www.wimjongman.nl

(homepagina)


Verstoring van voeding door Covid-19 veroorzaakte de dood van 228.000 kinderen in Zuid-Azië, aldus VN-rapport.

BBC - 17 maart 2021

De verstoring van de gezondheidszorg door Covid-19 kan hebben geleid tot een geschatte 239.000 moeder- en kindsterfgevallen in Zuid-Azië, volgens een nieuw VN-rapport.

Het rapport is gericht op Afghanistan, Nepal, Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka, waar ongeveer 1,8 miljard mensen wonen.

Uit het rapport blijkt dat vrouwen, kinderen en adolescenten het zwaarst worden getroffen.

Zuid-Azië heeft tot nu toe bijna 13 miljoen gevallen van Covid en meer dan 186.000 sterfgevallen gemeld.

Veel landen, waaronder die in Zuid-Azië, hebben op de pandemie gereageerd met strenge afsluitingen. Terwijl ziekenhuizen, apotheken en kruideniers open bleven, ging bijna al het andere dicht.

Het verslag - Directe en indirecte gevolgen van de Covid-19 pandemie en de reactie daarop in Zuid-Azië - onderzoekt het effect van deze overheidsstrategieën op de gezondheidszorg, de sociale dienstverlening, waaronder scholen, en de economie.

Het rapport schat dat er in deze zes landen 228.000 extra sterfgevallen zijn geweest onder kinderen jonger dan vijf jaar doordat cruciale diensten, variërend van voedingssupplementen tot immunisatie, werden stopgezet.

Volgens het rapport is het aantal kinderen dat wordt behandeld voor ernstige ondervoeding in Bangladesh en Nepal met meer dan 80% gedaald, en is de vaccinatie van kinderen in India en Pakistan met respectievelijk 35% en 65% gedaald.

In het verslag staat ook dat de kindersterfte in 2020 het sterkst is gestegen in India - met 15,4% - gevolgd door Bangladesh met 13%. Sri Lanka kende de sterkste stijging van moedersterfte - 21,5%, gevolgd door Pakistan met 21,3%.

Kindersterfte in Bangladesh kan met 13% stijgen, zegt het rapport

Het rapport schat ook dat er zo'n 3,5 miljoen extra ongewenste zwangerschappen zijn geweest, waaronder 400.000 onder tieners, als gevolg van slechte of geen toegang tot anticonceptie.

Het volledige effect van de pandemie - en de daaruit voortvloeiende uitsluitingen - begint nu pas duidelijk te worden, nu de landen de balans opmaken van hun programma's voor volksgezondheid en onderwijs.

Deskundigen in India vrezen nu al dat de ondervoedingscijfers in het hele land aanzienlijk zullen verslechteren wanneer de gegevens de komende maanden binnenstromen.

Sommige landen in Zuid-Azië, zoals India, kampen nog steeds met een sterke toename van infecties. Hoewel de lockdown in het hele land in juni vorig jaar werd beëindigd, hebben verschillende staten en districten hun toevlucht genomen tot periodieke lockdowns om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De onderbreking van de gezondheidsdiensten had ook gevolgen voor mensen die aan andere ziekten leden - het rapport voorspelt een extra sterftecijfer van 5.943 in de regio onder jongeren die niet behandeld konden worden voor tuberculose, malaria, tyfus en HIV/Aids.

Bron: Covid-19 disruptions killed 228,000 children in South Asia, says UN report - BBC News