een van zijn vele terroristische proxy-milities, de Houthi's. Nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Houthi's op 12 februari 2021 van de lijst van buitenlandse terroristische organisaties had geschrapt, slechts enkele dagen na het aantreden van de huidige regering, hebben de Houthi's de gunst teruggegeven door drones en raketten af te vuren op Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze vereenvoudigde lijst vermeldt niet eens dat Iran momenteel aan Rusland kamikaze-drones en -trainers en raketten levert om te gebruiken tegen de burgers van Oekraïne. Stel nu eens dat Iran in plaats daarvan kernwapens zou bezitten.

De lijst bevat ook niet de poging van Iran om een belangrijke bijeenkomst in Europa aan te vallen, het opblazen van een cultureel centrum in Argentinië, of vooral de wreedheid van Iran tegen het eigen volk, dat opnieuw hun leven riskeren om zich te bevrijden van dit verpletterende regime.

Iran controleert naast het eigen land al vier landen in het Midden-Oosten - Libanon, Syrië, Jemen en Irak - en heeft talloze terroristische volmachten, waaronder Hezbollah, Hamas, de Houthi's en de Palestijnse Islamitische Jihad. Sinds 1979 heeft het Iraanse regime zijn plan "Dood aan Israël" en "Dood aan Amerika" herhaald. En nu wenst de regering Biden nog steeds om Iran te "belonen" met gelegitimeerde kernwapens, de ballistische raketten om ze af te leveren en een biljoen dollar? Hoe kan iemand dat als "eerlijk" zien?

Toch heeft Biden gedreigd dat er "gevolgen" zullen zijn voor Saoedi-Arabië omdat het weigert de VS te helpen met het verrijken en versterken van zijn meest openlijk oorlogszuchtige vijand. Hoe zou dat kunnen? Als Biden had aangeboden de nieuwe Iran-deal te laten vallen, was het Saoedische antwoord misschien anders geweest.

Al-Saed schreef dat veel van deze immigranten verantwoordelijk zijn voor de "verkeerde informatie en onrealistische percepties" die tegen Saoedi-Arabië worden voorgekookt in de Amerikaanse regering en het Congres.

"De grote vraag die vandaag wordt gesteld: Daagt Saoedi-Arabië Amerika uit? Zeker niet... Riyad laat zijn bondgenoten en vrienden niet in de steek. Saoedi-Arabië is niet bezig de VS uit te dagen, een land dat al meer dan 80 jaar een partner is. Saoedi-Arabië verdedigt gewoon haar belangen en veiligheid, die worden bedreigd door de nieuwe bondgenoten van Washington in Iran."

De Saoedische commentator stelde dat de regering Biden en de Democraten een "principieel standpunt en een beslissing hebben genomen om in de armen van Teheran te vallen en een bevriend land in de steek te laten."

"Amerika zou niet zo groot zijn geweest zonder het partnerschap met Riyad. De Saoedi-Amerikaanse relatie was niet altijd sereen en werd vaak onderbroken door meningsverschillen. Ondanks de verschillen handhaafden de twee naties veel fatsoen en respect tegenover de media en de publieke opinie. De VS was echter degene die betrokken raakte bij een giftige politieke propagandacampagne tegen Saudi-Arabië. Washington is niet langer in staat om extremistische ideologische gevoelens te scheiden van de politieke, veiligheids- en economische relatie met een partner."

Prominent Saoedisch politiek analist Dr. Ibrahim Al-Nahhas schreef dat de regering Biden de betrekkingen van Amerika met haar historische vrienden en bondgenoten beschadigde, terwijl ze "positieve boodschappen" stuurde naar Amerika's felste vijanden en haters.

"Een waarnemer van het buitenlands beleid van de VS gedurende de afgelopen korte periode merkt een belangrijke verschuiving en een escalerende verandering op in haar politieke discours, internationale transacties, intellectuele oriëntaties en historische bondgenootschappen.... Zij [de regering Biden] gaan in tegen hun grootste bondgenoten en historische vrienden terwijl ze hun felste vijanden en allen die Amerika haten geluk brengen."

Al-Nahhas voegde eraan toe dat de VS onder de regering Biden een "abnormale" situatie doormaakt.

"Het probeert actief de grote allianties en internationale betrekkingen te vernietigen die het sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd. Tegelijkertijd draagt zij er indirect toe bij haar vijanden aan te moedigen en samen te brengen. Dit is inderdaad een abnormale situatie, omdat het niet logisch is dat een land met de omvang en de statuur van de VS probeert haar wereldwijde status te vernietigen en vijanden creëert die met hem concurreren om het leiderschap van de internationale gemeenschap."

Adnan Kamel Salah, een ervaren Saoedische auteur, sprak zijn diepe teleurstelling uit over Biden en zijn regering omdat zij de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië hebben geschaad. Hij sprak ook de hoop uit dat Amerika tot bezinning zal komen.

