www.wimjongman.nl

(homepagina)


Zich voor de gek laten houden door Teheran

Noch de regering Biden, noch de Britse regering begrijpt de imbeciliteit van het sussen

Melanie Phillips - 27 april 2021

 

Neville Chamberlain viert het akkoord van München, 1938

Een Israëlische delegatie is vandaag in Washington DC geweest om te proberen de regering-Biden te overtuigen van de catastrofale dwaasheid van haar voornemen om zich opnieuw aan te sluiten bij de schokkende nucleaire deal met Iran uit 2015, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Deze deal zou een Iraans kernwapen mogelijk maken met in het beste geval een vertraging van een paar jaar, en door het opheffen van sancties zou het westen de financiële kranen openzetten om miljarden dollars te laten vloeien naar 's werelds gevaarlijkste terroristische staat.

Op de vraag afgelopen vrijdag of de Israëlische delegatie het standpunt van de regering Biden zou veranderen, antwoordde de woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki:

Nee, niet eerder dan dat we de indirecte besprekingen over een diplomatieke weg voorwaarts bewandelen, en het op de hoogte houden van de Israëli's als een belangrijke partner van deze besprekingen - of van onze bedoelingen ...

Dus drie dagen voordat de Israëli's kwamen, zei de regering Biden in feite dat hun bezoek een totale tijdverspilling was. Er was eenvoudigweg geen enkel argument dat hen zou kunnen overhalen om van koers te veranderen. De Israëli's zouden te horen krijgen wat Amerika van plan is met Iran, en ze zouden zich er maar bij neer moeten leggen.

In de afgelopen weken heeft het Biden-team zijn woede en irritatie geuit over de recente aanvallen van Israël op Iraanse doelwitten, die tot doel hadden het regime te verhinderen zijn moorddadige activiteiten nog verder op te voeren. De Bidenieten hebben duidelijk gemaakt dat Israël niets mag doen om de onderhandelingen over de hervatting van het JCPOA in gevaar te brengen.

Aangezien Iran herhaaldelijk verklaart Israël van de aardbodem te willen wegvagen, en van plan is kernwapens te gebruiken om dat duivelse doel te bereiken en daartoe meer dan 200.000 raketten op Israël heeft gericht vanuit Zuid-Libanon, dat onder controle staat van zijn proxy-leger, Hezbollah, geeft de regering-Biden in feite uiting aan irritatie en woede over het feit dat Israël het lef heeft een Amerikaans beleid in gevaar te brengen dat Iran zou helpen zijn dreigement om Israël van de aardbodem weg te vagen, waar te maken.

Met vrienden als deze, hè?

Het echt imbeciele aan het standpunt van de Bidenieten is dat zij op het punt staan Iran een reddingslijn toe te werpen, juist nu het tekenen vertoont van een potentieel fatale zwakte. De gezaghebbende Amerikaanse analist voor buitenlands beleid David Wurmser zet de verbijsterende perversiteit van de regering uiteen in dit stuk [https://www.fasfreedom.com/2021/04/shehrazads-twilight/], dat het waard is om in zijn geheel te lezen.

Wurmser merkt op dat het Iraanse regime, ondanks zijn opschepperij, in een steeds wanhopiger situatie verkeert. Hij schrijft dat het vorig jaar heeft gereageerd op twee moorden - de moord op de onvervangbare commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, al Quds Corps, Ghassan Soleimani, door een Amerikaanse drone, en de moord door onbekende aanvallers op brigadegeneraal Mohsen Fakhrizadeh, die het nucleaire programma van de IRGC leidde. Wurmser schrijft:

Beide doden van deze hoog geprofileerde vernederingen blijven gewoon onaangeroerd, ondanks schrille retoriek van de Iraanse leiders die beloven de poorten van de hel te zullen bezoeken voor de daders. In plaats van wraak te nemen, werd Iran nog meer vernederd toen haar strategische programma's in de zomer en de herfst te lijden hadden onder een lange reeks incidenten, ongelukken en onlusten waardoor veel Iraanse faciliteiten werden beschadigd waarvan vermoed werd dat zij op de een of andere manier betrokken waren bij zijn nucleaire of ballistische programma's.

Covid-19 woedt in een astronomisch tempo, de inentingen zijn nauwelijks begonnen, de economie blijft achteruitgaan en de mysterieuze ongelukken en incidenten in belangrijke strategische installaties duren voort. Op volle zee zijn de drijvende IRGC-schepen die strategische activiteiten ontplooien in kritieke scheepvaartroutes, na een poging om Israëls Middellandse-Zeekust te vernietigen, nu ook het slachtoffer geworden van dergelijke incidenten en liggen ze nu dood in het water.

Kortom, terwijl de regering-Biden vastbesloten lijkt om de JCPOA te herstellen, de sancties tegen Iran op te heffen, en een einde te maken aan de clandestiene activiteiten - die uitgelekte VS-functionarissen toeschrijven aan Israël - blijft de economie tot dusver inzinken, gaan de mysterieuze acties tegen strategische doelen door en zweren de Israëli's openlijk dat zij alles zullen blijven doen wat nodig is om de regionale, nucleaire en ballistische ambities van Iran een halt toe te roepen.

