www.wimjongman.nl

(homepagina)


Qatars dubbelspel: Islamisten financieren, terwijl ze zich voordoen als bondgenoot van Amerika

door Khaled Abu Toameh - 21 november 2022

 • Hamas leiders [die naar Doha zijn verhuisd]... gebruiken Qatar als een basis om op te roepen tot de vernietiging van Israël. Toch lijkt dit de heersers van Qatar of haar bondgenoten in het Westen, waaronder de VS, niet te deren.

 • Dit is hetzelfde Qatar waarvan de leiders beweren dat zij alle daden van terrorisme en gewelddadig extremisme veroordelen.

 • Het is op zijn minst verontrustend dat een land dat onderdak biedt aan de leiders van een Palestijnse groepering die duizenden terreuraanslagen tegen Israël heeft gepleegd, spreekt over de wens van Qatar om terrorisme en extremisme te helpen elimineren.

 • Het is ook verontrustend dat Qatar... miljoenen dollars in de Gazastrook blijft pompen, waardoor Hamas, wiens leiders en handvest geweld propageren en oproepen tot de vernietiging van Israël, wordt aangemoedigd.

 • Haniyeh is niet de enige Hamasleider die onder bescherming staat van Qatar. Verscheidene andere Hamasleiders, waaronder Khaled Mashaal, Hussam Badran, Izzat al-Risheq en Sami Khater, zijn ook verwelkomd om hun kantoren en huizen naar de Golfstaat te verhuizen.

 • Qatar biedt niet alleen onderdak aan de Hamasleiders en hun gezinnen, maar verstrekt ook miljoenen dollars aan de Palestijnen in de door Hamas geregeerde Gazastrook.... [De hulp van Qatar helpt Hamas indirect om aan de macht te blijven. De weldaad van Qatar ontslaat Hamas van zijn verantwoordelijkheden tegenover de Palestijnen die onder zijn bewind in de Gazastrook leven en stelt de terreurgroep in staat om in plaats daarvan zijn middelen en energie te richten op het bouwen van tunnels om Israël aan te vallen en het vervaardigen van wapens, waaronder raketten, ter voorbereiding van hun volgende oorlog om te proberen Israël te vernietigen.

 • De leiders van Hamas zijn vaak bekritiseerd door Palestijnen en andere Arabieren omdat zij een comfortabel leven leiden in Qatar terwijl zij hun volk in de Gazastrook oproepen om de jihad (heilige oorlog) tegen Israël voort te zetten.

 • Qatar geeft echter duidelijk niets om de belangen van de gewone Palestijnen, zoals het stimuleren van hun economie en het verbeteren van hun levensomstandigheden. Waar het om geeft is het omarmen van de leiders van Hamas, zodat Qatar bij de Arabieren en moslims overkomt als de belangrijkste supporter van het Palestijnse "verzet" - een eufemisme voor de "gewapende strijd" tegen Israël.

 • Ondanks Qaradawi's publieke steun voor terrorisme en opruiende retoriek, bleven de Qatariërs hem en veel van zijn volgelingen, evenals de leiders van Hamas, onderdak bieden - op deze manier wordt het emiraat een centrum voor de verspreiding van de wereldwijde jihad en terrorisme.

 • Het is deze schadelijke rol die in 2017 vier Arabische landen - Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte - ertoe aanzette de diplomatieke betrekkingen met Qatar te verbreken. De vier landen sloten ook Qatarese burgers uit en sloten al hun grenzen voor Qatar.

 • De Saoedi's beschuldigden Qatar van "het omarmen van verschillende terroristische en sektarische groepen die gericht zijn op het destabiliseren van de regio, waaronder de Moslim Broederschap groepen Daesh (ISIS) en Al-Qaeda..." - Saoedi-Arabische ambassade in Washington, DC, 5 juni 2017.

 • Qatar herbergt al lange tijd de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in het Midden-Oosten, maar Qatar herbergt de basis niet uit liefde voor de Amerikanen. Het is eerder een manier om de aandacht af te leiden van zijn steun aan de Moslim Broederschap en andere extremistische groeperingen.

 • Qatar heeft misschien zelfs sommige Amerikanen ervan overtuigd dat het de VS een dienst bewijst door de luchtmachtbasis toe te staan. Hoe comfortabel moet het zijn om terrorisme te exporteren terwijl je de bescherming van het Amerikaanse leger op je eigen grondgebied hebt.

 • Qatar is echter geen vriend van de VS of zijn Arabische bondgenoten. In feite blijft de steun van Qatar aan de wereldwijde jihad een bron van grote zorg voor veel Arabieren, die zich afvragen wanneer de VS wakker worden en zien hoe de Qatariërs hun rijkdom gebruiken om Amerika te ondermijnen door het te overladen met geschenken, waaronder financiële bijdragen aan Amerikaanse universiteiten en denktanks.

