www.wimjongman.nl

(homepagina)


ISRAELS PREMIER VERGELEKEN MET DE MEEST KWAADAARDIGE KONING IN DE GESCHIEDENIS VAN ISRAEL

Door Adam Eliyahu Berkowitz | 8 augustus 2021

Toen heel Yisrael hoorde dat Yerovam was teruggekeerd, stuurden zij boodschappers en ontboden hem in de vergadering en maakten hem koning over heel Yisrael. Alleen de stam van Jehoeda bleef trouw aan het Huis van David. Koningen 12:20 (De Israël BijbelTM)

( )

De Israëlische premier Naftali Bennett woont een kabinetsvergadering bij op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem op 25 juli 2021. Foto door Marc Israel Sellem/POOL.

In de nasleep van een hernieuwde piek van nieuwe COVID-gevallen in Israël, heeft het ministerie van Volksgezondheid, op aandringen van premier Naftali Bennett, beperkingen ingesteld op openbare bijeenkomsten. De beperkingen komen slechts een paar weken voor de Hoge Feestdagen, waardoor een rabbijn Bennett vergeleek met Yerovam ben Nevat, de opstandige koning van Israël die probeerde te voorkomen dat zijn onderdanen naar de Tempel in Jeruzalem kwamen.

Israël heeft te kampen met een piek in COVID, aangezien de positieve testresultaten vorige week 3,79 procent bedroegen met meer dan 100.000 uitgevoerde testen. Vanaf zaterdagavond verkeerden 324 mensen in ernstige toestand door besmetting met het coronavirus, tegenover 257 op donderdag, met 16 dodelijke slachtoffers tijdens het weekend. Op donderdag keurden de autoriteiten de uitbreiding van de beperkingen op bijeenkomsten in het kader van het Groene Pas-systeem goed. Vanaf zondag zijn bijeenkomsten van elke omvang, binnen en buiten, beperkt tot mensen die zijn gevaccineerd, van het virus zijn hersteld of een negatieve COVID-test hebben, onder het Green Pass-systeem, dat ook zal gelden voor hotels, restaurants en sportscholen. Een vrijstelling op het laatste moment stond gebedsdiensten met minder dan 50 deelnemers toe.

De kritiek op de premier nam toe na een vraag-en-antwoordsessie op Facebook vorige week, waarin hij het niet laten vaccineren vergeleek met het plegen van massamoord.

"De toekomst van de vakantie hangt af van het aantal gevaccineerden", zei hij. "We hebben gezorgd voor een voorraad vaccins, en duizenden plaatsen in het hele land waar je je kunt laten vaccineren."

Bennett vergeleek het niet laten vaccineren tegen COVID-19 met het richten van machinegeweervuur op onschuldigen. Hij zei dat een lockdown tijdens de Joodse Hoge Feestdagen in september zal afhangen van het aantal mensen dat zich wel laat inenten.

"Als je je niet laat vaccineren, breng je jezelf in gevaar, je brengt de mensen om je heen in gevaar, en het is levensbedreigend," zei hij. "Het is alsof je rondloopt met een machinegeweer dat Delta-varianten op mensen afvuurt."

Tijdens een Facebook Live vraag-en-antwoordsessie zei Bennett dat zowel de derde dosis voor 60-plussers als de injecties voor niet-gevaccineerde tieners van cruciaal belang zullen zijn om een vierde nationale lockdown in Israël te voorkomen.

Rabbijn Michoel Green, directeur van het Chabad Centrum in Westborough, Massachusetts, suggereerde een verontrustend Bijbels precedent voor de draconische en verdeeldheid zaaiende maatregelen van de premier.

"Yerovam [Jereboam] ben Nevat blokkeerde Israëlieten om de Heilige Tempel binnen te gaan met hun mede-Judeeërs," postte Rabbi op Facebook, opmerkend dat 'Nevat'(נבט) wordt geschreven met dezelfde letters als Bennett (בנט).

"Naftali Bennett probeert Israëli's te verhinderen synagogen binnen te gaan & met hun mede-Joden de Westelijke Muur te benaderen," legde Rabbi Green uit, en beschreef het als "Déjà vu". Jeroboam regeerde het noordelijke koninkrijk van de tien stammen van Israël van 797-776 BCE. Om zijn onderdanen ervan te weerhouden de jaarlijkse pelgrimstochten naar Jeruzalem te maken, dat onder de controle van de Davidische dynastie stond, richtte Jeroboam afgodische gouden kalveren op in Beth-El en in Dan en stelde hij jaarlijkse festivals in voor hen. Jeroboam wordt beschouwd als een van de grootste zondaars in de Joodse geschiedenis.

"Beiden BeNT [woordspeling bedoeld] op het verdelen van ons volk," schreef Rabbi Green, suggererend dat een parallel getrokken zou kunnen worden als een 'gezeira shava', een traditie van een bekende regel die van toepassing is op een nieuw geval op basis van een identiek woord of zinsdeel in beide gevallen. Rabbi Green suggereerde dat de regering van Naftali Bennett vergeleken zou kunnen worden met het koninkrijk van Yerovam ben Neva vanwege de gelijkenis tussen het woord Bennett en Navat.

Bron: Israel's PM compared to the most evil king in Israel’s history