www.wimjongman.nl

(homepagina)


Terroristen helemaal klaar om Palestijnse verkiezingen te winnen

door Bassam Tawil - 30 maart 2021

  • Voor de meeste Palestijnen is Barghouti eigenlijk een "held", die het verdient om president te worden vanwege zijn veroordelingen voor terrorisme.

  • De boodschap die het Palestijnse leiderschap naar het volk stuurt is: Een Palestijn die veroordeeld is voor financiële corruptie is lang niet zo waardig voor een openbaar ambt als iemand die Joden vermoordt en terroristische aanslagen beraamt.

  • Het zou geen verrassing zijn om verschillende Palestijnse terroristen, waaronder Barghouti en Sa'adat, te zien in het volgende Palestijnse parlement.

  • Hamas en de PFLP, waarvan de leden van plan zijn aan de parlementsverkiezingen deel te nemen, zijn overigens door de VS, de Europese Unie, Canada, Israël en Japan officieel als terroristische organisaties aangemerkt.

  • Een terrorist die veroordeeld is voor het vermoorden van Joden is veel populairder dan een kandidaat die is afgestudeerd aan de Universiteit van Texas in Austin, zoals voormalig PA-premier Salam Fayyad.

  • De VS, de EU en andere landen moeten aan hun financiële hulp aan de Palestijnen de voorwaarde verbinden dat er geen terroristen worden gekozen. Deze voorwaarde moet aan de Palestijnen worden voorgelegd vóór, niet na, de verkiezingen.

  • Dit zou geen moeilijke taak moeten zijn. Het enige wat de internationale gemeenschap hoeft te doen, is de Palestijnen herinneren aan de drie voorwaarden die het "Kwartet" in 2006 heeft gesteld voor de erkenning van een Palestijnse regering: dat alle leden van een toekomstige Palestijnse regering zich moeten verbinden tot geweldloosheid, het bestaansrecht van Israël moeten erkennen en eerdere akkoorden tussen Israël en de Palestijnen moeten aanvaarden.

  • Door een oogje dicht te knijpen voor terroristen die van plan zijn deel te nemen aan de Palestijnse verkiezingen, legitimeert de internationale gemeenschap het terrorisme en trekt ze het tapijt weg onder alle Palestijnen en andere Arabieren die niet zijn aangesloten bij terroristische groeperingen en die misschien hopen dat de VS hen naar een beter leven en vrede in de regio zou leiden.
 

Wat de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie betreft, is de rol van Marwan Barghouti bij de moord op vijf Joden geen "misdaad of misdrijf tegen de eer of integriteit." Daarom zal hij niet alleen aan de verkiezingen mogen deelnemen, maar voor de meeste Palestijnen is Barghouti in feite een "held" die het verdient om president te worden vanwege zijn veroordeling voor terrorisme. Afbeelding: Een poster van Barghouti bij het campagnekantoor van een groep die zijn verkiezing steunt, in Ramallah op 3 maart 2021. (Foto door Abbas Momani/AFP via Getty Images)

De Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie (CEC) kondigde onlangs aan dat elke Palestijn die wil meedoen aan de komende algemene verkiezingen "niet veroordeeld mag zijn voor een misdaad of misdrijf tegen de eer of integriteit."

Dat wil zeggen, natuurlijk, tenzij de "misdaad" de moord op een Jood of betrokkenheid bij terrorisme omvat.

De aankondiging is bedoeld om te voorkomen dat Mohammed Dahlan, een aartsrivaal van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, zijn kandidatuur indient voor de presidentsverkiezingen, die op 31 juli zullen plaatsvinden.

In 2016 veroordeelde een Palestijnse rechtbank op de Westelijke Jordaanoever Dahlan bij verstek tot drie jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het verduisteren van miljoenen dollars aan overheidsgeld van de Palestijnse Autoriteit (PA). Dahlan, een voormalige veiligheidscommandant van de PA, werd in 2011 uit de Palestijnse factie gezet die de Westelijke Jordaanoever regeert na een ruzie met Abbas. Sindsdien woont Dahlan in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij aan het hoofd staat van een groep die de Democratic Reform Current heet.

Onlangs liet Dahlan doorschemeren dat hij zich kandidaat zou kunnen stellen voor het presidentschap van de PA, indien en wanneer er verkiezingen worden gehouden.

De aankondiging van de CEC is ook bedoeld om te voorkomen dat sommige aanhangers van Dahlan deelnemen aan de parlementsverkiezingen, die gepland zijn voor 22 mei.