En of het nu door de hand van God is of door mensenhand, topfunctionarissen van de IRGC blijven onder duistere omstandigheden sterven, met als laatste Mohammed Hejazi, hoofd van de ballistische programma's van de IRGC en verbindingsofficier met de Libanese Hezballah en de Jemenitische Houthi's... Wat er werkelijk met generaal Hejazi is gebeurd zal wel een mysterie blijven, maar waar het op neerkomt is dat het Iraanse regime het jaar afsluit met haar eigen hoge functionarissen die niet bereid zijn ook maar iets als een waarheid te geloven wat door een andere functionaris van het regime is gezegd. Iedereen zoekt zijn eigen zelfingenomen complottheorie van de dag op om te kunnen omgaan met de onverteerbare realiteit dat de vijanden van het Iraanse regime, waarschijnlijk Israël, verwoestend te werk gaan binnen de gevoeligste faciliteiten en belangrijkste mensen van Iran.

... Bekende Iraanse hoge functionarissen in de energie- en nucleaire bureaucratieën hebben op onbewaakte momenten benadrukt dat het incident in Natanz begin april duizenden centrifuges heeft vernietigd en een klap was waar Iran geruime tijd niet omheen kan - nu het in wezen de grootschalige verrijking heeft stilgelegd. Incidenten afgelopen zomer hebben hun strategische programma's op vergelijkbare wijze gehinderd.

Maar in plaats van van deze zwakte gebruik te maken door de sancties op te voeren en de druk op Teheran op te voeren om een regime ten val te brengen dat verdere aanvallen op Amerika's eigen belangen dreigt uit te voeren, laat de regering-Biden zich in de kaart spelen. Dienovereenkomstig zet het Iran-regime zijn meest beproefde en vertrouwde wapen in - hun vermogen om Amerika te manipuleren door het scherpe inzicht in de zelfmoordneiging van het Westen door te sussen. Dus het is druk bezig met het neerzetten van een onoverwinnelijk vermogen om te dreigen. Dit schrijft Wurmser:

Dit is allemaal een schertsvertoning om een internationaal klimaat van acute crisis en extreem escalatiegevaar te creëren als onderdeel van haar strategie om het Westen onder druk te zetten om de noodzakelijke concessies te doen om terug te keren naar een verzwakt JCPOA, dat op zijn beurt fondsen zou vrijmaken en ernstige spanningen zou veroorzaken tussen Washington en Jeruzalem en het pad zou effenen naar een nucleair arsenaal. Helaas ziet het ernaar uit dat Washington zich hals over kop in deze val zal storten.

Vandaag bereikte ons het ontstellende nieuws dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die vijf jaar in een Iraanse gevangenis heeft doorgebracht, nadat zij door het regime als Britse gijzelaar was vastgehouden op grond van een verzonnen aanklacht, nu is veroordeeld tot nog eens een jaar gevangenisstraf. Dit is een onbeschrijflijke wreedheid jegens een vrouw die, na alles wat zij de afgelopen vijf jaar heeft moeten doorstaan, is vrijgelaten om tot de ontdekking te komen dat zij nog steeds gevangen zit in een nieuwe Kafka-achtige nachtmerrie.

Maar kijk nu eens naar de pathetisch slappe reactie van de Britse regering:

Premier Boris Johnson zei: "Ik denk dat het helemaal niet juist is dat Nazanin wordt veroordeeld tot nog meer tijd in de gevangenis."

Hij zei dat het "verkeerd is dat ze daar überhaupt zit" en beloofde hard te werken aan haar vrijlating, zodat ze naar haar familie kan terugkeren, "net zoals we werken voor al onze gevallen van dubbele nationaliteit in Iran.

"De regering zal niet stoppen, we zullen onze inspanningen verdubbelen en we werken in deze kwestie ook samen met onze Amerikaanse vrienden", zei Johnson.

"Helemaal niet juist"? "Verkeerd dat ze daar überhaupt is"? Een klap met een slablad zou meer effect hebben.

De reden waarom Nazanin Zaghari-Ratcliffe gegijzeld blijft in Iran is dat het regime de Britse regering met minachting behandelt. Niet alleen zal die geen veroordelende actie tegen Iran ondernemen over dit of over iets anders, maar zij was een van de belangrijkste voorstanders van het JCPOA en blijft zich inzetten voor het sussen van het regime. En zoals ik al eerder heb opgemerkt, wat Groot-Brittannië, Amerika en de rest van het Westen als diplomatie beschouwen, ziet Iran het als het Westen dat zijn collectieve keel aanbiedt om doorgesneden te worden.

Het Amerika van Biden staat nu in het teken van het sussen, terwijl de Britse regering op de achtergrond zwakjes met haar eigen witte vlag wappert. Het onvermogen van het Westen om zelfs nu nog te leren van de aantoonbaar desastreuze gevolgen van deze mentaliteit door de jaren heen, is werkelijk verbijsterend.

Bron: Being played for suckers by Tehran - Melanie Phillips