www.wimjongman.nl

(homepagina)


Iran streeft naar uitbreiding MVW-programma, concludeert Duits inlichtingenbureau

Duits rapport weerlegt Iraanse bewering dat Islamitische Republiek geen interesse heeft in ontwikkeling kernwapen

Adam Kredo - 26 april 2021

 

Afbeelding van jorono via Pixabay

Iran probeerde nog in 2020 om massavernietigingswapens te produceren en te bemachtigen, inspanningen die waarschijnlijk doorgaan, volgens een nieuw inlichtingenrapport dat is uitgebracht door een Duitse veiligheidsdienst.

Iran werkt aan de uitbreiding van zijn "conventionele wapenarsenaal door de productie of voortdurende modernisering van massavernietigingswapens," volgens een Duitstalig rapport dat vorige week werd uitgegeven door het Beierse Bureau voor de Bescherming van de Grondwet, een staatsveiligheidsagentschap dat gelijk staat aan de FBI. Het rapport, dat het jaar 2020 bestrijkt en onafhankelijk werd vertaald voor de Washington Free Beacon, levert het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat Iran de wereld misleidt over de aard van haar nucleaire programma.

Terwijl de regering Biden werkt aan het heropenen van het nucleaire akkoord van 2015 met Iran en het afwikkelen van zware economische sancties tegen het land, blijft Teheran beweren dat dit nucleaire programma vreedzaam van aard is. De Islamitische Republiek is echter onlangs begonnen met het verrijken van uranium, de belangrijkste brandstof voor een kernwapen, tot niveaus die een zuiverheid van 60 procent bereiken, wat alleen wordt gebruikt voor een atoombom. Het land gaat ook door met het bouwen en testen van ballistische raketten, die in de eerste plaats worden gebruikt om een nucleaire lading over grote afstanden te vervoeren.

De bevindingen in het Duitse inlichtingenrapport weerleggen rechtstreeks de bewering van de Iraanse leiders dat het land geen belangstelling heeft voor de bouw van een kernbom. Het is onduidelijk hoe het rapport van invloed zou kunnen zijn op de besprekingen met Iran, waarbij ook de Verenigde Staten en Duitsland betrokken zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op het rapport en de proliferatieactiviteiten van Iran. De Duitse regering onder leiding van bondskanselier Angela Merkel is een van de belangrijkste voorstanders van het nucleaire akkoord en het heropenen van de zakelijke banden met Iran.

"Om de nodige knowhow en de overeenkomstige componenten te verkrijgen", trachtte Iran zakelijke contacten te leggen met Duitse bedrijven die actief zijn in de hightechsector, aldus het rapport in het hoofdstuk over proliferatie. Iran omzeilt waarschijnlijk de Amerikaanse en internationale sancties om aan deze materialen te komen.

Hoewel de regering-Biden zich bereid heeft verklaard de sancties af te schaffen als onderdeel van een vernieuwde nucleaire overeenkomst, blijven de meeste van kracht. Iran heeft een geschiedenis van het heimelijk omzeilen van Amerikaanse sancties om de technologie te verkrijgen die nodig is voor het nucleaire onderzoeksprogramma. Teheran heeft soortgelijke operaties uitgevoerd om de sancties op hun oliehandel te omzeilen, een primaire bron van inkomsten voor het hardlineregime.

Uit het Duitse rapport blijkt voorts dat Iran in het land geavanceerde spionageactiviteiten ontplooit. Duitsland is een van de Europese landen waarvan bekend is dat er Iraanse spionnen actief zijn.

"Duitsland blijft in het brandpunt van inlichtingenactiviteiten," concludeert het rapport. "Het gaat daarbij om informatie van buitenlands en veiligheidsbeleid, maar ook van het bedrijfsleven en de wetenschap."

De Iraanse inlichtingendiensten houden zich ook bezig met "het observeren en bestrijden van oppositiegroepen in binnen- en buitenland", aldus het rapport, waaruit blijkt dat de Iraanse leiding prioriteit blijft geven aan het observeren van tegenstanders van het regime die buiten het land wonen.

In het Duitse rapport wordt voorts opgemerkt dat Noord-Korea, Syrië en Pakistan zich met soortgelijke MVW-inspanningen bezighouden.

Benjamin Weinthal, een medewerker bij de Foundation for Defense of Democracies, zei dat de bevindingen van de Duitse inlichtingendienst versterken "wat is onthuld in tientallen Duitse inlichtingenrapporten elk jaar na de jammerlijk inadequate Iraanse nucleaire deal werd bereikt in 2015: Het Iraanse regime blijft technologie zoeken voor zijn doel om een kernwapenapparaat te bouwen en zijn conventionele raketarsenaal uit te breiden."

Weinthal voegde eraan toe dat "Merkel deze verontrustende bevindingen van haar eigen inlichtingendiensten heeft genegeerd." In plaats daarvan is de kanselier "voorstander van de Iraanse nucleaire deal om de zakendeals van haar land met de heersers van Teheran te bevorderen."

"Als het Duitsland menens is met het waarborgen van Israëls veiligheid, de stabiliteit in het Midden-Oosten en het bestrijden van Irans door de staat gesponsorde eliminatoir antisemitisme gericht tegen Israël, dan zou het elke concessie aan het Iraanse regime tijdens de in Wenen gebaseerde Iran-gesprekken blokkeren," zei Weinthal.

Bron: Iran Aims to Expand WMD Program, German Intel Agency Concludes - Washington Free Beacon