www.wimjongman.nl

(homepagina)


Haredi MK: Als Bibi het niet kan bewerken, gaan we met Gantz

Door David Israel - 22 Sivan 5782 - 21 juni 2022

De ochtend na de aankondiging van premier Naftali Bennett dat hij de Knesset uiteenjaagt en de hulp overdraagt aan zijn wapenbroeder Yair Lapid, vertelde United Torah Judaism MK Uri Maklev aan Legerradio: "Ik denk dat Netanyahu niet in staat zal zijn een regering te vormen. Ik hoop dat het niet het geval zal zijn, ik wil de duivel niet in verleiding brengen, het is geen goede zaak, maar als Gantz degene is die het in elkaar kan zetten, moet hij in staat zijn om in de grondlijnen te passen. Ik denk dat hij ook bij rechtse partijen kan passen."

Het hangt ervan af wat MK Maklev als "rechtse partijen" beschouwt, want wat minister van Defensie Benny Gantz de religieus-zionistische kolonisten in Judea en Samaria ook heeft aangedaan, waaronder het niet nakomen van zijn beloften en met het investeren van veel mankracht en middelen in pogingen om de Joden van Homesh uit te zetten, het heeft de Haredi geen windeieren gelegd. Maar het valt te betwijfelen of leiders van het religieus zionisme, zoals Bezalel Smotrich en Itamar Ben Gvir, een partnerschap met Gantz met dezelfde ongezouten blik zouden bekijken.

Toch, op 1 augustus 2021, vertelde Ben Gvir aan het Knesset kanaal: "Benny Gantz is niet ongeschikt," suggererend dat hij een rechtse en Haredi regering onder leiding van de blauw-witte voorzitter zou kunnen steunen. "Dit is iets anders dan Meretz, Merav Michaeli, Yair Lapid," zei Ben Gvir.

Maar op 11 maart reageerde Ben Gvir op de door minister van Defensie Gantz ondertekende administratieve detentie van een jonge Joodse man, zonder enige aanklacht of strafrechtelijke procedure, door te zeggen: "Dit is een ongebruikelijke zet. Geen proces, geen bewijs, en nadat het onderzoek niets opleverde, gebruikt Gantz een administratief detentiebevel zoals in Rusland en Noord-Korea. Gantz bewijst voor de zoveelste keer wat een extreem linkse hij is, en iedereen die zichzelf voor de gek hield dat er vandaag een regering met Ganz zou kunnen zijn, begrijpt dat rechts niemand zal steunen die Mahmoud Abbas loopt te omhelzen en Joodse jongens zonder proces opsluit."

Wat MK Smotrich betreft, hij waarschuwt al het hele afgelopen jaar dat Gantz samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit om feiten op het terrein te creëren om de twee-statenoplossing te bevorderen. "Benny Gantz wil een Palestijnse staat en opereert binnen de politieke beperkingen waarin hij zich bevindt," zei Smotrich op 2 februari 2022. "Hij geeft hen toestemming om openluchtwerken te plannen, hij keurt hun bouwplannen goed die de aangrenzende Joodse nederzettingen onderbreken, en hij financiert hen en maakt hen relevant in de internationale arena, waardoor hij de volgende ronde van internationale druk uitnodigt. Dat is waar dit naartoe gaat."

En dus willen de Haredim misschien dat Gantz doet wat ze denken dat Netanyahu niet kan, namelijk een stabiele regering smeden waarin hij links zou markeren, maar de andere sterke component van die coalitie, het Religieus Zionisme, dat in de volgende Knesset evenveel MK's kan winnen als UTJ en Shas samen, kan de shidduch (Huwelijk) weigeren.

In dat geval zouden de Haredim, als Netanyahu er niet in slaagt genoeg stemmen te vergaren om boven de 61 zetels uit te komen, kunnen instemmen met een coalitieregering met Lapid, Gantz, en de twee Haredi-partijen.

Tot ziens op Rosh Chodesh Cheshvan, 5783 (dat is verkiezingsdag, 25 oktober 2022).

Bron: Haredi MK: If Bibi Can’t Cut It, We’ll Go with Gantz | The Jewish Press - JewishPress.com | David Israel | 22 Sivan 5782 – June 21, 2022 | JewishPress.com