www.wimjongman.nl

(homepagina)


In Israël en de VS: een aanval op de democratie - met gebruik van de taal van de wet

"Mideast News Hour" met Caroline Glick en gast Abraham Bell

(16 augustus 2022 / JNS) In Israël en de Verenigde Staten, eigenen ongekozen juristen en politiediensten zich het recht toe om te beslissen wat de wet is en om het te gebruiken als een politiek instrument, betogen Caroline Glick en Bar Ilan University rechtsprofessor Abraham Bell in de aflevering van deze week van "Mideast News Hour."

(Duurt erg lang een uur en 11 minuten, de Nederlandse ondertiteling is in te stellen. Onderstaand is een samenvatting.)

"[Strafrechtelijke] aanklachten maken deel uit van het politieke spel en zijn bedoeld om mensen uit hun ambt of uit hun functie te verdrijven," vertelt Bell aan Glick, en ze "worden selectief gebruikt, om politieke doelen te bereiken."

Bell legt uit hoe in zijn ogen deze mechanismen ten grondslag liggen aan het proces tegen de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Volgens Bell "maakt het niet uit hoeveel het Openbaar Ministerie blijft tonen dat het corrupt heeft gehandeld bij het samenstellen van deze zaak, en dat het incompetent heeft gehandeld door te geloven dat het een zaak heeft, hoeveel dat ook gebeurt, ik denk dat er aan het eind van deze zaak een veroordeling is."

Israëlische politie begaat wandaden

Tijdens de aflevering bespreken Glick en Bell verschillende andere gevallen van wangedrag van de politie in Israël, met commentaar op een explosief interview gegeven door Moshe Saada, voormalig plaatsvervangend hoofd van de politie-onderzoekseenheid, aan de Israëlische tv-kanalen 12 en 14.

"Wat hij beschreef is een reeks zaken waarbij hij betrokken was, waar ofwel vervolgingen waren die hem bizar leken, of, en dat is nog belangrijker, gevallen van obstructie van de rechtsgang waar er criminele activiteiten waren die onderzocht hadden moeten worden, vervolgd hadden moeten worden, en dan de zaken werden gesloten," vertelt Bell aan Glick.

Deze zaken werden gesloten "omdat de politie en het bureau van de procureur-generaal negatieve publiciteit wilden vermijden terwijl ze probeerden de premier ten val te brengen op grond van dubieuze strafrechtelijke aanklachten," zegt hij.

Het ging onder meer om de zaak van een hoge politieofficier die werd beschuldigd van seksueel misbruik en het zonder aanzien des persoons doden van een Bedoeïen enkele jaren geleden, die de politie destijds probeerde af te schilderen als een terrorist.

Glick vermeldt ook de prominente Pegasus-zaak, die aan het licht kwam in een rapport van de krant Calcalist, volgens welke de politie "een antiterrorisme-instrument dat werd ontwikkeld om de communicatie van Israëls vijanden te infiltreren" zonder rechtsgrondslag tegen de premier en zijn naaste omgeving heeft gebruikt.

Een aanslag op de democratie

De kwestie van niet-gekozen ambtenaren die justitie bewapenen voor een politieke agenda zal cruciaal zijn in de komende verkiezingen zowel in Israël als in de Verenigde Staten, zegt Glick.

"De ene kant steunt het en de andere kant is ertegen," benadrukt ze. "Ik denk dat dat het is wat er in november in Israël en in de Verenigde Staten op het stembiljet staat."

"Wat we zien is een bredere aanval op de democratie met gebruikmaking van de taal van de wet. Er zijn twee slachtoffers: Democratie en recht," waarschuwt Bell.

Bron: ‘In Israel and the US, an assault on democracy using the language of law’ - JNS.org