www.wimjongman.nl

(homepagina)


"Want de essentie van de profetie is het geven van een duidelijk getuigenis voor Jezus." Openbaring 19:10 (NLT)

De komende beurscrash

()

Toen COVID-19 zich begin 2020 over de hele wereld begon te verspreidde, bevroor het de economische activiteit. Hele steden in China werden op slot gezet en de lockdowns verspreidden zich al snel naar Europa, de Verenigde Staten en de hele wereld. Met mensen die thuis moeten blijven, worden veel bedrijven gesloten. De wereldeconomie kwam tot stilstand. De wereldwijde toeleveringsketens gingen kapot, luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten en deze olievlek zorgde ervoor dat de olieprijzen daalden omdat het aanbod de vraag overtrof.

De economische schok van het coronavirus heeft de wereldmarkten in zijn greep gehouden. De obligatiemarkten gingen in een vrije val, de voorraden daalden en de wereldhandel kwam bijna tot stilstand. De abrupte impact van COVID-19 op de wereldeconomie veroorzaakte paniek in de hele wereld, en deze paniek dwong overheden en centrale banken om ongekende maatregelen te nemen. Als gevolg van de triljoenen dollars aan stimulans, hebben de Amerikaanse aandelenmarkt en de markten over de hele wereld hun koers omgedraaid, en zijn sindsdien in een opwaarts traject. Het tweede kwartaal van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP), dat de economische productie van de Amerikaanse economie meet, was met 31,4% negatief het slechtste ooit, maar het derde kwartaal van het BBP was met 33,4% het beste ooit. Neem in november/december 2020 de uitrol van verschillende vaccins mee, en het grenzeloze optimisme blijft de markten meer op de gedachte te brengen dat de economie weer open zal gaan en dat de pandemie zal eindigen. Maar is dit echt wat er zal gebeuren?

De gezondheid van de wereldeconomie

Aan het begin van 2021 geven de wereldmarkten het signaal af dat de economische activiteit weer aantrekt. Het wijdverbreide geloof is dat alles uiteindelijk zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie zodra COVID is overwonnen. Dat is tenminste de consensus. Helaas is het geen realiteit. De wereldeconomie is in een vreselijke toestand, misschien zelfs wel terminaal.

Op dit moment lijkt de wereldeconomie veel op iemand die net een slecht autocrach heeft overleefd. Onmiddellijk daarna lopen ze weg. Ze voelen en zien er goed uit, en ze denken dat ze ongedeerd zijn ontsnapt. Ze beseffen de omvang van hun verwondingen nog niet en ontdekken pas uren of dagen later hoe ernstig deze zijn. Dit is waar we nu staan met de wereldeconomie.

Overheidsprogramma's hebben de ware omvang van de schade verdoezeld, maar ze kunnen dat niet voor altijd doen. Zakelijke reddingsoperaties, directe betalingen van de overheid aan particulieren, en huur- en hypotheekmoratoria hebben de pijn vertraagd. Door hen kunnen veel mensen de ware omvang van de economische schade niet zien. Maar deze overheidssteun zal het onvermijdelijke niet voorkomen. De economie zal niet "terugveren" door de stijgende vraag. Ja, als de pandemie eenmaal voorbij is, kunnen meer mensen besluiten om een cruise te maken of uit eten te gaan in een restaurant. Maar ze zullen niet twee cruises boeken voor hetzelfde weekend of 15 maaltijden in een enkele nacht bestellen om de cruises die ze zouden hebben genomen of de maaltijden die ze zouden hebben gegeten goed te maken. Die transacties zijn voor altijd verloren.

In veel gevallen is de economische schade van COVID-19 blijvend. De National Restaurant Association meldt dat meer dan 110.000 Amerikaanse restaurants hun deuren permanent hebben gesloten in 2020. Dit is vergeleken met 2019, als toen het er iets meer dan 10.000 restaurants waren, en het bloedbad is nog niet voorbij. Veel van de 2020-restaurants zullen in 2021 failliet gaan. Alleen al in de Verenigde Staten sloten meer dan 15.000 winkels hun deuren in 2020. Op de lijst van getroffen bedrijven staan iconische merken als Pier 1 Imports, Lord & Taylor en Neiman Marcus.

Huur- en hypotheeklast-compensaties hebben velen ervan weerhouden hun huis te verliezen, maar hoe zit het met de verhuurders en obligatiehouders die niet zijn betaald? Uiteindelijk moet iemand betalen voor iedereen die in 2020 huur- en hypotheekvrij heeft geleefd. En hoe zit het met de commerciële vastgoedsector? Nu restaurants en winkeliers hun huur niet betalen, worden commerciële vastgoedbedrijven geconfronteerd met de ondergang. Met veel werknemers die met succes vanuit huis werken, worden veel huurcontracten voor commercieel vastgoed niet verlengd. Dit laat enorme hoeveelheden kantoorruimte leegstaan in grote steden over de hele wereld. En dit is slechts één voorbeeld van de komende wanbetalingen en faillissementen die binnenkort in de hele wereldeconomie zullen rimpelen.

Op dit moment verdrinkt de wereld in schulden - 27 biljoen dollar aan schulden. Veel daarvan zal nooit worden terugbetaald. Wanneer de wanbetalingen en faillissementen beginnen te geschieden, zullen ze in het hele mondiale banksysteem in een stroomversnelling raken en een nieuwe financiële crisis veroorzaken. De enige manier om een massale deflatiespiraal zoals de Grote Depressie te vermijden, zal zijn dat overheden geld gaan drukken en uitdelen om te voorkomen dat mensen en bedrijven ten onder gaan. Maar dit zal zijn eigen crisis creëren - een hyperinflatoire crisis. Met andere woorden, er is geen uitweg. We staan op de rand van een grote financiële crisis. Het overheidsbeleid kan het uitstellen, maar elk uitstel is gewoon de stilte voor de storm.

