www.wimjongman.nl

(homepagina)


Versterking van de muren van het ghetto

9 december 2021 - door Victor Rosenthal

Vanmorgen ging ik zitten met mijn krant, mijn koffie en mijn kat, om te lezen dat de IDF dinsdag een ceremonie heeft gehouden ter gelegenheid van de voltooiing van de enorme en geavanceerde barrière aan de grens (of wat het ook is) met de Gazastrook.

Ze noemen het een "ijzeren muur", 65 km lang, met een hek dat 6 m boven de grond uitsteekt en een betonnen barrière eronder waarvan de diepte niet wordt gespecificeerd, maar naar verluidt diep genoeg is om de tunnels tegen te houden die Hamas zo graag graaft. Er is ook een barrière die zich aan het noordelijke uiteinde uitstrekt in zee. Het hele systeem is rijk aan verschillende soorten sensoren, radar, camera's, en zelfs op afstand bestuurbare wapens. De IDF meldt dat tijdens de bouw van de ondergrondse barrière talrijke tunnels zijn ontdekt en vernietigd.

De bouw van het systeem nam drie en een half jaar in beslag en kostte 3,5 miljard shekels, oftewel meer dan 1,1 miljard dollar. Dat is veel geld dat voor vele andere doeleinden zou kunnen worden gebruikt, maar gezien de situatie was het noodzakelijk.

Niets is zo beangstigend voor burgers die in de buurt van Gaza of aan de noordgrens bij Libanon wonen dan het vooruitzicht dat een terreurtunnel op enkele meters van hun huizen wordt geopend. In sommige gevallen hoorden bewoners graafgeluiden en Arabisch sprekende stemmen voordat een tunnel werd ontdekt. Hamas had plannen om via deze tunnels burgers te ontvoeren en aanslagen met massaslachtoffers uit te voeren, en tijdens Operation Protective Edge in 2014 werden zo'n 14 tunnels die de grens met Israël overstaken vernietigd, plus nog een aantal binnen de strook.

U herinnert zich wellicht dat Hamas-terroristen in 2006 via een tunnel infiltreerden, een IDF-post aanvielen bij Kerem Shalom aan het zuidelijke uiteinde van de strook, twee IDF-soldaten doodden en verschillende anderen verwondden, waaronder Gilad Shalit, die door de tunnel werd teruggevoerd naar Gaza, waar hij meer dan zes jaar werd vastgehouden. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten in ruil voor 1027 gevangenen in Israëlische gevangenissen, onder wie veel moordenaars die lange straffen uitzitten. Deze gevangenen vertegenwoordigden zowel Hamas als andere terroristische groeperingen, en velen keerden terug naar terroristische activiteiten.

Maar barrières zijn in het algemeen geen effectief afschrikmiddel gebleken voor aanvallen, omdat er bijna altijd manieren worden gevonden om ze te omzeilen of te neutraliseren, zoals gebeurde met de Maginot- en Bar-Lev-linies. En hoewel Hamas niet over of door de nieuwe barrière heen kan, kunnen zij er nog steeds raketten overheen afvuren en mortiergranaten afvuren, alsmede brandgevaarlijke en explosieve ballonnen oplaten die door de heersende wind worden meegevoerd naar nabijgelegen velden en Joodse gemeenschappen. De goedkope raketten, zelfs wanneer de meeste ervan worden onderschept door Iron Dome, vormen een effectieve vorm van economische oorlogsvoering, waarbij elke Iron Dome-lancering zo'n 40.000 dollar kost (gewoonlijk worden er ten minste twee onderscheppingsraketten afgevuurd op elke inkomende raket, die elk 40.000 dollar kosten).

Net zoals de bereden cavalerie werd geneutraliseerd door het machinegeweer, en het machinegeweer minder effectief werd gemaakt door de tank, worden Hamas-raketten op dit moment geneutraliseerd (behalve economisch) door Iron Dome. Maar de komst van precisie-geleide raketten en drones kan de vergelijking veranderen. Vandaag weten we dat Hezbollah er een zekere hoeveelheid van heeft, en waarschijnlijk heeft Hamas er een aantal of zal Hamas er binnenkort een aantal krijgen.

