www.wimjongman.nl

(homepagina)


Palestijnen: Waarom worden aanvallen op christenen genegeerd?

door Khaled Abu Toameh - 31 oktober 2022

  • "Heb je ooit een christen een moskee zien aanvallen in steden met een christelijke meerderheid in het Midden-Oosten? Natuurlijk niet. Dit toont verschil van cultuur, geloof, respect en erkenning die we hebben" - Shadi Khalloul, prominent voorvechter van christelijke rechten, Twitter, 29 oktober 2022.

  • Net als in eerdere gevallen heeft de Palestijnse Autoriteit nagelaten echte maatregelen te nemen om degenen die christenen of christelijke heilige plaatsen in de regio Bethlehem aanvallen, te bestraffen.

  • De aanvallen van moslims op christenen worden vaak genegeerd door de internationale gemeenschap en de media, die zich alleen lijken uit te spreken als ze een manier kunnen vinden om Israël de schuld te geven.

  • Een andere verontrustende situatie is dat de leiders van de christelijke gemeenschap op de Westelijke Jordaanoever aarzelen om de Palestijnse Autoriteit en hun moslimburen verantwoordelijk te stellen voor de aanvallen. Ze zijn bang voor vergelding en houden zich liever aan de officiële lijn om Israël als enige verantwoordelijk te houden voor de ellende van de christelijke minderheid.

  • Helaas mag worden aangenomen dat de benarde situatie van de Palestijnse christenen alleen maar zal verergeren door het stilzwijgen van de internationale gemeenschap en de al te terechte angst voor vergelding die hun eigen leiders bezighoudt.

( )

Door een reeks gewelddadige incidenten in Bethlehem en de nabijgelegen steden Beit Jala en Beit Sahour maken christenen zich zorgen over hun veiligheid en toekomst onder de Palestijnse Autoriteit. Vorige week vielen tientallen moslimmannen de Forefathers Orthodoxe Kerk in Beit Sahour aan, waarbij ze stenen gooiden en verschillende christenen verwondden. Op de foto: Beit Sahour. (Beeldbron: Iseidgeo/Wikimedia Commons)

Door een reeks gewelddadige incidenten in Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, en de nabijgelegen steden Beit Jala en Beit Sahour, maken christenen zich zorgen over hun veiligheid en toekomst onder de Palestijnse Autoriteit (PA).

Veel christenen in deze gemeenschappen klagen dat de Palestijnse Autoriteit niet genoeg doet om degenen te straffen die kerken en christelijke bedrijven aanvallen. De daders zijn moslims, die de meerderheid van de bevolking in de regio Bethlehem uitmaken.

Eerder dit jaar werd de Palestijnse evangelische dominee Johnny Shahwan door de veiligheidstroepen van de PA gearresteerd op beschuldiging van "bevordering van normalisatie" met Israël.

De arrestatie vond plaats nadat Shahwan, oprichter en voorzitter van het bestuur van Beit Al-Liqa (Huis van Ontmoeting) in Beit Jala, op een foto verscheen naast rabbijn Yehuda Glick, een voormalig lid van het Israëlische parlement, de Knesset.

Beit Al-Liqa is een christelijk gemeenschaps- en opleidingscentrum. Het centrum, dat ervan wordt beschuldigd de rabbijn samen met een groep Duitse toeristen te ontvangen, is door de Palestijnse Autoriteit voor een week gesloten verklaard.

Nadat de foto van de pastoor en de rabbijn op sociale media was verschenen, vuurden ongeïdentificeerde schutters schoten af op het centrum. Niemand raakte gewond en er werd geen schade gemeld. Volgens sommige berichten werd de pastoor meer dan een maand in Palestijnse hechtenis gehouden om hem te beschermen tegen Palestijnen die hem met de dood bedreigden.

Bij een ander incident eerder dit jaar viel een grote groep gemaskerde moslimmannen met stokken en ijzeren staven de christelijke broers Daoud en Daher Nassar aan toen zij op hun land aan het werk waren. Bshara Nassar, de zoon van een van Daher, gaf als commentaar:

"Ik ben bijzonder ontzet dat deze [aanval] werd gedaan door een groep Palestijnse gemaskerde mannen uit het nabijgelegen dorp Nahalin. Dit weerspiegelt of vertegenwoordigt zeker niet wie het Palestijnse volk is, en we zijn niet zeker van hun motieven of wie er achter zit. Maar het is echt moeilijk om te zien hoe onze Palestijnse medebroeders de familie aanvallen. De familie eist gerechtigheid en dat de verantwoordelijken verantwoording afleggen voor hun daden."

Begin oktober schoten schutters op het Bethlehem Hotel omdat het joodse symbolen had getoond in een van zijn vergaderzalen. De schutters beschuldigden het christelijke hotel ervan "normalisatie met Israël te bevorderen" vanwege de kartonnen knipsels van een davidster en een menora die in de zaal waren geplaatst.