De bedrijfsmiddelen-zeepbel-ineenstorting

Op de lange termijn kunnen de beurzen niet beter presteren dan de economieën waarin ze actief zijn. Toch is dat wat we sinds de COVID-crisis hebben gezien. De wereldwijde aandelenmarkten zitten in de lift. De economische groei is gedaald. De Amerikaanse aandelenmarkten zijn in bijna alle opzichten meer overgewaardeerd dan ooit tevoren.

Warren Buffetts favoriete metriek voor de waardering van aandelen is om de totale waarde van de aandelenmarkt te delen door het BBP. Wanneer de markt redelijk gewaardeerd is, ligt deze verhouding tussen 75% en 90%. Op dit moment schommelt de verhouding rond de 190% - de hoogste in de geschiedenis. Dit betekent dat de aandelenmarkt nu in zijn grootste zeepbel ooit zit. Dit is inclusief de zeepbel van 1929 die leidde tot een drie jaar durende 89% crash en die de Grote Depressie inluidde. Het omvat de Dot Com Bubble die een manie van speculatie en irrationele uitbundigheid veroorzaakte en uiteindelijk eindigde in een 78% crash van de NASDAQ.

En dit is ook niet beperkt tot de Amerikaanse markten. Volgens Siblis Research is de koers-winstverhouding van de wereldwijde aandelenmarkt meer dan 27, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 30 jaar. Combineer deze recordwaarderingen met een noodlijdende wereldeconomie, en je hebt een recept voor een ramp.

Een gevaarlijke economische crisis

Wat betekent dit allemaal? Het betekent dat er een grote economische crisis in het verschiet ligt. Het kan de ergste wereldwijde economische crisis ooit zijn - erger dan de Grote Depressie. Dit is om meer dan alleen financiële redenen reden tot bezorgdheid.

In tijden van chaos en economische instabiliteit spreken gevaarlijke politieke leiders en demagogen tot de verbeelding van het publiek. Economische crises uit het verleden hebben geleid tot de opkomst van Napoleon, de start van de Bolsjewistische Revolutie en de consolidatie van de Duitse staatsmacht in de handen van Adolph Hitler. Al deze gebeurtenissen hadden ernstige gevolgen voor de hele wereld, niet alleen voor de afzonderlijke landen in kwestie. Waarom zouden we geloven dat het deze keer anders zal zijn?

Waarom is dit relevant voor de Bijbelse Profetie

De Bijbel beschrijft vreselijke economische omstandigheden in de eindtijd. Openbaring 6 vertelt ons dat een heel dagloon nauwelijks genoeg zal zijn om genoeg voedsel te kopen om te overleven (Openbaring 6:5-6). Dit beschrijft een wereld die wordt geteisterd door hyperinflatie, en het is de achtergrond waartegen de Antichrist zijn drang naar wereldwijde verovering waar maakt (Openbaring 6:3-4).

Uiteindelijk zal de Antichrist een globaal economisch systeem implementeren dat de mensen van de wereld nodig hebben om hem te aanbidden. De Bijbel zegt dat hij zal eisen dat iedereen op aarde een merkteken krijgt, en niemand zal kunnen kopen of verkopen zonder het merkteken (Openbaring 13:17). We zien het begin van dit systeem vandaag de dag. Centrale banken bespreken openlijk plannen om nationale valuta's te vervangen door nieuwe cryptokringen, waardoor hun regeringen een ongekende macht krijgen. Met een dergelijke macht zal de overheid niet alleen in staat zijn om alles wat je koopt of verkoopt te volgen, maar ook om je uit het economische systeem te schoppen - precies zoals de Bijbel zegt.

Wat je moet doen

Dit alles wetende, wat moet je doen? Er komt een wereldwijde economische crisis. Hoe kun je je daar het beste op voorbereiden?

Het belangrijkste wat je kunt doen is je leven op een stevige basis opbouwen. Jezus zegt dat iedereen die naar Hem luistert en Zijn leer volgt, wijs is, zoals een man die zijn huis op vaste rotsen bouwt. Als de storm komt, zal zijn huis niet instorten omdat het op vaste rotsen is gebouwd. Maar iedereen die Zijn leer hoort en niet gehoorzaamt, is als een man die zijn huis op verschuivend zand bouwt. Als de storm komt, zal zijn huis instorten met een machtige crash (Matteüs 7:24-27).

Wees als de man die zijn huis op vast gesteente bouwt. Bouw je leven op de onbeweeglijke rots - Jezus Christus. Als je dat doet, zul je niet alleen in een wereldwijde economische crisis overleven, je zult succes hebben. In feite kun je met Jezus elke crisis die de wereld brengt, doorstaan. Vergeet niet dat je in deze wereld veel beproevingen en verdriet zult moeten doorstaan, maar neem het ter harte want Hij heeft de wereld overwonnen (Johannes 16:33). De komende dagen zullen zwaar zijn voor de hele wereld, maar degenen die op Hem vertrouwen zullen niet teleurgesteld worden (Romeinen 10:11).

Bron: The End Times Bible Prophecy Newsletter, January 2021