www.wimjongman.nl

(homepagina)


Wetenschappers waarschuwen voor 'Vaccin-tredmolen' nu de vaccinproducenten zich klaarmaken voor COVID-booster-shots.

COVID-booster-shots klinken investeerders als muziek in de oren, maar wetenschappers waarschuwen dat pogingen om het virus te slim af te zijn met booster-shots nieuwe varianten kunnen creëren, die elk weer virulenter en overdraagbaarder zijn dan de vorige.

Door Megan Redshaw op 19 april 2021

Vaccinmakers vertellen investeerders en de media dat er al aan booster-shots voor COVID wordt gewerkt. In sommige gevallen zeggen de bedrijven dat de boosters nodig kunnen zijn omdat de werkzaamheid van het vaccin af kan nemen. In andere gevallen suggereren ze dat boosters nodig zullen zijn om nieuwe COVID-varianten te bestrijden.

Jaarlijkse COVID-boosterinjecties klinken beleggers als muziek in de oren. Maar sommige onafhankelijke wetenschappers waarschuwen dat het proberen om het virus te slim af te zijn met boosters die ontworpen zijn om de volgende variant aan te pakken, averechts kan werken, waardoor een eindeloze golf van nieuwe varianten ontstaat, elk virulenter en overdraagbaarder dan de vorige.

Albert Bourla, CEO van Pfizer, zei donderdag dat een derde dosis van het COVID-vaccin van het bedrijf "waarschijnlijk" nodig zal zijn binnen een jaar na de eerste inenting met twee doses - gevolgd door jaarlijkse vaccinaties.

Bourla zei dat "een waarschijnlijk scenario" is "een derde dosis ergens tussen zes en 12 maanden, en vanaf daar zou het een jaarlijkse herhalingsvaccinatie zijn".

In een gesprek georganiseerd door CVS Health, legde Bourla uit hoe sommige vaccins slechts één keer worden gegeven, terwijl anderen jaarlijkse boosters nodig hebben net als de griepprikken.

"Het is uiterst belangrijk om de groep mensen die vatbaar is voor het virus te bedwingen," zei Bourla tijdens een interview met CNBC. Booster-shots zullen een belangrijk hulpmiddel zijn in de strijd tegen meer besmettelijke varianten, voegde hij eraan toe.

De chief commercial officer van Moderna, Corinne M. Le Goff, zei vorige week tijdens een gesprek met investeerders dat Amerikanen later dit jaar kunnen beginnen met het krijgen van booster-shots van het vaccin om zich te beschermen tegen COVID-varianten.

"Het is waarschijnlijk dat de landen die al een hoge vaccindekking hebben bereikt, klaar zullen zijn om hun focus te verleggen naar boosters in 2022, en mogelijk zelfs vanaf het einde van dit jaar," zei Le Goff.

Johnson & Johnson (J&J) heeft gezegd dat zijn single-shot vaccin waarschijnlijk jaarlijks zal moeten worden toegediend.

De VS bereidt zich ook voor op de mogelijkheid dat een booster-prik nodig zal zijn tussen negen en twaalf maanden nadat mensen voor het eerst tegen COVID zijn ingeënt, zei een ambtenaar van het Witte Huis donderdag.

Hoewel de duur van de immuniteit na vaccinatie wordt bestudeerd, kunnen boostervaccins nodig zijn, vertelde David Kessler, hoofd wetenschap van de taskforce COVID-19 van president Biden aan een vergadering van een congrescommissie.

Volgens de eerste gegevens behouden de vaccins van Moderna en Pfizer het grootste deel van hun doeltreffendheid gedurende ten minste zes maanden, hoewel nog niet is vastgesteld hoeveel langer.

Zelfs als die bescherming langer dan zes maanden duurt, kunnen er volgens deskundigen snel verspreidende COVID-varianten ontstaan, waardoor regelmatige boosterinjecties nodig zouden kunnen zijn, vergelijkbaar met de jaarlijkse griepprik.