 • Zolang Qatar het leiderschap van Hamas blijft financieren en ontvangen, en zolang het Al-Jazeera blijft gebruiken om de jihad en het extremisme aan te moedigen, is het enige echte spel dat het emiraat speelt, afgezien van het wereldkampioenschap voetbal, het succesvol misleiden van de Amerikanen.

( )

De leiders van Hamas gebruiken Qatar als basis om op te roepen tot de vernietiging van Israël. Toch lijkt dit de heersers van Qatar of hun bondgenoten in het Westen, waaronder de VS, niet te deren. Dit is hetzelfde Qatar waarvan de leiders beweren dat zij alle daden van terrorisme en gewelddadig extremisme veroordelen. Op de foto: Hamas politiek bureau chef Ismail Haniyeh spreekt een bijeenkomst toe in Doha, Qatar op 15 mei 2021. (Foto door Karim Jaafar/AFP via Getty Images)

Een recente ontmoeting in Doha, Qatar, tussen de Palestijnse groep Hamas en de Taliban van Afghanistan, heeft gediend als de zoveelste herinnering aan het dubbele spel van Qatar om islamitische extremisten te herbergen en te sponsoren en tegelijkertijd te doen alsof het een bondgenoot is van de VS en andere westerse landen.

Deze bijeenkomst, die plaatsvond op 26 oktober, werd bijgewoond door Hamas-leider Ismail Haniyeh, die de afgelopen jaren samen met verscheidene functionarissen van die islamistische groepering van de Gazastrook naar Qatar is verhuisd.

Vorig jaar belde Haniyeh, nu gevestigd in Doha, snel met de Talibanleiders om hen te " feliciteren" met de "nederlaag van de Amerikaanse bezetting van Afghanistan". Haniyeh zei dat Hamas de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan ziet als een opmaat voor de eliminatie van "alle krachten op onrecht", in het bijzonder Israël.

Ongetwijfeld moet elk woord dat uit de mond van Hamas-leiders komt, worden goedgekeurd door de heersers van Qatar. Als deze machthebbers niet wilden dat de Hamas-leiders aanzetten tot geweld tegen Israël en de VS, dan hadden ze hen allang gezegd dat ze hun mond moesten houden.

Kortom, de Hamas-leiders gebruiken Qatar als uitvalsbasis om op te roepen tot de vernietiging van Israël. Toch lijkt dit de leiders van Qatar of hun bondgenoten in het Westen, waaronder de VS, niet te deren.

Dit is hetzelfde Qatar waarvan de leiders beweren dat zij alle daden van terrorisme en gewelddadig extremisme veroordelen. Onlangs herhaalde de Qatarese ambassadeur in Spanje, Abdullah bin Ibrahim Al-Hamar, dat Qatar "erop gebrand is moderne kennis en alle mogelijke instrumenten in te zetten om de plaag van het terrorisme en het gewelddadig extremisme dat terrorisme in de hand werkt, uit te roeien".

In overeenstemming met het dubbele spel is het duidelijk dat de woorden van de Qatarese ambassadeur waren gericht op een buitenlands en niet op een Arabisch publiek.

Het is op zijn minst verontrustend dat een land dat onderdak biedt aan de leiders van een Palestijnse groepering die duizenden terreuraanslagen tegen Israël heeft gepleegd, spreekt over de wens van Qatar om terrorisme en extremisme te helpen elimineren.

Het is ook verontrustend dat Qatar financiële bijdragen levert aan het VN-bureau voor terrorismebestrijding om terroristische aanslagen te voorkomen, kwetsbare doelen te beschermen en te helpen herstellen na terroristische aanslagen, terwijl het miljoenen dollars blijft pompen in de Gazastrook, waardoor Hamas, waarvan de leiders en het handvest geweld propageren en oproepen tot de vernietiging van Israël, wordt aangemoedigd.

Haniyeh is niet de enige Hamasleider die onder het beschermheerschap van Qatar leeft. Verscheidene andere Hamas leiders, waaronder Khaled Mashaal, Hussam Badran, Izzat al-Risheq en Sami Khater, zijn ook verwelkomd om hun kantoren en huizen naar de Golfstaat te verhuizen.