"Persoonlijk was ik optimistisch toen Amerika Joe Biden tot president koos, vooral gezien zijn lange en brede politieke ervaring. Wij verwachtten dat de Amerikaanse politiek een fase van evenwicht en middenweg zou ingaan. Maar we werden verrast dat Biden niet de eigenlijke president is omdat een groep linkse extremisten hem omringen onder auspiciën van een paar miljardairs die [de voormalige Amerikaanse president] Barack Obama hebben geadopteerd en hem de peetvader van Amerikaans extreem links hebben gemaakt."

De manier waarop de regering Biden omgaat met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aldus Salah, "bevestigt de verwarring die de regering ervaart in haar binnen- en buitenlands beleid."

Salah hekelde de "linkse Amerikaanse media en leden van het Congres" die kroonprins Mohammed bin Salman blijven aanvallen, ondanks zijn "enorme populariteit" in Saoedi-Arabië en de buurlanden.

"Het beleid van Saoedi-Arabië is gebaseerd op het behoud van zijn belangen, ook met Amerika," benadrukte hij. "Maar Saoedi-Arabië accepteert geen dictaten. Als de linkse Amerikaanse media en leden van het Congres zich richten op kroonprins Mohammed bin Salman, moeten ze erkennen dat hij erg populair is in Saoedi-Arabië, vooral onder jongeren die de meerderheid van de Saoedische bevolking vormen. De wereld moet weten dat deze man de komende tientallen jaren de leider van dit land zal zijn. Ze moeten met hem omgaan en zijn positie in de harten van zijn volk accepteren."

De Saoedische journalist Khalid Al-Owigan schreef dat de regering Biden de "grootste verliezer" is in de crisis die ze met Saoedi-Arabië heeft gecreëerd, en dat het beleid van de regering Biden ten aanzien van Saoedi-Arabië een bron van wereldwijd sarcasme is geworden. Deze houding, voegde hij eraan toe, "berust op een grotendeels turbulente Amerikaanse politieke stemming die onwetend is over de beginselen van de relatie met andere landen."

"Persoonlijk zou ik niet verbaasd zijn over de wens van de regering Joe Biden om een wapenstilstand met Iran te sluiten, terwijl zij met de historische vrienden van Amerika omgaat met politieke onwetendheid, verwarring en instabiliteit. Wat Biden en zijn regering moeten begrijpen is dat de Saoedi's niet geven om het verlies van vertrouwen in bondgenoten. In plaats daarvan geven zij veel meer om het belang van hun land."

Tarik Al-Hamid, voormalig hoofdredacteur van de Saoedische pan-Arabische krant Asharq Al-Awsat, schreef dat de regering Biden liever Saoedi-Arabië heeft aangevallen dan het gebruik van Iraanse drones door de Russen in Oekraïne aan te pakken.

"Al weken klagen en waarschuwen de Oekraïners voor het gevaar van de Iraanse drones die de Russen gebruiken in de oorlog in Oekraïne.... De Amerikaanse regering praat echter liever over de vermindering van de OPEC+ olieproductie en levert absurde kritiek op Saoedi-Arabië."

Al-Hamid zei dat de Europeanen er ook voor hebben gekozen om de dreigementen over de Iraanse drones en plannen om kernwapens te verwerven te negeren.

"De regering Biden en de Europeanen kwamen niet in beweging om een einde te maken aan het groeiende Iraanse terrorisme. In plaats daarvan spraken zij over het vinden van betere alternatieven om met de Iraniërs te communiceren. Zonder de Amerikaanse en Europese inschikkelijkheid, vooral sinds het tijdperk van Barack Obama, die met alle naïviteit probeerde het Iraanse regime te rehabiliteren, zou Iran zich niet hebben gemengd in de interne aangelegenheden van Europa en vier Arabische landen (Syrië, Irak, Libanon en Jemen). Ik zeg de naïviteit van Obama's beleid waarvan hij net heeft toegegeven dat hij zich vergist heeft toen hij in 2009 de Groene Revolutie in Iran niet steunde en in plaats daarvan de hand uitstak naar Irans terroristen."

Maar sinds Barack Obama heeft toegegeven dat hij zich vergist heeft door de Iraanse demonstranten in 2009 niet te steunen, is het beleid van de VS dan veranderd? Afgezien van een pijnlijk zwakke lippendienst aan de demonstranten in Iran, lijken Biden en zijn regering door hun passiviteit nog steeds volledig achter hun oorspronkelijke alliantie met Rusland en Iran te staan.

De escalerende crisis tussen de regering Biden en Saoedi-Arabië is een slecht voorteken voor de toekomst van de betrekkingen tussen de VS en de Arabische wereld.

Veel Arabieren die zien hoe de VS een van hun belangrijkste bondgenoten in de Arabische wereld de rug toekeert, hebben ongetwijfeld de indruk dat de Amerikanen niet langer te vertrouwen zijn. Biden en zijn regering, zo lijkt het, sluiten zich liever aan bij de mullahs in Iran en de nieuwe "Russisch-Iraanse As van het Kwaad", dan dat zij hun banden met Amerika's langdurige partners, de Arabieren in de Golf, aanhalen.

De winnaars: Rusland en Iran.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Biden Embraces America's Fiercest Enemies: Whose Side Is He On? :: Gatestone Institute