www.wimjongman.nl

(homepagina)


Bomaanslagen in Jeruzalem: De georganiseerde terreurcel die erdoorheen kwam

24 november 2022 - door JNS (Jewish News Syndicate)

()

Want zij kunnen niet rusten totdat zij kwaad doen; zij worden van hun slaap beroofd totdat zij iemand doen struikelen. Spreuken 4:16

De dubbele terreuraanslag van woensdag in Jeruzalem heeft schokgolven door de hele staat Israël gestuurd, omdat het een andere stijl van aanvallen was dan die waaraan de Israëli's helaas gewend zijn geraakt sinds maart van dit jaar, toen de laatste escalatie begon.

Anders dan de individuele terroristen of kleine groepen terroristen die, handelend vanuit een radicale ideologie en aanzettend tot geweld, een pistool of een mes oppakten, of begonnen aan een autoramaanval, liet deze keer een beter georganiseerde terroristische cel twee bommen ontploffen - kennelijk met afstandsbediening - bij bushaltes in de hoofdstad.

De politie en de Shin Bet hebben hun onmiddellijke fysieke zoekacties beëindigd, en de jacht op de daders zal zich nu verplaatsen naar het inlichtingenfront.

Ondertussen werkt het veiligheidspersoneel de klok rond om een volgende bomaanslag te voorkomen, door bussen en bushaltes in de stad te scannen en te proberen uit te zoeken hoe de terroristen de weg naar West-Jeruzalem hebben kunnen vinden.

Het is nog te vroeg om te weten wie of welke organisatie de aanslag heeft gepleegd, maar het is mogelijk om op te merken dat het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) de afgelopen jaren het voortouw heeft genomen bij het terrorisme van bomaanslagen met afstandsbediening.

Vorige week werd in Samaria door de Israel Defense Forces een autobom ontdekt die waarschijnlijk op afstand bediende explosieven bevatte, nadat hij voortijdig in brand was gevlogen. In augustus 2019 liet een PFLP-cel een op afstand bediende bom ontploffen in Dolev, 17 mijl ten noordwesten van Jeruzalem, waarbij een 17-jarig Israëlisch meisje werd gedood en haar vader en broer ernstig werden verwond. Leden van die terreurcel werden later gearresteerd.

Het is belangrijk op te merken dat de dreiging van Palestijnse terroristen voor Israëlische burgers altijd groot is, of er nu specifieke waarschuwingen zijn voor complotten, waarop kan worden gereageerd door veiligheidstroepen die invallen doen in terreurhubs als Jenin en Nabloes, of meer algemene waarschuwingen.

Volgens majoor-generaal (res.) Alon Levavi, een senior onderzoeksmedewerker van het Miryam Instituut en voormalig adjunct-commissaris van de Israëlische politie, zullen er grote politieversterkingen aankomen in het district Jeruzalem en aan de zonelijn, zullen er gezamenlijke inspanningen zijn van politie, Shin Bet en IDF om zoveel mogelijk inlichtingen te verzamelen over de wijze waarop de dubbele aanslagen van woensdag hebben plaatsgevonden.

Sinds het begin van dit jaar heeft de Shin Bet niet minder dan 34 terroristische bomaanslagen verijdeld, alsook 330 geplande schietpartijen, 54 steekpartijen, vijf complotten voor autobommen, twee zelfmoordaanslagen en drie ontvoeringen.

Kol. (res.). Michael Milshtein, voormalig adviseur voor Palestijnse zaken bij de eenheid Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie en voormalig hoofd van de afdeling Palestijnse Zaken in de Militaire Inlichtingendienst van de IDF, zei tijdens een door Media Central georganiseerde oproep dat ondanks het feit dat de Tweede Intifada (2000-2005) veel meer aanslagen en slachtoffers kende, "deze keer zijn wij en de Palestijnen veel meer bezorgd over de resultaten van deze escalatiegolf - dit is een gevolg van het feit dat deze escalatiegolf diepere ontwikkelingen in de Palestijnse arena en in de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen weerspiegelt. "

Milstein wees op de "opkomst van de Z-generatie in de Palestijnse arena, de jonge generatie," die volgens hem aan de basis ligt van "het meeste terrorisme in de regio Samaria, in Nablus en Jenin. Groepen jongere Palestijnen, de meesten geboren rond het jaar 2000. De meesten van hen hebben geen banden met de P.A. [Palestijnse Autoriteit] of zelfs met Fatah. De meesten voelen zich diep vervreemd van de P.A.," zei hij.

Nu de Palestijnse Autoriteit in delen van Samaria haar greep verliest aan gewapende terreurbendes, en het imago van de P.A. bij de Palestijnen op een historisch dieptepunt staat, niet in de laatste plaats door corruptie, nepotisme en schending van de mensenrechten, ziet de huidige situatie er volgens Milstein niet veelbelovend uit.

Israël heeft een breed scala aan militaire maatregelen om het terrorisme te bestrijden, maar er is één instrument waarop het de afgelopen 15 jaar ook heeft vertrouwd om de stabiliteit te vergroten, namelijk de economische faciliteiten voor Palestijnen die in Judea en Samaria wonen, beter bekend als de Westelijke Jordaanoever; dat lijkt zijn effectiviteit te verliezen.

Dit alles komt neer op een voortdurende verslechtering van de veiligheidssituatie. Hoewel de veerkracht van het Israëlische volk en de grote capaciteiten van de Israëlische veiligheidstroepen een vastberaden antwoord op het terrorisme zullen blijven bieden, kunnen er moeilijke tijden aanbreken.

Bron: Jerusalem bombings: The organized terror cell that got through - Israel365 News