De nieuwe barrière verhindert Hamas ook niet om subversie te exporteren naar sympathiserende Arabieren in Judea/Samaria en zelfs onder Arabische burgers van Israël.

Degenen onder u die regelmatig mijn columns lezen, weten wat er komen gaat. Pure defensieve maatregelen, het hoger en sterker bouwen van de gettomuren, kunnen een vijand alleen op afstand houden, niet verslaan. En technologische vooruitgang door de agressor, zoals precisieraketten, kan de balans snel doen doorslaan. De enige manier om een vijand te verslaan is door van verdediging over te gaan op aanval. Dus hoewel defensieve technologie, zoals de barrière, nodig kan zijn om te overleven, is het niet voldoende voor de overwinning.

Alles wat ik tot nu toe heb gezegd gaat alleen over de tastbare of kinetische aspecten van het conflict. Het psychologische aspect is een heel ander verhaal. De boodschap die wij naar onszelf, onze vrienden en onze vijanden zenden, door ons vertrouwen op defensieve technologie en tactieken, is dat het zo niet aanvaardbaar, dan toch begrijpelijk is dat woeste Jodenhaters ons land zullen blijven bombarderen met de bedoeling zo veel mogelijk van ons te doden. En al gauw - dit is eigenlijk al gebeurd - beginnen veel mensen te denken dat het ook aanvaardbaar is. We worden de man op de kermis die zijn hoofd door een canvasdoek steekt en ballen ontwijkt die door de klanten worden gegooid.

Omwille van onze nationale eer en om de afschrikking in stand te houden, mag zo'n situatie niet blijven voortbestaan.

Hamas is een dodelijke infectie, en het heeft Gaza veranderd in een zak pus aan de zijkant van ons land. Het ommuren van Gaza is slechts een tijdelijk redmiddel; om de ziekte te genezen moeten de bacteriën die haar veroorzaken worden uitgeroeid. Het gevaar voor onze burgers in het zuiden en uiteindelijk in het hele land kan alleen worden beëindigd door Hamas als militaire en politieke macht te verpletteren, wat een intensieve campagne vereist, inclusief een invasie over de grond.

Er wordt wel eens gesuggereerd dat als Israël Hamas vernietigt, dat wat in zijn plaats zal komen dan erger zal zijn. Het antwoord is dat we in dat geval ook de vervanger zullen moeten vernietigen. Er wordt ook gezegd dat de kosten en de moeilijkheden om de strook te besturen in het geval dat er geen aanvaardbaar autonoom leiderschap is, te groot zullen zijn.

Maar vergeet dit niet: in januari 2009 stond Israël op het punt een grondinvasie van Gaza uit te voeren, die werd afgeblazen nadat Tzipi Livni naar de VS was ontboden en kennelijk een ultimatum had gekregen van functionarissen van de aantredende regering-Obama (dezelfde die de moedergroep van Hamas, de Moslim Broederschap, in Egypte steunde). Sindsdien hebben we het nodig gevonden om vier kleine maar kostbare oorlogen te voeren en 3,5 miljard shekels uit te geven aan een barrière - en de dreiging blijft. Wat als we door waren gegaan en Gaza hadden veroverd en de oorlogsmisdadigers aan het hoofd van Hamas hadden gedood?

Of ga verder terug, naar 2005, voordat Hamas de controle over de strook had. Wat als Israël zich niet had teruggetrokken, als we niet talloze succesvolle Joodse gemeenschappen hadden vernietigd en 8.000 mensen op de vlucht hadden gejaagd? Hoe zou de situatie er vandaag uitzien? Zou het beter of slechter zijn? Zou het "kostbaarder en moeilijker" zijn geweest dan een reeks oorlogen en de bouw van een enorme barrière?

Ik denk dat het antwoord duidelijk is. Je verschuilen achter de muren van het getto is zowel praktisch als psychologisch een slecht idee. In plaats daarvan moeten we Hamas tot een totale nederlaag brengen, zoals nazi-Duitsland en Keizerlijk Japan.

Bron: Strengthening the Walls of the Ghetto | Abu Yehuda