www.wimjongman.nl

(homepagina)


Zal Libanon in de handen van Iran vallen?

door Khaled Abu Toameh - 26 juli 2021

  • Er is groeiende bezorgdheid onder de Libanezen en andere Arabieren, dat Iran van plan is om de ernstige politieke, economische en financiële crisis in Libanon uit te buiten om een overname van het land te voltooien.

  • Iran is reeds politiek en militair aanwezig in Libanon via haar terroristische gevolmachtigde, Hezbollah. De huidige crisis zal echter waarschijnlijk Irans missie vergemakkelijken om Libanon toe te voegen aan de lijst van landen die het reeds bezet houdt: Syrië, Irak en Jemen.

  • "Iran is al zeer gevaarlijk zonder kernbom. In de regio heerst een toestand van chaos en agitatie door fundamentalistische krachten, die alle Arabische landen zonder uitzondering bedreigen." - Mishary Dhayidi, Saoedische schrijver, Al-Arabiya, 21 juli 2021

  • De Arabieren lijken zich duidelijk zorgen te maken over de waargenomen apathie van de VS en andere Westerse mogendheden ten opzichte van het Iraanse plan om de controle uit te breiden tot Libanon. Ze lijken vooral gealarmeerd dat Libanon hetzelfde lot zal treffen als Irak, Syrië en Jemen... dankzij de voortdurende inspanningen van Iran om terrorisme en de "Islamitische Revolutie" naar de Arabische landen te exporteren.

  • De mullahs in Teheran zijn dubbel gevaarlijk: zij streven niet alleen naar de ontwikkeling van kernwapens, maar ook naar de bezetting van Arabische staten.
 

Onder de Libanezen en andere Arabieren groeit de bezorgdheid dat Iran van plan is de ernstige politieke, economische en financiële crisis in Libanon uit te buiten om een overname van het land te voltooien. Iran is reeds politiek en militair aanwezig in Libanon via haar terroristische gevolmachtigde, de Hezbollah. Op de foto: De Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei ontmoet Hassan Nasrallah, hoofd van Hezbollah. (Foto bron: khamenei.ir)

Er heerst een groeiende bezorgdheid onder de Libanezen en andere Arabieren dat Iran van plan is de ernstige politieke, economische en financiële crisis in Libanon uit te buiten om een overname van het land te voltooien.

Iran is reeds politiek en militair aanwezig in Libanon via haar terroristische gevolmachtigde, de Hezbollah. De huidige crisis zal echter waarschijnlijk Irans missie vergemakkelijken om Libanon toe te voegen aan de lijst van landen die het reeds bezet houdt: Syrië, Irak en Jemen.

Sinds enkele weken is de hashtag "# Lebanon is Collapsing" trending op verschillende sociale media platforms, waaronder Twitter. Veel Libanezen en Arabieren gebruiken deze hashtag om de nijpende economische en financiële situatie in Libanon te beschrijven en te waarschuwen voor de voortdurende inmenging van Iran in de binnenlandse aangelegenheden van het land. Ze lijken te vrezen dat de Iraanse mullahs op het punt staan instabiliteit en chaos te veroorzaken in Libanon, zoals ze hebben gedaan in Irak, Jemen en Syrië.

"Het Libanese volk is stervende," merkte de Libanese social media-gebruiker Marianne Mouzaya op. "Geen medicijnen, geen ziekenhuizen, geen elektriciteit, geen water, en een bijna niet bestaande koopkracht."

"Libanezen voelen wanhoop over deze situatie, en ze geloven niet dat er binnenkort iets goeds zal gebeuren," volgens Ferhat Tutkal, een afgestudeerde student internationale zaken aan de Libanese Amerikaanse Universiteit. "Het land lijdt onder een braindrain, en gekwalificeerde mensen verlaten Libanon voor ontwikkelde landen die een beter leven bieden. Massale migratie is ook in de toekomst mogelijk als de crisis zo doorgaat. Zo'n situatie kan het evenwicht in de regio aantasten en andere problemen veroorzaken."

