www.wimjongman.nl

(homepagina)


Terrorisme of vrede voor de Palestijnen? Abbas wil het van twee kanten

door Khaled Abu Toameh - 29 november 2021

  • Als Abbas werkelijk geïnteresseerd zou zijn in een terugkeer naar de onderhandelingstafel met Israël, moet hij beslissen of hij aan de kant staat van zijn vredespartners in Israël of aan die van zijn politieke vijanden in Hamas.

  • Abbas moet beslissen of hij behoort tot het pro-vredeskamp in Israël en de Arabische wereld, of tot de vijanden van de vrede, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en hun beschermheren in Iran.

  • Voorlopig lijkt het erop dat Abbas het beide kanten wil.

  • Met andere woorden, Abbas vertelt de Westerlingen dat hij de vrede met Israël steunt, terwijl hij de hand uitreikt naar de door Iran gesteunde terreurgroep die openlijk verklaart Israël te willen elimineren en de jihad (heilige oorlog) tegen de Joden te willen voeren.
  • In plaats van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om Hamas te verbieden toe te juichen, was Abbas een van de eerste Palestijnen die deze stap veroordeelde. Door het besluit te veroordelen, stuurt Abbas een boodschap naar de internationale gemeenschap dat hij in feite terreur en Hamas steunt.

  • Maar in de wereld van de Palestijnse Autoriteit lijkt het erop dat het bestrijden van een radicale terreurgroep een slechte zaak is.
 

Als president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit werkelijk geïnteresseerd zou zijn in een terugkeer naar de onderhandelingstafel met Israël, moet hij beslissen of hij aan de kant staat van zijn vredespartners in Israël of van zijn politieke vijanden in Hamas. Afgebeeld: Abbas (rechts) ontmoet Hamas-leider Khaled Mashaal op 24 november 2011 in Caïro, Egypte. (Foto door Mohammed al-Hams/Khaled Mashaal's Bureau voor de Media via Getty Images)

De president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, zei deze maand dat hij geïnteresseerd is in het hervatten van de vredesbesprekingen met Israël. Abbas deed zijn uitspraak aan de vooravond van een ontmoeting die hij op 23 november had met de Russische president Vladimir Poetin in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee.

Abbas preciseerde dat hij wil dat de vredesbesprekingen met Israël worden hervat onder auspiciën van Rusland en de drie andere leden van het Internationale Kwartet: Europese Unie, Verenigde Naties, en de Verenigde Staten.

Indien Abbas werkelijk geïnteresseerd zou zijn in een terugkeer naar de onderhandelingstafel met Israël, moet hij beslissen of hij aan de kant staat van zijn vredespartners in Israël of van zijn politieke vijanden in Hamas. Abbas moet beslissen of hij behoort tot het vredeskamp in Israël en de Arabische wereld, of tot de vijanden van de vrede, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en hun beschermheren in Iran.

Voorlopig lijkt het erop dat Abbas beide kanten wil. Aan de ene kant presenteert hij zichzelf als een gematigde en pragmatische leider die het vredesproces met Israël nieuw leven wil inblazen. Abbas heeft deze boodschap niet alleen aan de Russen overgebracht, maar ook aan vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de EU, met wie hij de afgelopen maanden regelmatig heeft vergaderd.

Anderzijds zegt Abbas ook tegen de Palestijnen dat hij veel sympathie heeft voor Hamas en zelfs bereid is Hamas op te nemen in een toekomstige Palestijnse eenheidsregering.

Dit is hetzelfde Hamas dat het bestaansrecht van Israël niet erkent en zich verzet tegen elke vorm van normalisatie of vredesakkoorden met de "Zionistische entiteit".

Met andere woorden, Abbas vertelt de Westerlingen dat hij vrede met Israël steunt terwijl hij de hand uitreikt naar de door Iran gesteunde terreurgroep die openlijk hun intentie verklaren om Israël te willen elimineren en de jihad (heilige oorlog) tegen de Joden te willen voeren.

Hamas is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar ook voor Abbas en zijn PA-regime. Abbas en Hamas vliegen elkaar al naar de keel sinds 2007, toen Hamas de controle over de Gazastrook overnam door een bloedige staatsgreep, en enkele van Abbas' mannen van de daken van flatgebouwen gooide.

Deze maand bewees Abbas opnieuw dat hij het van twee kanten probeert te bekijken wat betreft het vredesproces met Israël en Hamas, nadat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel een bevelgaf aan het parlement "om de militante islamistische terreurbeweging Hamas in haar geheel uit het Verenigd Koninkrijk te verbannen." Het gezond verstand zegt dat Abbas blij had moeten zijn met deze maatregel tegen zijn rivalen in de Hamas, een groep die hem als een verrader beschouwt, die een staatsgreep heeft beraamd en niet onder stoelen of banken steekt dat ze hem van zijn troon willen stoten.

Het Britse besluit om Hamas buiten de wet te stellen is ongetwijfeld goed nieuws voor Abbas, die zich de afgelopen tien jaar grote inspanningen heeft getroost om Hamas te ondermijnen en een einde te maken aan haar heerschappij over de twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

"Hamas beschikt over aanzienlijke terroristische capaciteiten, waaronder toegang tot uitgebreide en gesofisticeerde wapens, evenals terroristische trainingsfaciliteiten," zei Patel in een verklaring op 19 november. "Daarom heb ik vandaag besloten om Hamas in zijn geheel op de lijst te zetten.

