www.wimjongman.nl

(homepagina)


WETENSCHAPPERS CREËREN ROBOTACHTIGE "LEVENSVORM TEGEN VEROUDERING": GEVREESD WORDT VOOR GEVAAR OMDAT HET IN STRIJD IS MET HET BIJBELSE GEBOD

door Adam Eliyahu Berkowitz | 3 maart 2021

Gij zult uw wijngaard niet zaaien met een tweede soort zaad, opdat de oogst - van het zaad dat gij gezaaid hebt - en de opbrengst van de wijngaard niet ontheiligd zal worden. Deuteronomium 22:9 (De Israël BijbelTM)

 

Organische robots gemaakt uit stamcellen genomen van kikkerembryo's (screenshot)

Wetenschappers kondigden aan dat zij een 'xenobot' hebben gemaakt; een organische robot gemaakt van de stamcellen van een kikker. Het project roept theologische vragen op over het creëren van nieuwe levensvormen, het exclusieve domein van God, en praktische zorgen over wat er zal gebeuren wanneer deze levende robot in het menselijk lichaam wordt geïnjecteerd.

XENOBOTS: EENCELLIGE ROBOTS OF EEN "NIEUWE LEVENSVORM"?

Wetenschappers van het Allen Discovery Center van de Tufts Universiteit aan de Universiteit van Vermont kondigden onlangs aan dat zij erin geslaagd waren organische robots te maken uit stamcellen die uit kikkerembryo's werden genomen, in afzonderlijke cellen werden gescheiden en werden geïncubeerd. De cellen werden versneden en omgevormd tot specifieke "lichaamsvormen", ontworpen door een supercomputer.

De nieuw "geschapen" robots, xenobots genoemd naar de Afrikaanse klauwkikker (Xenopus laevis) die de donor was van de cellen, zijn zelfherstellend en zijn één millimeter breed, klein genoeg om in het menselijke lichamen te kunnen reizen. Ze zijn veelzijdig, kunnen lopen en zwemmen, wekenlang overleven zonder voedsel en leven van vet- en eiwitafzettingen, maar ze kunnen zich niet voortplanten of evolueren. De wetenschappers stellen zich voor om de xenobots in een patiënt te injecteren, waar ze een lading, zoals een geneesmiddel, kunnen oppikken en op een specifieke plaats in de patiënt afleveren.

In een duidelijke uitbarsting van overmoed, verklaarden de onderzoekers dat de xenobots "volledig nieuwe levensvormen zijn... nog nooit gezien in de natuur." Zij beweren dat dit de eerste keer is dat de wetenschap zelf "volledig biologische machines vanaf de grond heeft ontworpen."

"Dit zijn nieuwe levende machines," zegt Joshua Bongard, een computerwetenschapper en robotica-expert aan de Universiteit van Vermont die het nieuwe onderzoek mede leidde. "Het zijn geen traditionele robots en ook geen bekende diersoorten. Het is een nieuwe klasse van artefacten: een levend, programmeerbaar organisme."

"We kunnen ons veel nuttige toepassingen van deze levende robots voorstellen die andere machines niet kunnen doen," zegt co-leider Michael Levin die het Center for Regenerative and Developmental Biology aan Tufts leidt, "zoals het zoeken naar vervelende verbindingen of radioactieve besmetting, het verzamelen van microplastic in de oceanen, reizen in slagaders om plak weg te schrapen."

De eerste tests toonden aan dat de eencellige xenobots zich wekenlang zelfstandig voortbewogen, aangedreven door embryonale energievoorraden. Deze beweging werd versterkt door een gat in het midden om de weerstand te verminderen, die volgens de onderzoekers kan worden gebruikt om een lading te vervoeren.

Hoewel sciencefiction scenario's meestal stalen en plastic robots voorstellen, merkten de onderzoekers op dat organisch gebaseerde robots duidelijke voordelen hebben.

"Het nadeel van levend weefsel is dat het zwak is en degradeert," zei Bongard tegen het UVM nieuws. "Dat is waarom we staal gebruiken. Maar organismen hebben 4,5 miljard jaar ervaring in het regenereren van zichzelf en gaan tientallen jaren door. Deze xenobots zijn volledig biologisch afbreekbaar. Als ze na zeven dagen klaar zijn met hun werk, zijn ze gewoon dode huidcellen."

"We hebben de robot bijna doormidden gesneden en hij naait zichzelf weer aan elkaar en gaat door," zegt Bongard. "En dit is iets wat je niet kunt doen met typische machines."

"Zoals we hebben laten zien, kunnen deze kikkercellen worden overgehaald om interessante levende vormen te maken die totaal verschillen van wat hun standaard anatomie zou zijn," zei Levin.

