In een harde klap voor de nieuwe regering werd de omstreden Wet op het Staatsburgerschap dinsdagochtend vroeg in de Knesset nipt verworpen. De stemmen staakten, 59 Knessetleden stemden voor en 59 tegen, wat betekent dat de wet niet werd goedgekeurd.

Twee coalitiegenoten van Ra'am onthielden zich van stemming, terwijl Yamina-Knessetlid en rebel Amichai Shikli met de oppositie mee stemden om de wet te verwerpen.

De stemming werd ook omgezet in een motie van vertrouwen voor de regering door premier Naftali Bennett, en vond plaats in het plenum [vol parlement] van de Knesset kort voor 6:30 uur, na meer dan vijf uur van venijnige toespraken op de plenumvloer.

Eerder op de avond was de wet door de regering gewijzigd en goedgekeurd in een telefonische enquête onder de ministers, als een compromis tussen minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked en de Ra'am- en Meretz-partijen van de coalitie, die fel tegen de wet gekant zijn.

De gewijzigde wet zou een verlenging van het statuut met zes maanden mogelijk hebben gemaakt; in die periode zou een panel zijn opgericht om humanitaire oplossingen op langere termijn te onderzoeken.

Daarnaast zouden zo'n 1600 in Israël wonende Palestijnen verblijfsrechten krijgen als onderdeel van het compromis.

Hoewel Ra'am-leider Mansour Abbas en zijn collega Waleed Taha voor de wet stemden, stemden hun partijgenoten Saeed Alkharumi en Mazen Ghanaim tegen, waardoor de wet geen meerderheid kreeg.

Alle Knessetleden van Likud, de Religieuze Zionistische Partij, Verenigd Torah Judaïsme en Shas, op één na, stemden tegen de wet, samen met de Gezamenlijke Lijst van Arabische partijen.

Na de stemming hekelde Shaked de Likud voor het omverwerpen van de wet, die het Israëlische veiligheidsinstituut belangrijk acht voor de nationale veiligheid.

"Iedereen die de jubel van Likud en Religieuze Zionistische leden met de Knessetleden Ofer Kasif en Sami Abu Shehadeh niet heeft gezien, heeft nog nooit in zijn leven echte waanzin gezien," tweette Shaked, en plaatste een foto van de Joint List Knessetleden die poseren voor een foto en overwinningsgroeten tonen nadat de wet was gevallen.

"Samen hebben ze de Wet op het Staatsburgerschap verslagen, een belangrijke wet voor de veiligheid en het karakter van het land," en voegde er sarcastisch aan toe dat het "een grote overwinning voor het post-zionisme" was, verwijzend naar de benaming die de Likoed en de Religieuze Zionistische Partij aan de nieuwe regering hebben gegeven.

De Yamina-partij gaf een verklaring uit waarin ze zei dat "Onder leiding van Bibi en Tibi, de oppositie er niet in geslaagd is de regering omver te werpen, maar samen hebben ze directe schade toegebracht aan de veiligheid van Israël en haar grenzen," eraan toevoegend: "Dit is hoe kleinzielige politiek ten koste van de Israëlische burgers eruit ziet."

De Yamina-verklaring vervolgt met: "Wat Bibi betreft, als hij niet aan de macht is, kan het land in vlammen opgaan."

De Likud verwierp echter de beschuldigingen van de regering en zei dat het wetsvoorstel "een corrupte deal was die in het holst van de nacht in elkaar werd genaaid tussen Bennett, Lapid, Ra'am en Meretz, door de eerste Israëlisch-Palestijnse regering, en uiteenviel dankzij de vastberaden strijd die de oppositie voerde, onder leiding van Netanyahu."

De Likud zei dat het wetsvoorstel "duizenden mensen" zou hebben toegestaan om Israël binnen te komen "waardoor de zionistische identiteit en de veiligheid van de "Staat Israël" in gevaar zouden komen."

Leden van de oppositie eisten dat het debat rond het onderwerp zou worden stopgezet nadat het gewijzigde wetsvoorstel was gepresenteerd, waarbij Likud Knessetlid Yariv Levin zei dat de aankondigingen waren "geboren uit coalitieakkoorden" die waren "verborgen voor het publiek."

De leider van de Religieuze Zionistische Partij, Bezalel Smotrich, berispte Shakeds beslissing vanaf het podium van de Knesset met de woorden: "Hoe komt het dat uw hand niet trilde toen u de overeenkomst tekende? Waar is uw schaamte?"

Voorafgaand aan de stemming had Bennett een ontmoeting met alle leden van de Meretz-fractie om te proberen met hen tot een overeenkomst te komen, waardoor de stemming zou kunnen doorgaan.

De vergadering eindigde naar verluidt met Meretz die een verlenging van de wet met zes maanden eiste, automatisch verblijf voor volwassenen, en een individueel onderzoek voor elke persoon die het staatsburgerschap wil verkrijgen, hoewel er geen bevestiging van een akkoord met deze voorwaarden door Bennett werd gemeld.

New Hope Knessetlid Zvi Hauser noemde de Knessetzitting en de toespraken van de oppositie "een van de treurigste dagen van dit land". Zijn partijgenoot Meir Yitzhak Halevi was het daarmee eens en zei dat "hier rode lijnen zijn overschreden," en dat de procedure "een gevaarlijke zet voor onze democratie" was.

Terwijl Likud-politici in de Knesset om beurten het woord namen in het plenum, was de sociale mediatak van de partij ook actief tijdens de gebeurtenissen van de avond.

"Het zou verstandig zijn om de stemming te vervroegen om Shaked ervan te weerhouden de Westelijke Muur te verkopen", las een tweet verwijzend naar de lange nacht van toespraken waarin Bennett en Shaked bleven vergaderen met aarzelende leden van hun coalitie.

"Vanavond ontvangen meer Palestijnen het Israëlische staatsburgerschap van Ayelet Shaked dan er Israëli's op Bennett stemden," zei een andere tweet van het officiële Likoedpartij-account.