Dahlan's groep, die voornamelijk bestaat uit voormalige PA-veiligheidsagenten en Fatah-activisten, heeft aangekondigd te willen deelnemen aan de verkiezingen voor het PA-parlement, de 132 zetels tellende Palestijnse Wetgevende Raad (PLC).

Sommige aanhangers van Dahlan mogen echter niet meedoen aan de PLC-verkiezingen omdat ook zij veroordeeld zijn voor een "misdaad of misdrijf tegen de eer of integriteit."

In 2013 werd een van Dahlans topassistenten, Rashid Abu Shbak, bij verstek door een PA-rechtbank veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf met dwangarbeid en een boete van 930.000 dollar, eveneens wegens verduistering van overheidsgelden. Abu Shbak stond tussen 2002 en 2006 aan het hoofd van de beschermende veiligheidsmacht van de PA in de Gazastrook.

Dahlan en Abu Shbak hebben beiden de aanklachten ontkend. Volgens hen moeten de beschuldigingen worden gezien in de context van Abbas' pogingen om zijn politieke rivalen uit te schakelen en zijn critici het zwijgen op te leggen.

De Palestijnse leiders zijn van mening dat het vermoorden van Joden en het uitvoeren van terroristische aanslagen tegen Israël eervolle en waardige daden zijn. Daarom verwijzen Abbas en de leiders van de PA herhaaldelijk naar terroristen die door Israël gevangen zijn gezet als "helden".

Dat is ook de reden waarom Palestijnen die door Israëlische rechtbanken zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij terreuraanslagen tegen joden, niet alleen mogen deelnemen aan de parlements- en presidentsverkiezingen, maar zelfs worden verwelkomd.

De CEC diskwalificeert geen kandidaten zoals Fatah-leider Marwan Barghouti en secretaris-generaal Ahmad Sa'adat van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die momenteel lange gevangenisstraffen uitzitten in Israël voor hun rol bij terreuraanslagen tegen Israëliërs.

In 2004 veroordeelde een Israëlische rechtbank Barghouti wegens moord, omdat hij betrokken was bij terreuraanslagen in Israël waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Barghouti stond aan het hoofd van een terroristische organisatie waarvan de leden steek- en schietpartijen uitvoerden. Hij was ook betrokken bij de opleiding en financiering van terroristen.

In maart 2002 stak Ibrahim Hasouna, een lid van Barghouti's organisatie, drie Israëli's dood in een restaurant in Tel Aviv. Terwijl Hasouna op weg was om de aanslag te plegen, brachten hij en zijn vrienden Barghouti op de hoogte van hun voornemen.

Barghouti was actief in het verkrijgen van wapens, waaronder aanvalsgeweren, explosievengordels, een mortier en handgranaten, met het oog op het uitvoeren van een aantal aanslagen.

In 2001 benaderde een andere terrorist, Ismail Radaida, Barghouti met het verzoek te worden gerekruteerd voor het plegen van een aanslag tegen Israëliërs. Op instructie van Barghouti kreeg Radaida twee AK-47 geweren met magazijnen gevuld met kogels. Radaida schoot op auto's die op een weg in de buurt van Jeruzalem reden, en doodde een Grieks-orthodoxe monnik.

In datzelfde jaar legden leden van Barghouti's organisatie een hinderlaag voor auto's die op Route 443 reden, een snelweg ten noorden van Jeruzalem. De terroristen schoten op een Israëlisch voertuig, waarbij een vrouw om het leven kwam. Onmiddellijk na de aanslag meldden de terroristen aan Barghouti dat de moord was gepleegd.

Barghouti werd ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord, aanzetten tot moord, poging tot moord en activiteit in een terroristische organisatie. Hij werd veroordeeld tot vijf opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen plus 40 jaar.

Volgens Palestijnse bronnen overweegt Barghouti zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de PA, niettegenstaande zijn veroordeling wegens moord met voorbedachten rade en medeplichtigheid aan moord.

Voor de CEC is Barghouti's rol in de moord op vijf Joden geen "misdaad of misdrijf tegen de eer of integriteit".

Daarom zal hij niet alleen aan de verkiezingen mogen deelnemen, maar voor de meeste Palestijnen is Barghouti in feite een "held" die het verdient president te worden vanwege zijn veroordeling voor terrorisme.

Uit een opiniepeiling die op 23 maart werd gepubliceerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) bleek dat een meerderheid van de Palestijnen in feite Barghouti als president verkiest boven andere kandidaten, waaronder Abbas. "We vroegen het publiek de naam te noemen van de persoon die men wil als volgende president van de PA," zei PCPSR in een verklaring. "Het grootste percentage (22%) zegt Marwan Barghouti, 14% [Hamas-leider] Ismail Haniyeh, en negen procent Mahmoud Abbas."

