www.wimjongman.nl

(homepagina)


Biden en Bennett worden 'snelle vrienden' in de ontmoetingen gericht op regionale veiligheidsdreigingen

De twee mannen ontmoetten elkaar twee keer en bespraken alles van een coronavirus booster en het Amtrak treinsysteem tot de dreiging die terreurgroepen en een Iran dat op weg lijkt naar een kernwapen vormen voor het Midden-Oosten en de wereld.

Door Dmitriy Shapiro - 27 augustus 2021

 

De Amerikaanse president Joe Biden met de Israëlische premier Naftali Bennett in de Oval Office in het Witte Huis, op 27 aug. 2021. Bron: Ambassade van Israël/Twitter.

Na een aantal vertragingen als gevolg van de terreuraanslagen van donderdag in Kabul, Afghanistan, slaagden de Israëlische premier Naftali Bennett en de Amerikaanse president Joe Biden erin om vrijdagochtend voor twee ontmoetingen plaats te nemen in het Witte Huis.

De eerste begon om 11:06 uur, toen de twee leiders elkaar voor het eerst leerden kennen, gevolgd door een korte toespraak tot de media in de Oval Office iets minder dan een uur later voordat een andere, uitgebreide bilaterale ontmoeting begon waar beide werden vergezeld door leden van hun staf.

Biden zei dat ze spraken over een aantal kwesties en verbonden over hun vertrouwdheid met het Amtrak treinsysteem tussen New York en Bidens thuisstad Wilmington, Del., die Bennett placht te frequenteren tijdens zijn tijd als zakenman in de Verenigde Staten.

De twee mannen hadden elkaar de vorige dag telefonisch gesproken nadat hun oorspronkelijke ontmoeting was geannuleerd, waarbij Bennett zijn medeleven betuigde met de 13 Amerikaanse militairen die bij de aanslag waren omgekomen, naast de 18 die gewond waren geraakt.

Zittend tegenover elkaar voor de open haard van het Oval Office, vertelde Biden eerst aan de media over zijn ochtendvergaderingen met zijn nationale veiligheidsteam over Afghanistan, waar de binnenlandse media in de eerste plaats belangstelling voor hadden.

Biden zei vervolgens dat hij en Bennett na hun ontmoeting al snel vrienden waren geworden.

Hij zei dat ze hadden gesproken over de aanhoudende pandemie van het coronavirus, alsook over de inentingsboosterinjecties, die Israël is beginnen te verstrekken aan haar burgers van 60 jaar en ouder, of die bepaalde immuun- of andere medische problemen hebben. Biden zei dat de Verenigde Staten waarschijnlijk al op 20 september zullen beginnen met het aanbieden van dezelfde vaccins, in afwachting van de goedkeuring door de Food and Drug Administration en de Centers for Disease Control and Prevention.

Hij herhaalde ook Amerika's vastberaden verplichtingen voor de veiligheid van Israël, met inbegrip van zijn steun voor het aanvullen van Israël's voorraad Iron Dome onderscheppingsraketten.

 

De Amerikaanse president Joe Biden met de Israëlische premier Naftali Bennett in de Roosevelt Room van het Witte Huis, 27 aug. 2021. Bron: Ambassade van Israël/Twitter.

'Werk samen aan een betere toekomst'

Het gesprek ging steevast over Iran met Biden die zei dat Washington vastbesloten is om te voorkomen dat Teheran een kernwapen krijgt, ondanks de voortdurende inspanningen om Iran weer in overeenstemming te brengen onder de nucleaire deal van 2015, officieel het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

"We zetten diplomatie voorop en kijken waar dat ons brengt", zei Biden. "Maar als de diplomatie faalt, zijn we bereid om ons tot andere opties te wenden."

Bijkomende gespreksonderwerpen waren volgens de president onder meer hoe de zich ontwikkelende banden tussen Israël en haar Arabische buren, die een belangrijke impuls kregen met de akkoorden van Abraham van vorig jaar, kunnen worden uitgebreid; hoe de vrede tussen Israëli's en Palestijnen kan worden bevorderd; en hoe Israël kan worden geholpen om te voldoen aan de vereisten om te worden toegevoegd aan het Visa Waiver Program.

"Mijnheer de minister-president, ik wil u nogmaals bedanken voor uw komst. De VS zullen er altijd zijn voor Israël," zei Biden tegen Bennett. "Het is een onwankelbaar partnerschap tussen onze twee naties, en ik heb elke Israëlische premier sinds Golda Meir gekend - ik heb ze vrij goed leren kennen, en ik kijk ernaar uit dat we een sterke persoonlijke relatie kunnen opbouwen.

