www.wimjongman.nl

(homepagina)


10 dingen die Evangelische Christenen moeten weten over een mogelijke regering Bennett-Lapid in Israël

De meeste pro-Israël Evangelicals hebben nog nooit gehoord van Naftali Bennett of Yair Lapid, alleen van Benjamin Netanyahu - dat staat op het punt te veranderen

Door Joel C. Rosenberg | 31 mei 2021

( )

Bennett en Lapid

Naftali Bennett, de 49-jarige leider van de rechtse Yamina Partij, hield een live toespraak op primetime televisie om aan te kondigen dat hij bereid is om een eenheidsregering te vormen.

Hij zal zijn krachten bundelen met Yair Lapid, de 57-jarige leider van de oppositie in de Knesset en hoofd van de centristische Yesh Atid-partij.

De komende 48 uur zijn cruciaal.

Als hun deal wordt bekrachtigd - en er zijn geen overlopers - zal Benjamin Netanyahu, de langstzittende premier in de moderne geschiedenis van Israël, aftreden.

Netanyahu en zijn vrouw, Sara, moeten dan inpakken en de ambtswoning van de premier in Balfour Street verlaten.

Het post-Netanyahu tijdperk zal dan beginnen.

Om duidelijk te zijn, er zijn nog steeds verschillende politieke landmijnen die af kunnen gaan en de deal kunnen doen ontploffen.

Precies dezelfde deal was enkele weken geleden bijna rond, maar leek te worden opgeblazen vanwege de uitbarsting van de raketoorlog met Hamas en het Arabisch-Joodse geweld in veel Israëlische steden.

Netanyahu en zijn Likud-bondgenoten zijn fel gekant tegen de deal en verzetten zich er actief tegen.

Hun belangrijkste doel op dit moment: proberen leden van Bennetts partij en de Nieuwe Hoop Partij van Gideon Sa'ar over te halen om over te lopen, terug te keren naar Likud, en zo te voorkomen dat Bennett en Lapid genoeg stemmen hebben om de nieuwe regering later deze week af te ronden.

OPINIEPEILING TOONT STEUN ISRAËLI'S VOOR EENHEIDSREGERING

Uit een opiniepeiling van 8 mei bleek dat 47% van de Israëli's wil dat Bennett en Lapid een eenheidsregering vormen, grotendeels omdat zij niet tot een vijfde verkiezingsronde willen worden gedwongen.

In de komende dagen zullen zeker nieuwe peilingen worden gepubliceerd die meer duidelijkheid verschaffen over hoe de Israëli's de zaken zien.

Maar hoe zullen Evangelische Christenen in de VS, Canada en de rest van de wereld deze mogelijke grote verandering in de Israëlische regering zien?

ALL ISRAEL NEWS zal dit baanbrekende, gecompliceerde en snel veranderende verhaal in de komende dagen en weken vanuit vele invalshoeken belichten.

Maar laten we beginnen met het voor de hand liggende: voor de meeste pro-Israël Evangelicals komt het nieuws als een schok.

De enige Israëlische leider die zij kennen is Netanyahu, en de meesten hebben nog nooit gehoord van Bennett of Lapid.

TIEN DINGEN OM TE WETEN

Hier zijn dus 10 dingen die Evangelischen moeten weten over deze leiders en de regering die ze klaar lijken te hebben om te vormen.

1. Naftali Bennett zou de eerste orthodoxe, religieus-observatieve, kippah-dragende premier in de geschiedenis van Israël zijn.

2. Bennett zou het eerste Knessetlid zijn in de geschiedenis van Israël die premier wordt, terwijl hij een partij leidt met slechts zeven leden.

3. Bennett en Yair Lapid zouden de eerste regering in de geschiedenis van Israël vormen met de actieve steun en publieke bijstand van een Arabisch-Israëlische politieke partij - namelijk Mansour Abbas en zijn islamistische Ra'am-partij, met in totaal vier zetels.

4. In het roulatieakkoord dat op tafel ligt, zou Bennett eerst als premier dienen, terwijl Lapid zou dienen als minister van Buitenlandse Zaken en waarnemend premier. Na twee jaar zouden de twee de posities omkeren.

5. Lapid zou de eerste leider in de Israëlische geschiedenis zijn die zoveel meer zetels heeft dan zijn nieuwe politieke partner, maar die partner toch de eerste kans geeft om als premier te fungeren. Lapids partij heeft 17 zetels.

6. Lapid was het eerste Knesset-lid dat ALL ISRAEL NEWS een exclusief interview gunde toen we in september 2020 onze nieuwsdienst lanceerden. Hoewel hij nog veel meer moet doen, heeft Lapid enige toenadering gezocht tot evangelische christenen, meer dan de meeste Knesset-leden, zoals ALL ISRAEL NEWS in september meldde.

7. Bennett heeft niet veel gedaan om evangelische christenen te bereiken, maar gaf een zeldzaam interview aan het Christian Broadcasting Network tijdens de recente campagne om zichzelf voor te stellen aan de Amerikaanse christelijke gemeenschap, een verhaal dat we meldden op ALL ISRAEL NEWS.

8. Bennett zou op het punt staan de eerste premier in de geschiedenis van Israël te worden die een staatsbezoek brengt aan de Verenigde Arabische Emiraten; Netanyahu, die de Abraham Akkoorden met de VAE bemiddelde, zou vier verschillende keren een bezoek brengen, maar annuleerde telkens.

9. Bennett zou ook de eerste premier in de geschiedenis van Israël kunnen worden die een staatsbezoek brengt aan het Koninkrijk Bahrein, een andere Arabische Golfstaat die zijn betrekkingen normaliseerde door de Abraham Akkoorden.

10. Lapid was nr. 11 op onze ALL ISRAEL NEWS lijst van de 21 meest interessante Israëliërs om in de gaten te houden in 2021, terwijl Bennett nr. 17 was. De mini-profielen zijn misschien de moeite waard om nog eens naar te kijken, gezien de dramatische ontwikkelingen van deze week. Het is ook vermeldenswaard dat Mansour Abbas, het hoofd van de Arabische Ra'am-partij, nr. 13 was op onze lijst.

Bron: 10 things Evangelical Christians should know about a possible Bennett-Lapid government in Israel | All Israel News