www.wimjongman.nl

(homepagina)


De Gaza-oorlog is voorbij, het Hamas-probleem blijft

Door Res. Generaal Majoor Gershon Hacohen - 21 mei 2021

( )

Hamas militant, schermafdruk van Vimeo video

BESA Center Perspectives Paper No. 2.042, 21 mei 2021

SAMENVATTING: Israëls betrekkingen met Hamas zullen in de komende maanden in de eerste plaats op de proef worden gesteld door de versterking van haar soevereiniteit in Jeruzalem. Dit maakt het risico van een hernieuwde vuurzee bijzonder groot.


Nu de vierde oorlog tussen Israël en Hamas in tien jaar tijd na tien dagen van gevechten ten einde loopt, lijdt het weinig twijfel dat de militaire infrastructuur van de terreurorganisatie enorm is aangetast. Maar door onwrikbare toewijding aan hun islamitische voorschriften en visie slaagde Hamas erin om de aandacht van deze verliezen af te leiden naar een vermeend succes in de verdediging van de heilige heiligdommen van de islam in Jeruzalem, en zich zo in de ogen van moslims over de hele wereld op te werpen als de onbetwistbare winnaar van de oorlog.

Vanuit het oogpunt van Israël daarentegen zal het succes van de oorlog niet alleen worden bepaald door de duur van de rust die in de Gazastrook wordt hersteld, maar ook door het vermogen van de Joodse Staat om haar nationale belangen in Jeruzalem te verwezenlijken. De betrekkingen van Israël met Hamas zullen in de komende maanden dan ook in de eerste plaats op de proef worden gesteld door de versterking van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem. In deze omstandigheden is het potentieel voor een nieuwe grote beroering uiterst groot.

Er is meer dan één manier om tot een staakt-het-vuren te komen. Sommige wapenstilstanden zijn gebaseerd op overeenkomsten of memoranda van overeenstemming, andere worden gekenmerkt door het eenvoudig staken van de vijandelijkheden in het vooruitzicht van naderende ontwikkelingen, zoals hier het geval lijkt te zijn. In deze omstandigheden zal de vraag "Wat te doen met Gaza?" de politieke en militaire leiders van Israël nog lange tijd bezighouden.

De IDF was weliswaar verrast door het uitbreken van de vijandelijkheden, maar had zich nauwgezet op een dergelijke eventualiteit voorbereid, nadat het zijn capaciteiten de afgelopen twee jaar onder de bekwame leiding van stafchef Aviv Kochavi had verbeterd, met name door de invoering van baanbrekende technologieën.

Nu de oorlog is afgelopen, en gezien de waarschijnlijkheid van hernieuwde vijandelijkheden, zal de IDF er zeker naar streven de lessen van de oorlog te verwerken in haar bijgewerkte operationele concepten, met inbegrip van een mogelijke diepe gebiedsinval in Gaza. Meer in het algemeen zal Israël zich opnieuw moeten buigen over de vraag in hoeverre het nog kan leven onder het zwaard van Damocles van Hamas.

De IDF moet worden gefeliciteerd met hun operationele prestaties in de huidige ronde van gevechten, net als de Israëlische samenleving met haar veerkracht en cohesie die de endemische spanningen en verdeeldheid heeft overstegen. Dit indrukwekkende bewijs van nationale veerkracht zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de manier waarop de regering het probleem in Gaza de komende maanden en jaren zal aanpakken.

(Dit is een bewerkte versie van een artikel dat op 21 mei in Israel Hayom is verschenen.)

MRes. Generaal Majoor Gershon Hacohen is een vooraanstaand onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies. Hij diende 42 jaar in de IDF. Hij voerde het bevel over troepen in gevechten met Egypte en Syrië. Voorheen was hij korpscommandant en commandant van de militaire colleges van de IDF.

Bron: The Gaza War Ended, the Hamas Problem Remains