Qatar biedt niet alleen onderdak aan de Hamasleiders en hun gezinnen, maar verstrekt ook miljoenen dollars aan de Palestijnen in de door Hamas geregeerde Gazastrook. Hoewel het meeste geld naar verarmde gezinnen gaat, helpt de Qatarese hulp indirect Hamas om aan de macht te blijven. De weldadigheid van Qatar ontslaat Hamas van zijn verantwoordelijkheden tegenover de Palestijnen die onder zijn bewind in de Gazastrook leven en stelt de terreurgroep in staat om in plaats daarvan zijn middelen en energie te richten op het bouwen van tunnels om Israël aan te vallen en het vervaardigen van wapens, waaronder raketten, ter voorbereiding van hun volgende oorlog om te proberen Israël te vernietigen.

De leiders van Hamas zijn vaak bekritiseerd door Palestijnen en andere Arabieren omdat zij een comfortabel leven leiden in Qatar terwijl zij hun volk in de Gazastrook oproepen om de jihad (heilige oorlog) tegen Israël voort te zetten.

Qatar geeft echter duidelijk niets om de belangen van de gewone Palestijnen, zoals het stimuleren van hun economie en het verbeteren van hun levensomstandigheden. Waar het om geeft is het omarmen van de leiders van Hamas, zodat Qatar bij de Arabieren en moslims overkomt als de belangrijkste supporter van het Palestijnse "verzet" - een eufemisme voor de "gewapende strijd" tegen Israël.

De aanwezigheid van de Hamasleiders in Qatar verbaast niet degene die vertrouwd is met de geschiedenis van de Golfstaat als steunpilaar van de Moslimbroederschap, waarvan Hamas een uitloper is.

Tientallen jaren lang omarmde Qatar van harte wijlen sjeik Yusuf al-Qaradawi, een Egyptische geleerde die aan het hoofd stond van de radicale islamitische organisatie World Association of Muslim Scholars. Via deze organisatie concentreerde en coördineerde hij de activiteiten van radicale islamitische geleerden over de hele wereld, van wie velen lid waren van de Moslimbroederschap. Volgens een rapport van het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center:

"Qaradawi staat vooral bekend als de sleutelfiguur in het vormgeven van het concept van de gewelddadige jihad en als degene die het uitvoeren van terreuraanslagen, waaronder zelfmoordaanslagen, tegen Israëlische burgers, de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en enkele van de Arabische regimes toestond....". Vanwege Qaradawi's houding tegenover de gewelddadige jihad werd hem de toegang tot verschillende landen ontzegd. In 1999 werd hem de toegang tot de VS ontzegd. In 2009 werd hem de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd vanwege zijn steun aan zelfmoordaanslagen in Israël. In de jaren 2013-2018 werd hij op verzoek van de Egyptische politie op de Interpol-lijst van gezochte personen geplaatst."

Ondanks Qaradawi's publieke steun voor terrorisme en opruiende retoriek, bleven de Qataris hem en veel van zijn volgelingen, evenals de leiders van Hamas, onderdak bieden -- op die manier wordt het emiraat een centrum voor de verspreiding van de wereldwijde jihad en terrorisme.

De Qataris bezitten het Al-Jazeera TV-netwerk, waarvan het Arabische kanaal lange tijd is beschreven als een platform voor de Moslim Broederschap en als een voertuig voor het onverdedigbare. Tijdens de hele Irak-oorlog werden "gruwelijke beelden van dode westerse soldaten uitgezonden. Zelfmoordaanslagen werden door de zenders beschreven als 'paradijselijke operaties' en terroristische activiteiten werden voorgesteld als daden van 'verzet'." Qaradawi "zou preken uitzenden voor 60 miljoen kijkers en de Holocaust beschrijven als een 'goddelijke straf', waarvan hij hoopte dat die herhaald zou worden."

Hoewel Al Jazeera "persvrijheid" eist, is het volgens Akhtam Suliman, hun voormalige correspondent in Berlijn, "een netwerk dat volledig in handen is van de staat en waarvan de "berichtgeving precies is afgestemd op het buitenlandse beleid van Qatar."

De voormalige premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim, zou hebben bevestigd dat Al-Jazeera wordt gecontroleerd door de Moslimbroederschap. Het Arabische kanaal van Al-Jazeera staat ook bekend om zijn rabiate anti-Israël en anti-VS toon, en zijn ophitsing tegen verschillende Arabische staatshoofden en regimes die lang beschouwd werden als de traditionele en loyale bondgenoten van Amerika in de Arabische wereld.

Het is deze schadelijke rol die in 2017 vier Arabische landen - Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte - ertoe aanzette de diplomatieke betrekkingen met Qatar te verbreken. De vier landen hebben ook Qatarese burgers geweerd en al hun grenzen met Qatar gesloten. Volgens het officiële Saudische persagentschap verbrak het koninkrijk de banden met Qatar "om zijn nationale veiligheid te beschermen tegen de gevaren van terrorisme en extremisme."