Vorige week onthulde de PFLP, een marxistisch-leninistische terreurgroep die in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig bekendheid verwierf met een reeks gewapende aanvallen en vliegtuigkapingen, dat haar secretaris-generaal, Ahmad Sa'adat, haar lijst voor de parlementsverkiezingen zal aanvoeren.

In 2008 veroordeelde een Israëlische militaire rechtbank Sa'adat tot 30 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van de moord op de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Ze'evi. Sa'adat werd ook veroordeeld wegens het leiden van een illegale terroristische organisatie (PFLP).

Net als Barghouti zal de kandidatuur van Sa'adat niet door de CEC worden afgewezen. De veroordeling van de PFLP-leider voor het organiseren van de moord op een Israëlische kabinetsminister valt niet onder de categorie "misdaad of misdrijf tegen de eer of integriteit" van de commissie.

Net als Barghouti wordt ook Sa'adat door zijn groep en veel Palestijnen als een "held" vereerd. De kans dat de twee terroristen bij de verkiezingen winnen is dan ook zeer groot.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom andere Palestijnse lijsten die aan de parlementsverkiezingen willen deelnemen, terroristen die door Israël gevangen zijn gezet, graag op hun lijst willen hebben. Een terrorist die veroordeeld is voor het vermoorden van Joden is veel populairder dan een kandidaat die is afgestudeerd aan de Universiteit van Texas in Austin, zoals voormalig PA-premier Salam Fayyad.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2006 was Fayyad kandidaat als stichter en leider van de nieuwe Derde Weg-partij. Hij won slechts twee zetels in de PLC (2,41% van de stemmen). Waarom? Fayyad heeft nog geen dag in de Israëlische gevangenis doorgebracht en is nooit betrokken geweest bij terrorisme.

Desondanks lijkt Fayyad onaangedaan door het feit dat hij bij de parlementsverkiezingen van 2006 niet veel kiezers heeft getrokken.

Onlangs kondigde hij aan dat hij van plan was opnieuw deel te nemen aan de PLC-verkiezingen, aan het hoofd van een lijst van onafhankelijke personen. Het is veelzeggend dat in de PCPSR-enquête slechts 1% van de kiezers zei te zullen stemmen op een lijst onder leiding van Fayyad bij de komende parlementsverkiezingen.

De boodschap van het Palestijnse leiderschap aan het volk is: Een Palestijn die veroordeeld is voor financiële corruptie is lang niet zo waardig voor een openbaar ambt als iemand die Joden vermoordt en terroristische aanslagen beraamt.

Het Palestijnse publiek van hun kant lijkt dit argument te geloven. Het zou dan ook geen verrassing zijn om in het volgende Palestijnse parlement verscheidene Palestijnse terroristen te zien, waaronder Barghouti en Sa'adat.

Dat zou een aanvulling zijn op de leden van Hamas en andere terroristen die ook van plan zijn deel te nemen aan de parlementsverkiezingen.

Hamas en de PFLP, waarvan de leden van plan zijn aan de verkiezingen deel te nemen, zijn overigens door de VS, de Europese Unie, Canada, Israël en Japan officieel als terroristische organisaties aangemerkt.

De VS, de EU en andere landen moeten aan de financiële hulp aan de Palestijnen de voorwaarde verbinden dat er geen terroristen worden gekozen. Deze voorwaarde moet aan de Palestijnen worden voorgelegd vóór, en niet na, de verkiezingen.

Dit zou geen moeilijke taak moeten zijn. Het enige wat de internationale gemeenschap hoeft te doen, is de Palestijnen herinneren aan de drie voorwaarden die het "Kwartet" in 2006 heeft gesteld voor de erkenning van een Palestijnse regering: dat alle leden van een toekomstige Palestijnse regering zich moeten verbinden tot geweldloosheid, het bestaansrecht van Israël moeten erkennen en eerdere akkoorden tussen Israël en de Palestijnen moeten aanvaarden.

Door een oogje dicht te knijpen voor terroristen die van plan zijn deel te nemen aan de Palestijnse verkiezingen, legitimeert de internationale gemeenschap het terrorisme en trekt ze het vloerkleed weg onder alle Palestijnen en andere Arabieren die niet zijn aangesloten bij terroristische groeperingen en die misschien hoopten dat de VS hen zou leiden naar een beter leven en vrede in de regio.

Bassam Tawil, een Arabische moslim, is gevestigd in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Terrorists All Set to Win Palestinian Elections :: Gatestone Institute