www.wimjongman.nl

(homepagina)


De Israëlische soevereiniteit wordt op de proef gesteld door afpersing en dreigementen

Door Res. Gen. Maj. Gershon Hacohen - 9 juni 2021

 

Luchtfoto bij zonsondergang van de Olijfberg in Jeruzalem (zicht vanuit het zuiden), afbeelding via Wikipedia

BESA Center Perspectives Paper No. 2.068, 9 juni 2021

SAMENVATTING: Zich overgeven aan de dreigementen van Hamas en het annuleren van de vlaggenparade in Jeruzalem is een ernstige schending van de Israëlische soevereiniteit die zal leiden tot niet minder ernstige daden van afpersing op politiek en veiligheidsniveau.


Gesteund door de waarschuwingen van het defensie-establishment in het licht van de dreigementen van Hamas, en verlangend om de regering-Biden te sussen, eist minister van Defensie Benny Gantz de annulering of omleiding van de voor donderdag geplande vlaggenparade in Jeruzalem. Deze kwestie vraagt om een verduidelijking van de logica die de afgelopen jaren ten grondslag heeft gelegen aan de bereidheid van het Israëlische leiderschap om de soevereiniteit van de staat te doen gelden.

De praktische vraag is deze: hoe ver zijn staten bereid te gaan bij het uitoefenen van hun nationale soevereiniteit en het nastreven van hun nationale belangen tegenover internationale tegenstand en dreigingen van afpersing?

Dit is het standpunt van David Ben-Gurion over deze kwestie toen hij op 13 december 1949 Jeruzalem uitriep tot hoofdstad van de Staat Israël, enkele dagen nadat de Algemene Vergadering van de VN de internationalisering van de stad had geratificeerd, zoals bepaald in het verdelingsbesluit van november 1947. "Jeruzalem is een integraal deel van de Israëlische geschiedenis, van het geloof van Israël en de ziel van ons volk," verklaarde Ben-Gurion vanaf het podium van de Knesset. "Jeruzalem is het hart van de staat Israël."

Soevereine staten banen zich een weg door vele complexe beperkingen. Waar het echter op neerkomt, is dat de soevereiniteit van een staat wordt getest door zijn vermogen om zijn doelen, waarden en nationale aspiraties te verwezenlijken. Volgens de IDF-definitie van nationale veiligheid komt nationale veiligheid tot uiting in het vermogen om niet alleen het fysieke bestaan van Israël te beschermen, maar ook haar nationale belangen.

Dit zijn de criteria waaraan de Israëlische regering momenteel wordt getoetst door de dreigementen van de terroristische leiders uit Gaza. En Jeruzalem, de historische hoofdstad van Israël, was en zal een vitaal nationaal belang blijven.

Dit is ook wat het buienalarm onderscheidt van een inlichtingenalarm over vijandelijke dreigingen tot afpersing. In geen enkele situatie zal de aandacht voor de krachten van de natuur tot uiting komen in een toename van de dreigingen. In een strategische strijd tussen volkeren en naties liggen de zaken geheel anders: reageren op afpersingsdreigingen versnelt de afpersingstendens tot het punt van mogelijk verlies van soevereiniteit en zelfs het bestaan.

Israëls Onafhankelijkheidsverklaring begint met de woorden: "In het Land Israël is het Joodse volk verrezen." In de strijd om Jeruzalem worden het vermogen en de bereidheid van de Staat Israël om zijn soevereiniteit en waardigheid te verdedigen, op de proef gesteld.

Vanuit dit oogpunt vertegenwoordigt de voor donderdag geplande vlaggenparade, die eerder op Jeruzalemdag (10 mei) door een spervuur van Hamas-raketten werd stilgelegd, een opperste test van Israëls soevereiniteit in zijn hoofdstad.

(Dit is een bewerkte versie van een artikel gepubliceerd in Israel Hayom op 7 juni 2021)

Res. Gen. Maj. Gershon Hacohen is senior onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies. Hij diende 42 jaar in de IDF. Hij voerde het bevel over troepen in gevechten met Egypte en Syrië. Voorheen was hij korpscommandant en commandant van de militaire colleges van de IDF.

Bron: Israeli Sovereignty Is Being Tested by Extortion and Threats