Bennett richtte zich vervolgens in het Engels tot de president, en herhaalde nogmaals zijn condoleances aan de Verenigde Staten namens het Israëlische volk.

"De Amerikaanse militairen verloren hun leven tijdens een missie om het leven van andere mensen te redden, en dat is de definitie van moed en opoffering. Mogen zij rusten in vrede," zei Bennett. "Vooral op deze dag wil ik glashelder zijn: Israël staat altijd ondubbelzinnig samen met de Verenigde Staten van Amerika. Ik wil u ook bedanken voor uw warme woorden nu in onze privé-ontmoeting, die getuigen van uw steun aan de staat Israël, maar dat is niet nieuw. Het is al tientallen jaren zo, en u bent altijd voor ons opgekomen, vooral in moeilijke tijden zoals een paar maanden geleden, toen er duizenden raketten op Israëlische steden werden afgevuurd. En dat is wanneer vriendschap echt op de proef wordt gesteld."

Bennett zei dat hij uit Israëls hoofdstad Jeruzalem komt met een nieuwe geest van goede wil, hoop, fatsoen, eerlijkheid, eenheid en tweepartijdigheid, die tot uiting komt in zijn regeringscoalitie die uit meerdere, vaak tegengestelde partijen bestaat.

"Toch delen we allemaal de diepe passie om samen te werken aan een betere toekomst voor Israël," zei hij.

Bennett schetste enkele van de uitdagingen waarmee de Joodse staat wordt geconfronteerd, die volgens hem aan de grenzen door de terreurgroepen ISIS, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad aan zijn zuidelijke grens, Hezbollah aan zijn noordelijke grens en door Iran gesteunde milities rondom het land.

"En allemaal willen ze ons doden - Israëli's doden. Ze willen allemaal de Joodse staat vernietigen," zei hij. "En dat is waarom Israël altijd overweldigend sterker moet zijn dan al onze vijanden, en inderdaad, meer dan al onze vijanden samen."

In dit verband bedankte hij Biden voor zijn steun aan Israël's Qualitative Military Edge.

Wat Iran betreft, zei Bennett dat hij blij was Biden te horen zeggen dat het nooit een kernwapen zal verwerven, waarbij hij vermeldde dat er andere opties zijn om Iran te stoppen als de diplomatieke optie die de Verenigde Staten steunen niet werkt.

"We hebben een uitgebreide strategie ontwikkeld waarover we gaan praten met twee doelen. Het eerste doel is om Iran te stoppen in hun regionale agressie en te beginnen het terug te rollen in de doos. En het tweede doel is Iran permanent af te houden van de mogelijkheid om ooit met een kernwapen uit te komen," zei hij, hoewel hij tijdens de persbeschikbaarheid niet in detail beschreef hoe dit zal worden bereikt.

Bennett sprak vervolgens over het succes van Israël bij het geven van een COVID-booster aan zijn burgers, dat een maand geleden begon. Tot nu toe hebben bijna 3 miljoen Israëli's een derde injectie gekregen.

"Het komt erop neer dat het veilig is en dat het werkt," zei hij. "Het goede nieuws is dat het tij in Israël eindelijk aan het keren is."

Eeuwenoude Joodse profetie is Israëlische realiteit

Hij eindigde de bijeenkomst met het aanhalen van een deel van een Haftarah van de profeet Jesaja - eerst in het Hebreeuws en daarna vertaald in het Engels, - die tijdens Shabbat zal worden voorgelezen.

"Wat dit betekent is dat de zonen en dochters van het Joodse volk terug zullen komen naar ons land, ons oude land zullen verzorgen en herbouwen," zei Bennett. "En deze oude Joodse profetie is de Israëlische realiteit van vandaag. En het is een wonder dat jullie al zoveel jaren daarin zo centraal staan en er zo'n deel van uitmaken."

De twee leiders beantwoordden geen vragen van de pers, die voor het begin van de uitgebreide bilaterale ontmoeting naar buiten werd geleid.

Bennett werd bij de uitgebreide bilaterale ontmoeting vergezeld door de nationale veiligheidsadviseur Eyal Hulata; de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan; senior adviseur van de premier Shimrit Meir; militair secretaris van de premier generaal-majoor Avil Gil; de stafchef van de premier Tal Gan-Zvi; en zijn kabinetssecretaris Shalom Shlomo.

De president werd bijgestaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken; Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan; de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield; Brett McGurk, plaatsvervangend assistent van de president en coördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de Nationale Veiligheidsraad; Barbara Leaf, speciaal assistent van de president en hoofddirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de Nationale Veiligheidsraad; en Michael Ratney, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Israël.

Bron: Biden, Bennett become ‘fast friends’ in meetings focused on regional security threats