www.wimjongman.nl

(homepagina)


Oekraïne 'overrompelt' Israël met agressieve eisen, Israël vuurt terug

Door Lauren Marcus - 20 juni 2022

Oekraïne 'overrompelt' Israël met agressieve eisen, Israël vuurt terugDe Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt in Kiev, Oekraïne, 15 maart 2022. (Oekraïens presidentieel persbureau via AP)

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks in Kyiv, Ukraine, March 15, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ondanks Oekraïnes staat van dienst in het stemmen tegen Israël in de VN, lanceert zijn ambassade in Israël een vernietigende campagne in de sociale media, waarin Jeruzalem ervan wordt beschuldigd de Oekraïense soldaten niet te helpen vanwege hun nationaliteit.

De Oekraïense ambassade in Israël lanceerde zondag een vernietigende campagne op de sociale media, waarin ze de Joodse Staat bekritiseerde voor het niet behandelen van gewonde Oekraïense soldaten in Israëlische ziekenhuizen en suggereerde dat het land zijn humanitaire verplichtingen niet nakomt.

Een zwart-wit afbeelding van een Oekraïense soldaat met twee geamputeerde benen werd gepost op de officiële Twitter-account van de ambassade, met een tekst in het Hebreeuws die luidde: "De Israëlische regering weigert hem te behandelen, alleen omdat hij Oekraïner is."

Begeleidend bij de afbeelding, die was versierd met het officiële logo van de ambassade, schreef de diplomatieke instelling een Hebreeuws-talig bericht met verzengende kritiek op Israël.

"Veel Oekraïners verloren lichaamsdelen bij Russische aanvallen," luidt de tekst.

"Israël is een internationale leider op het gebied van prothesen. We verwachten dat de Israëlische regering het juiste morele ding doet en Delil [de gewonde soldaat op de afbeelding] en vele andere Oekraïners helpt te herstellen. Er is geen rechtvaardiging voor de voortdurende vertraging van de hulp op dit humanitaire gebied."

Er werd geen melding gemaakt van het miljoenen dollars kostende veldhospitaal dat Israël in Oekraïne heeft gebouwd om duizenden Oekraïense burgers te behandelen.

De agressieve toon van het bericht bleef niet onopgemerkt door zowel Israëlische functionarissen als gebruikers van sociale media.

"Deze stijl [van retoriek] is niet aanvaardbaar," vertelde een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Ynet.

"Er is een manier om verzoeken te doen en het is niet gebruikelijk voor een buitenlandse ambassadeur om het land waar hij niet langer te gast is te verblinden," voegden ze eraan toe.

De campagne komt kort na de talrijke verklaringen van Oekraïense ambtenaren die klagen over wat zij zeggen onvoldoende steun van Israël na de Russische invasie.

Israël heeft zich herhaaldelijk onthouden van het publiekelijk kiezen van partij in het conflict, in een poging om warme banden te onderhouden met zowel Moskou als Kiev.

Moskou heeft de facto de controle over het Syrische luchtruim, een van de redenen waarom Israël geen strenge sancties tegen Rusland heeft ingesteld, zoals een groot deel van Europa en de westerse wereld. Door haar neutraliteitspolitiek is Israël echter herhaaldelijk in het vizier gekomen van zowel Rusland als Oekraïne.

Hoewel premier Naftali Bennett heeft aangeboden om te bemiddelen bij de onderhandelingen tussen de twee partijen en te helpen bij een mogelijk vredesakkoord, hebben beide landen Israël ervan beschuldigd stilzwijgend de kant van de ander te kiezen.

Rusland heeft ook zijn kritiek op Israëlische luchtaanvallen in Syrië opgevoerd, een duidelijke afwijking van het vroegere beleid.

Oekraïense functionarissen hebben luid geklaagd over de weigering van Israël om militaire steun en voorraden te sturen naar de embattled Oost-Europese natie, ondanks medische en humanitaire hulp die zij hadden ontvangen van Jeruzalem.

UN Watch merkte op dat Oekraïne sinds 2015 tegen Israël heeft gestemd in 78% van de VN-resoluties betreffende Israël, waaronder een vorige week nog.

"Geachte ambassadeur Yevgen Korniychuk: Vorig jaar vuurden Hamas-terroristen 4.000 raketten af op Israëlische burgers. Wanneer de VN door Palestijnen gesponsorde resoluties aanneemt die Israël veroordelen omdat het zichzelf verdedigt, waarom stemt Oekraïne dan voor 78% van deze resoluties?" verklaarde de NGO.

https://t.co/wbDvX3Dq72 pic.twitter.com/TEpv3pGwsq

- UN Watch (@UNWatch) 19 juni 2022

Bron: Ukraine 'blindsides' Israel with aggressive demands, Israel fires back | World Israel News