Boosters kunnen nieuwe, meer besmettelijke varianten mogelijk maken - evenals een nooit eindigende markt voor vaccins

Volgens Rob Verkerk Ph.D., oprichter, wetenschappelijk en uitvoerend directeur van Alliance for Natural Health International, kunnen varianten virulenter en overdraagbaarder worden, terwijl ze ook immuun- (of vaccin-) ontsnappingsmutaties kunnen bevatten als we doorgaan op de vaccin-tredmolen - wanneer we proberen nieuwe vaccins te ontwikkelen die het virus te slim af zijn.

Verkerk zei dat "als we al onze eieren" in de mand van de vaccins stoppen die precies dat deel van het virus aanpakken dat het meest aan mutatie onderhevig is, we een selectiedruk op het virus leggen die de ontwikkeling van immuunontsnappingsvarianten bevordert.

Wetenschappers en ontwikkelaars van vaccins proberen deze virusvarianten te omzeilen, maar er is geen garantie voor de uitkomsten. Het is een experiment waaraan grote aantallen burgers ongewild hebben deelgenomen, aldus Verkerk.

Begin maart heeft Dr. Geert Vanden Bossche, een vaccinoloog die heeft samengewerkt met GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Solvay Biologicals, het Global Health Discovery-team van de Bill & Melinda Gates Foundation in Seattle en de Global Alliance for Vaccines and Immunization in Genève, een oproep gedaan aan de Wereldgezondheidsorganisatie, ondersteund door een document van 12 pagina's waarin wordt gesproken over het "oncontroleerbare monster" dat door wereldwijde massavaccinatie zal ontstaan.

In zijn brief zet Vanden Bossche de gevaren van massavaccinatie voor COVID af tegen die van natuurlijke infectie en concludeert:

"Er kan geen twijfel over bestaan dat voortdurende massavaccinatiecampagnes ervoor zullen zorgen dat nieuwe, meer besmettelijke virusvarianten steeds dominanter zullen worden en uiteindelijk zullen resulteren in een dramatische stijging van het aantal nieuwe gevallen, ondanks een hogere vaccinatiegraad. Er kan ook geen twijfel over bestaan dat deze situatie spoedig zal leiden tot volledige resistentie van circulerende varianten tegen de huidige vaccins".

Zoals The Defender op 26 maart meldde, kan een combinatie van lockdowns en extreme selectiedruk op het virus, gevolgd door het intensieve wereldwijde massavaccinatieprogramma het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen op korte termijn weliswaar verminderen, maar uiteindelijk zal dit leiden tot het ontstaan van meer zorgwekkende mutanten.

Dit is het resultaat van wat Vanden Bossche "immune escape" noemt (d.w.z. onvolledige sterilisatie van het virus door het menselijk immuunsysteem, zelfs na toediening van het vaccin).

Dit zal de vaccinproducenten er op hun beurt toe aanzetten de vaccins verder te verfijnen, waardoor de selectiedruk zal toenemen in plaats van afnemen en er steeds meer overdraagbare en potentieel dodelijke varianten zullen ontstaan.

De selectiedruk zal leiden tot een grotere convergentie van mutaties die van invloed zijn op het kritische spike-eiwit van het virus dat verantwoordelijk is voor het doorbreken van de slijmvliesoppervlakken van onze luchtwegen, de route die het virus gebruikt om het menselijk lichaam binnen te dringen, stelt Vanden Bossche. Het virus zal de zeer specifieke antigeen-gebaseerde vaccins die worden gebruikt en aangepast, afhankelijk van de circulerende varianten, effectief te slim af zijn.

Dit alles zou kunnen leiden tot een hockeystick-achtige toename van ernstige en potentieel dodelijke gevallen - in feite een uit de hand gelopen pandemie.

Zelfs vóór de boosters verdiende de farmaceutische industrie grof aan COVID-vaccins

Pfizer haalde vorige maand de voorpagina's toen zijn financieel directeur, Frank D'Amelio, zei dat het bedrijf zou proberen de prijzen van zijn COVID-vaccin - het tweede geneesmiddel met de hoogste inkomsten ter wereld - te verhogen nadat de pandemie was afgenomen en er geen sprake meer was van een pandemische prijsomgeving.