"DE MENS HEEFT GEEN TOESTEMMING OM NIEUWE LEVENSVORMEN TE CREËREN"

Rabbi Moshe Avraham Halperin van de Machon Mada'i Technology Al Pi Halacha (het Instituut voor Wetenschap en Technologie volgens de Joodse Wet), legde uit dat de Bijbelse richtlijnen voor het creëren van nieuwe levende wezens duidelijk zijn.

"Ook al is het redden van een leven een zeer hoge mitswa, er zijn grenzen," legde Rabbi Halperin uit. Hij merkte op dat dit zelfs expliciet staat in de Hippocratische eed die van oudsher door artsen wordt afgelegd. "Als de Tora geen toestemming had gegeven aan een arts, zou veel van wat zij doen verboden zijn. De arts heeft invloed op het lichaam van iemand anders. Deze toestemming is beperkt tot het herstellen van ziekte en strekt zich niet uit tot het creëren van nieuwe dingen."

"Dit komt tot uitdrukking in vele geboden in de Bijbel en het duidelijkst in het verbod om soorten planten en dieren te vermengen," zei Rabbi Halperin, die verschillende voorbeelden in de Bijbel aanhaalde.

Gij zult Mijn wetten in acht nemen. Gij zult uw vee niet laten paren met een ander soort; gij zult uw akker niet zaaien met twee soorten zaad; gij zult geen kleed aantrekken van een mengsel van twee soorten stof. Leviticus 19:19

Gij zult uw wijngaard niet met een tweede soort zaad zaaien, opdat de oogst, van het zaad, dat gij gezaaid hebt, en de opbrengst van de wijngaard niet ontheiligd zal worden. Deuteronomium 22:9

NIEUWE LEVENSVORMEN BRENGEN ONBEKENDE GEVAREN MET ZICH MEE

"Een nieuw schepsel scheppen, verbiedt de Tora uitdrukkelijk," zei Rabbi Halperin. "Maar dit kan ook door logica begrepen worden. Een nieuw schepsel kan zich tegen zijn schepper keren. Met eindige kennis, kennen wetenschappers niet alle mogelijke uitkomsten van hun schepping."

"Als het nieuwe schepsel zich voortplant, is dit al buiten de grenzen van de kennis en de verwachtingen van de wetenschappers," zei Rabbi Halperin.

De onderzoekers gaven dat ook toe en zeiden dat het project het gevaar inhield van het genereren van onvoorziene en ongewenste resultaten.

"Die vrees is niet onredelijk," zegt Levin. "Als we gaan rommelen met complexe systemen die we niet begrijpen, krijgen we onbedoelde gevolgen."

Deze bezorgdheid werd enigszins getemperd op de website van de onderzoekers, die dubbelzinnig verklaarden dat "het op dit moment echter moeilijk is om in te zien hoe een AI gemakkelijker schadelijke organismen zou kunnen creëren dan een getalenteerde bioloog met slechte bedoelingen dat zou kunnen."

Het benadrukken van het destructieve aspect van het project werd erkend door het Defense Advanced Research Projects Agency, een federaal agentschap dat toezicht houdt op de ontwikkeling van technologie voor militair gebruik, dat het project gedeeltelijk financierde.

WETENSCHAPPERS DROMEN VAN XENOBOTS ALS SLEUTEL TOT EEUWIGE JEUGD

De onderzoekers zien hun creatie ook in een samensmelten met mensen en zo de dood elimineren.

"Als we op verzoek een 3D-biologische vorm kunnen maken, kunnen we geboorteafwijkingen herstellen, tumoren herprogrammeren tot normaal weefsel, regenereren na traumatisch letsel of degeneratieve ziekten, en veroudering tegengaan," aldus de website van de onderzoekers. Dit onderzoek zou "een enorme impact kunnen hebben op de regeneratieve geneeskunde (het bouwen van lichaamsdelen en het opwekken van regeneratie.)"

Rabbi Halperin was minder bezorgd over de negatieve Bijbelse implicaties van de xenobots.

"Dit zal de dood niet overwinnen, noch zal het op enigerlei wijze vergelijkbaar zijn met de opstanding van de doden, die geheel binnen Gods domein liggen," zei Rabbi Halperin. "Hoewel het introduceren van een 'geheel nieuwe levensvorm die nooit eerder in de natuur is gezien', zoals zij beweren, en in het menselijk lichaam therapeutisch kan zijn, kan het ook schadelijk zijn."

Bron: Scientists Create Robotic “Life Form” to “End Aging”: Danger feared as it violates Biblical commandment