In plaats van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om Hamas te verbieden toe te juichen, was Abbas een van de eerste Palestijnen die de maatregel veroordeelde. Door het besluit te veroordelen, stuurt Abbas een boodschap naar de internationale gemeenschap dat hij in feite terreur en Hamas steunt.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Abbas in Ramallah wordt het besluit van de Britse regering om Hamas als terroristische organisatie te bestempelen, veroordeeld. In de verklaring staat dat de Palestijnen de Britse maatregel beschouwen als "een ongerechtvaardigde aanval op het Palestijnse volk".

Het meest lachwekkende deel van de verklaring van het Palestijnse ministerie is het deel waarin wordt gesteld dat het Britse besluit "obstakels opwerpt voor het bereiken van vrede". Hoe kan een besluit om een terroristische groepering te verbieden die gezworen heeft nooit vrede met Israël te willen, gezien worden als een "obstakel" voor vrede?

Maar toch, in de wereld van de Palestijnse Autoriteit, lijkt het erop dat het verbieden van een radicale terroristische groepering een slechte zaak is.

"Het [Palestijnse] ministerie roept de Britse regering op om te stoppen met het beleid van meten met twee maten en dit besluit onmiddellijk in te trekken," luidde de verklaring verder.

Het vuile spel van twee maten en twee gewichten is er echter iets dat Abbas en de PA-leiding in de afgelopen decennia hebben geperfectioneerd.

De maatregelen die Abbas en de PA hebben genomen om Hamas te bestrijden zijn veel ernstiger dan het besluit van de Britse regering om de terreurgroep buiten de wet te stellen.

In 2007 vaardigde Abbas een "presidentieel decreet" uit dat Hamas en zijn gewapende milities effectief verbood. De maatregel kwam kort nadat Abbas de door Hamas geleide Palestijnse eenheidsregering had afgezet.

Sinds 2018 heeft Abbas een reeks economische en financiële sancties opgelegd aan de door Hamas bestuurde Gazastrook als onderdeel van een poging om de Palestijnen daar aan te moedigen om in opstand te komen tegen de terreurgroep, Hamas.

Door de sancties, die er tot nu toe niet in zijn geslaagd om Hamas uit de macht te zetten, hebben tienduizenden Palestijnen hun baan of enige bron van inkomsten verloren. Het behoeft geen betoog dat de sancties in de Gazastrook de economische en humanitaire crisis alleen maar hebben verergerd.

Bovendien heeft Abbas de salarissen van Hamas-leden van de Palestijnse Wetgevende Raad opgeschort, de aan Hamas gelieerde werknemers ontslagen uit bestuursorganen die door de PA worden gecontroleerd, en duizenden aanhangers van de groep op de Westelijke Jordaanoever gearresteerd.

Op dezelfde dag dat het ministerie van Abbas het Britse besluit aan de kaak stelde, arresteerden zijn veiligheidstroepen Hussein Ziyad, een schoolmeester uit Bethlehem, op beschuldiging van steunbetuiging aan Hamas.

De vader van Ziyad zou hebben gezegd dat de officiële reden voor de arrestatie was dat zijn zoon "de Palestijnse vlag had beledigd" door zijn leerlingen te vertellen dat hij de voorkeur geeft aan de vlag van Hamas.

Op dezelfde dag dat het ministerie van Abbas het Britse besluit tegen Hamas veroordeelde, vielen de Palestijnse veiligheidstroepen Hamas-aanhangers aan in Ramallah omdat ze in het openbaar Hamas-vlaggen droegen.

Volgens berichten in de Palestijnse media vuurden de Palestijnse veiligheidstroepen traangasbussen af op de Hamas-aanhangers en namen ze de Hamas-vlaggen in beslag die ze meedroegen.

Bij een soortgelijk incident deze maand vielen de Palestijnse veiligheidstroepen Hamas-aanhangers aan in de stad Bala'a in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, arresteerden verschillende mensen en namen Hamas-vlaggen in beslag.

Abbas is er zich terdege van bewust dat zonder de aanwezigheid van Israël op de Westelijke Jordaanoever, Hamas hem al lang geleden uit de macht zou hebben gezet. Terwijl Abbas de Britse actie aan de kaak stelde, kondigde Israël aan dat het tientallen Hamas-terroristen op de Westelijke Jordaanoever heeft gearresteerd, die ervan verdacht werden terreuraanslagen tegen Israëliërs te beramen.

Het zijn dergelijke Israëlische veiligheidsmaatregelen die Abbas en de Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever veilig houden en beschermen tegen Hamas-terrorisme.

Maar in plaats van Israël te bedanken voor zijn harde optreden tegen Hamas, blijft Abbas Israël in afschuwelijke bewoordingen veroordelen. In plaats van de Britse regering te bedanken voor het verbieden van Hamas, kiest Abbas ervoor om het Britse besluit te veroordelen en Hamas te verdedigen.

Het wordt tijd dat Abbas en andere Palestijnse leiders eens voor één keer de waarheid vertellen aan welke kant zij staan: de kant van degenen die het terrorisme bestrijden en die zij als hun vijanden behandelen, of de kant van degenen die hen omver willen werpen om weer een fundamentalistische dictatuur te vormen en Israël van de kaart te vegen.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: For Palestinians, Terrorism or Peace? Abbas Wants It Both Ways :: Gatestone Institute