Het Palestijnse ministerie van Toerisme beval de sluiting van de zaal en zei dat het een onderzoek heeft ingesteld naar beweringen dat het hotel voorbereidingen trof om een Joodse viering te organiseren.

De doodsbange manager van het hotel, Elias al-Arja, ontkende de beweringen. Hij vertelde het Palestijnse radiostation Mawwal dat een groep toeristen uit de Filippijnen voorbereidingen trof om in de vergaderzaal een christelijke religieuze conferentie te houden. "We staan niet toe dat Joden hier komen," zei al-Arja. "We houden nooit feesten voor Joodse feestdagen."

De regerende Fatah-factie, geleid door president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, gaf een verklaring uit waarin zij de poging om een "zionistisch feest" te houden in het hotel veroordeelde, en noemde het een "steek naar Bethlehem en een verraad aan de tradities en waarden van het Heilige Land."

De meest recente aanval op christenen vond eind oktober plaats, toen tientallen moslimmannen de Forefathers Orthodoxe Kerk in Beit Sahour aanvielen. Tijdens de aanval gooiden de aanvallers stenen naar de kerk, waarbij verschillende christenen gewond raakten.

De inwoners van de christelijke stad riepen de Palestijnse Autoriteit op om iedereen die de kerk aanviel te arresteren. Ze zeiden dat de aanval op de kerk een aanval was op de hele stad. Na het incident luidden de kerkklokken om hulp, en op sommige video's die op sociale media circuleren was te zien hoe de aanvallers stenen naar het gebouw gooiden.

De Grieks-orthodoxe aartsbisschop Atallah Hanna veroordeelde de aanval als "schokkend" en "afschuwelijk". Hij voegde eraan toe:

"De aanval op de kerk is een criminele daad bij uitstek. De kerk is geen plaats om rekeningen te vereffenen en haat te uiten door degenen die hun menselijkheid en vaderlandsliefde hebben verloren."

Shadi Khalloul, een prominente voorvechter van christelijke rechten, zei in reactie op de aanval:

"De Arabische moslimstam Atamra heeft gisteravond de christelijke kerk in Bet Sahour bij Bethlehem aangevallen. Heeft u ooit een christen een moskee [sic] zien aanvallen in steden met een christelijke meerderheid in het Midden-Oosten? Natuurlijk niet. Dit toont het verschil in cultuur, geloof, respect en erkenning die we hebben.

Ook de Vergadering van Katholieke Ordinarissen van het Heilige Land veroordeelde de aanval op de kerk. "Een groep mannen heeft de kerk in Beit Sahour aangevallen na een vechtpartij tussen enkele jonge mannen", aldus de groep.

"Wij veroordelen deze aanval en eisen dat de Palestijnse Autoriteit de aanvallers zo snel mogelijk voor het gerecht brengt. Anderzijds prijzen wij allen, van verschillende geloofsovertuigingen en families, die ter plaatse zijn gekomen en hun best hebben gedaan om de kerk te beschermen. Wij hopen dat er in de toekomst geen soortgelijke incidenten meer zullen plaatsvinden en dringen er bij iedereen op aan om gebedshuizen uit de buurt van elk geschil te houden."

Net als in eerdere gevallen heeft de Palestijnse Autoriteit nagelaten echte maatregelen te nemen om degenen die christenen of christelijke heilige plaatsen in de regio Bethlehem aanvallen, te bestraffen. In april 2002 bestormden verschillende gewapende mannen de Geboortekerk in Bethlehem. Drie monniken die door de schutters werden gegijzeld, slaagden erin de kerk via een zijpoort te ontvluchten. Zij vertelden Israëlische legerofficieren dat de schutters goud en andere eigendommen hadden gestolen, waaronder kruisbeelden en gebedenboeken.

Dergelijke incidenten zijn de belangrijkste reden dat veel christenen zich niet langer veilig voelen in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal christenen is de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald: van 18% van de bevolking in 1948 tot slechts 2% van de bevolking van de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Israël. In Bethlehem is het aantal gedaald van 80% naar 12%. Velen zijn verhuisd naar de VS, Canada en Europa.

De aanvallen van moslims op christenen worden vaak genegeerd door de internationale gemeenschap en de media, die zich alleen lijken uit te spreken als ze een manier kunnen vinden om Israël de schuld te geven.

Een andere verontrustende situatie is dat de leiders van de christelijke gemeenschap op de Westelijke Jordaanoever aarzelen om de Palestijnse Autoriteit en hun moslimburen verantwoordelijk te stellen voor de aanvallen. Ze zijn bang voor vergelding en houden zich liever aan de officiële lijn om Israël als enige verantwoordelijk te houden voor de ellende van de christelijke minderheid.

Helaas is het veilig om aan te nemen dat de benarde situatie van de Palestijnse christenen alleen maar zal verergeren in het licht van het stilzwijgen van de internationale gemeenschap en de te terechte angst voor vergelding die hun eigen leiders bezighoudt.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Why Are Attacks on Christians Being Ignored? :: Gatestone Institute