De Saudi's beschuldigden Qatar van...

"... het omarmen van verschillende terroristische en sektarische groepen die erop gericht zijn de regio te destabiliseren, waaronder de Moslimbroederschap-groep, Daesh (ISIS) en Al-Qaeda, het voortdurend promoten van de literatuur en plannen van deze groepen via haar media, het steunen van de activiteiten van de door Iran gesteunde terroristische groepen in het gouvernement Qatif in Saudi-Arabië en Bahrein, zijn voortdurende financiering, goedkeuring en onderdak van extremisten die de stabiliteit en eenheid in binnen- en buitenland trachten te ondermijnen, en het gebruik van de media om de interne strijd aan te wakkeren."

Hetzelfde jaar plaatsten de vier Arabische landen 59 personen en 12 organisaties die in Qatar gevestigd zijn of door Qatar worden gefinancierd op een lijst van terroristen. Yusuf al-Qaradawi stond op die lijst.

Qatar herbergt al lange tijd de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in het Midden-Oosten; maar Qatar herbergt de basis niet uit liefde voor de Amerikanen, maar om de aandacht af te leiden van zijn steun aan de Moslim Broederschap en andere extremistische groeperingen.

Qatar heeft misschien zelfs sommige Amerikanen ervan overtuigd dat het de VS een dienst bewijst door de Amerikaanse luchtmachtbasis daar toe te laten. Hoe comfortabel moet het zijn om terrorisme te exporteren terwijl je de bescherming van het Amerikaanse leger op je eigen grondgebied hebt.

Met name de aanwezigheid van de militaire basis op eigen bodem heeft Qatar er niet van weerhouden zijn anti-Israël en anti-VS retoriek voort te zetten en de wereldwijde jihad en extremisme aan te moedigen.

"Het ophitsen tegen de VS op Al-Jazeera is door de jaren heen niet beperkt gebleven tot talloze voorbeelden van desinformatie of haatzaaien, maar tot daadwerkelijke oproepen tot terrorisme daarbinnen", aldus een rapport van het Middle East Media Research Institute (MEMRI).

"Toen Al-Jazeera in 2009 een toespraak van de vooraanstaande Koeweitse islamitische academicus en politicus Dr. Abdullah Al-Nafisi volledig versloeg... presenteerde hij niet alleen kritiek op het buitenlands beleid van de VS... maar propageerde hij ook het idee van terrorisme binnen de VS door middel van miltvuur of door het aanvallen van kerncentrales."

Het was Al-Jazeera die Al-Qaeda leider Osama Bin Laden opbouwde als een Arabische en Moslim leider. In juli 2001 prees een presentator van Al-Jazeera hem als de "slanke Bin Laden die de grootste macht in de geschiedenis [de VS] heeft doen huiveren bij het horen van zijn naam".

Al-Jazeera heeft een platform geboden aan islamistische geestelijken die oproepen tot geweld tegen Joden en Amerikanen. "Wij zullen de wereld veroveren," zei een van de geestelijken, Ahmad Al-Baghdadi, "zodat 'Er is geen God dan Allah, en Mohammed is de Profeet van Allah' zal triomferen over de koepels van Moskou, Washington en Parijs... wij zullen Amerika vernietigen."

In juli 2021 startte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoek naar vermeende Qatarese steun aan de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Doha hebben de Qatariërs enorme inspanningen geleverd om hun imago in de publieke opinie van de wereld te verfraaien en hun jarenlange rol in de opvang van terroristen en het aanmoedigen van terrorisme en extremisme te verbergen.

Vanwege het wereldkampioenschap voetbal in Doha heeft Qatar zich vriendelijk opgesteld tegenover het Westen om de Amerikanen en anderen wijs te blijven maken dat de Qatari's bijdragen tot de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Qatar is echter geen vriend van de VS of zijn Arabische bondgenoten. In feite blijft de steun van Qatar aan de wereldwijde jihad een bron van grote bezorgdheid voor vele Arabieren, die zich afvragen wanneer de VS wakker zullen worden en zullen zien hoe de Qatariërs hun rijkdom hebben gebruikt om Amerika te ondermijnen door het te overladen met geschenken, waaronder financiële bijdragen aan Amerikaanse universiteiten en denktanks.

Zolang Qatar de leiding van Hamas blijft financieren en ontvangen, en zolang het Al-Jazeera blijft gebruiken om de jihad en het extremisme aan te moedigen, is het enige echte spel dat het emiraat speelt, afgezien van het wereldkampioenschap voetbal, het succesvol misleiden van de Amerikanen.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2022 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Qatar's Double Game: Funding Islamists While Pretending to Be America's Ally :: Gatestone Institute