Het bedrijf is sindsdien op dat standpunt teruggekomen, omdat het nu gelooft dat jaarlijkse vaccinaties "steeds waarschijnlijker" worden.

Tijdens een recente virtuele conferentie voor investeerders, georganiseerd door Barclays, zei D'Amelio van Pfizer dat het bedrijf "aanzienlijke mogelijkheden" ziet voor zijn COVID-vaccin zodra de markt verschuift van een "pandemische situatie naar een endemische situatie".

Op dat moment "worden factoren als werkzaamheid, boostercapaciteit, klinische bruikbaarheid in principe erg belangrijk, en wij zien dat eerlijk gezegd als een belangrijke kans voor ons vaccin vanuit het oogpunt van de vraag, vanuit het oogpunt van de prijsstelling, gezien het klinische profiel van ons vaccin," zei D'Amelio tegen de analist.

Pfizer heeft gezegd dat het dit jaar minstens $15-$30 miljard aan inkomsten verwacht van zijn mRNA-vaccin, waarbij de kosten en winstmarges gelijk worden verdeeld met BioNTech. Op het Barclays-evenement zei D'Amelio dat zijn bedrijf een "rendement na belastingen" verwacht van ongeveer 25% op het bedrag van $15 miljard, oftewel ongeveer $3,75 miljard.

De CFO zei eerder dat hij verwacht dat de marges voor het vaccin in de loop van de tijd zullen groeien, meldde Fierce Pharma.

Moderna zei dat het voor 2021 een omzet verwacht van $18,4 miljard. Barclays analist Gena Wang voorspelt een omzet van $19,6 miljard in 2021, $12,2 miljard in 2022, en $11,4 miljard in 2023, uitgaande van terugkerende vaccinaties.

Volgens The Guardian zal een groep investeerders die Moderna steunde toen het in 2010 werd opgericht, een aanzienlijk rendement boeken, waarbij CEO Stéphane Bancelnow bijna $5 miljard waard is.

J&J verwachtte een omzet van 10 miljard dollar in 2021, voorafgaand aan de Amerikaanse pauze op zijn vaccin, met CEO Alex Gorsky die een salarispakket van 30 miljoen dollar zal ontvangen.

Dr. Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en medisch hoofdadviseur van president Biden, zei zondag dat de beslissing over de vraag of een COVID-vaccin boostershot nodig zou zijn, zou worden genomen door ambtenaren van de volksgezondheid en niet door farmaceutische bedrijven.

"Het wordt een beslissing van de volksgezondheid," zei Fauci tegen NBC's Meet the Press. "Het zal geen beslissing zijn die door een farmaceutisch bedrijf wordt genomen. We zijn partners met hen omdat zij het leveren. Het zal een FDA/CDC beslissing zijn. De CDC zal hun adviescommissie en immunisatiepraktijken gebruiken zoals ze altijd doen."

Maar zoals de Washington Post vorige maand rapporteerde, heeft Moderna sterke banden met het NIAID, dat opereert onder de National Institutes of Health. Het NIAID, dat samenwerkt met Moderna aan zijn mRNA COVID vaccin, bezit de helft van het patent voor het Moderna vaccin; en onder een overeenkomst met Moderna, zal de directeur, Fauci, persoonlijk royalties innen op het vaccin.

Fauci, tijdens een optreden in ABC's "This Week" met Martha Raddatz, werd gevraagd naar de opmerkingen van de CEO van Pfizer die suggereerde dat ontvangers van een vaccin "waarschijnlijk" een derde dosis van zijn vaccin nodig zouden hebben binnen zes tot twaalf maanden nadat zij volledig zijn ingeënt suggereerde hetzelfde, evenals Moderna en J&J.

Op de vraag wanneer de Amerikanen zeker weten of ze een derde vaccinatie nodig hebben, zei Fauci dat dit afhangt van het moment waarop de immuniteit afneemt, wat waarschijnlijk tegen de zomer of herfst zal worden bepaald.

Bron: Scientists Warn of ‘Vaccine Treadmill’ as Vaccine Makers Gear Up for COVID Booster Shots • Children's Health Defense