www.wimjongman.nl

(homepagina)


Dit is waarom je niet bang moet zijn voor de Russische Poseidon kerntorpedo.

"Wankelende dictaturen, zoals James Bond-schurken, werpen vaak vermeende superwapens op als een toevluchtsoord voor hun eigen angst," aldus Scott Savitz.

Door Michael Starr - 7 oktober 2022

De dieselelektrische onderzeeër Rostov-on-Don van de Russische marine vaart in de Bosporus, op weg naar de Zwarte Zee - Istanbul, Turkije, 13 februari 2022.

Berichten die bezorgdheid wekken over de Russische Poseidon nucleaire torpedo drone moeten kritisch worden bekeken, vertelde de expert in marine technologieën en tactieken Scott Savitz aan The Jerusalem Post.

"Terneergeslagen dictaturen, zoals James Bond-schurken, prijzen vaak vermeende superwapens aan als een toevluchtsoord voor hun eigen angst," zei Savitz, een Senior ingenieur bij de Rand Corporation.

Een kritische blik op Russische superwapens

Savitz vertelde The Post dat de Russische wapentechnologie, net als haar militaire kracht, vaak wordt overschat. Hij zei dat de autonome capaciteiten, het bereik en de snelheid die door Russische bronnen aan de Poseidon worden toegeschreven zeer ongeloofwaardig klinken.

De Rand-ingenieur gaf een voorbeeld van een andere maritieme technologie die Russische militaire functionarissen hebben aangeprezen. Savitz zei dat Rusland al meer dan twee decennia beweert dat het supercavitatietechnologie bezit, die een gasdeken rond een torpedo creëert zodat deze zonder weerstand door het water kan glijden. Dit zou leiden tot snellere torpedo's dan die welke gewoonlijk door westerse marines worden gebruikt. Dit wapen is echter nog niet in werking gezien.

Rusland heeft tijdens zijn invasie van Oekraïne wijdverspreide storingen van wapenplatforms gezien. Inlichtingendiensten beweerden in maart dat Russische precisiegeleide raketten in 60% van de gevallen hun doel niet bereikten. Tijdens de hele oorlog heeft Rusland te kampen gehad met logistieke en bevoorradingsproblemen, wat zijn vermogen om tanks en andere gepantserde voertuigen te onderhouden en op te stellen heeft belemmerd.

( )

Een Kalibr kruisraket wordt gelanceerd vanaf de Russische onderzeeër Petropavlovsk-Kamchatsky van de Pacific Fleet tijdens een test in de wateren van de Zee van Japan, 21 december 2021. (credit: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY/HANDOUT VIA REUTERS)

Poseidon nucleaire torpedo drone

Op maandag zei het Pentagon dat het geen informatie had over het testen van het Poseidon-wapen door Rusland, in reactie op berichten van La Repubblica waarin werd beweerd dat de NAVO bondgenoten had gewaarschuwd dat een test van de "Super Torpedo" zou kunnen plaatsvinden in de Artic Kara Zee. Volgens The Times zou de test ook in de Zwarte Zee kunnen plaatsvinden.

Russische staatsmedia verwelkomden de berichten als bewijs van de angst van de NAVO voor wat westerse media dramatisch "een wapen van de apocalyps" noemden.

Oekraïense functionarissen waarschuwden dat de berichten bijdroegen aan "informatieterrorisme" door Rusland.

Hoewel sommigen voorzichtig zijn met het overdrijven van de mogelijkheden van het wapen, beweerde de voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Christopher Ford in 2021 dat het wapen een "nucleaire tsunami" zou kunnen veroorzaken die Amerikaanse kuststeden onbewoonbaar zou kunnen maken.

"Het is een terreurwapen," zei Ford op Government Matters TV. "Het is ontworpen om de inwoners van Amerikaanse kuststeden te doden of te traumatiseren."

Dimitry Litovkin, hoofdredacteur van het Russische staatstijdschrift TASS, beweerde dat de Poseidon kan fungeren als een 'loitering munition', die onopgemerkt op de oceaanbodem ligt tot hij wordt geactiveerd.

Er zijn weinig technische details beschikbaar over de Poseidon, of het Ocean Multipurpose System Status-6, dat eigenlijk meer weg heeft van een onbemand onderwatervoertuig dan van een torpedo. Volgens Popular Mechanics kan het tot 6.200 mijl afleggen met een snelheid van 56 knopen (iets meer dan 100 kilometer per uur).

Risico van "Armageddon"

De nucleaire spanningen tussen Rusland en andere wereldmachten zijn toegenomen sinds de invasie van Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin zei in zijn mobilisatietoespraak voor reservisten op 21 september dat de NAVO aan nucleaire chantage doet en waarschuwde dat de nucleaire wind beide kanten op kan waaien. Andere functionarissen hebben gezegd dat nieuw geannexeerd Oekraïens grondgebied zou worden verdedigd met strategische kernwapens, en anderen hebben opgeroepen tot het gebruik van tactische kernwapens.

Voormalig CIA-directeur David Petraeus waarschuwde zondag dat het Amerikaanse leger de Russische troepen zou vernietigen als zij kernwapens op Oekraïens grondgebied zouden gebruiken.

Op donderdagavond waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden dat de dreigementen van Poetin "het vooruitzicht van Armageddon" riskeren en dat de huidige situatie lijkt op "Kennedy en de Cubaanse raketcrisis".

Bron: Here's why you shouldn't fear Russia's Poseidon nuclear torpedo - The Jerusalem Post