De Egyptische schrijver Ali Masoud meent dat de Libanezen eindelijk hebben ingezien dat Iran en haar proxy-terreurgroep Hezbollah Libanon leiden in de richting van "vernedering, uithongering en een onbekende toekomst."

De Iraakse politiek analist en columnist Farouk Yusef wees erop dat "Libanon zich vandaag in zijn slechtste fase bevindt. Voor velen is er geen Libanon. Een groot deel van de internationale gemeenschap is niet langer in staat om met Libanon om te gaan als een onafhankelijke, soevereine staat. Het is een Iraans protectoraat. Maar Hezbollah roept sarcastisch de wereld op om Libanon te redden."

Yusef spotte met de oproep van sommige Libanese leiders aan Saoedi-Arabië en de Golfstaten om Libanon te redden en zei dat het verzoek om hulp in plaats daarvan moet worden gericht aan Iran, dat direct verantwoordelijk is voor de crisis van het land.

"Libanon zal verstoken blijven van de middelen van bestaan omdat Iran, dat zijn controle over het land heeft verscherpt, en vastbesloten is om het naar de vernietiging te drijven," schreef Yusef. Hij zei dat als de Libanezen wisten dat Hezbollah Libanon gebruikte als lanceerplatform om Israël aan te vallen en dat zij zonder elektriciteit, water of medicijnen zullen komen te zitten, dan zouden zij er de voorkeur aan hebben gegeven dat Israël in hun land zou blijven.

Roger Edde, een Libanese advocaat en voorzitter van de Libanese Vredespartij, waarschuwde dat Libanon een "mislukte staat" zal blijven zolang het door Iran wordt "bezet".

"Er is geen sprankje hoop aan de horizon tenzij de Veiligheidsraad Libanon tot een mislukte staat verklaart die bezet wordt door Iran en zijn instrumenten," verklaarde Edde.

De Libanese social media-gebruiker Rita Ballan zei hetzelfde en beschuldigde Hezbollah ervan "de [Iraanse] bezetting te bestendigen". Volgens Ballan hebben Iran en Hezbollah Libanon teruggebracht naar het stenen tijdperk, en lijden de Libanezen nu onder "isolatie, ontbering en vernedering."

Abdel Wahab Badrakhan, een prominente schrijver en politiek analist die eerder adjunct-hoofdredacteur was van de in Londen gevestigde krant Al-Hayat, zei dat Libanon "in de fase van ernstig dreigend gevaar is beland, niet alleen omdat de alomvattende ineenstorting politiek, economisch en sociaal doorgaat, maar vooral omdat de kenmerken van de Iraanse overname van het land duidelijk worden, en worden bevestigd."

Ook Badrakhan gelooft dat Iran en zijn Libanese medestanders ervoor hebben gekozen "de financieel-economische crisis te verlengen om de overdracht van Libanon aan Iran te vergemakkelijken."

De internationale gemeenschap, zo merkte hij op, heeft niet ingezien dat Libanon op het punt staat in de handen van Iran te vallen.

De Saoedische schrijver Mishary Dhayidi houdt Iran verantwoordelijk voor de onrust en instabiliteit in een aantal Arabische landen, waaronder Libanon. "Wat er gebeurt in Irak en Libanon en de achteruitgang van de openbare diensten en infrastructuur, elektriciteit, brandstof, voedsel, medicijnen, veiligheid, en de dominantie van de milities over de staat, is te wijten aan het Iraanse Khomeinistische regime," schreef hij.

Hij waarschuwde dat de regering Biden er rekening mee moet houden dat de dreiging van het verkrijgen van nucleaire wapens door Iran niet het enige probleem is.

"Iran is al zeer gevaarlijk zonder kernbom," betoogde hij. "De regio is getuige van een staat van chaos en agitatie door fundamentalistische krachten, die alle Arabische landen zonder uitzondering bedreigen."

De Libanese journalist Khairallah Khairallah zei dat Iran Libanon, Jemen, Syrië en Irak gebruikt als "regionale kaarten" om de regering-Biden onder druk te zetten om terug te keren naar de Iraanse nucleaire deal van 2005 en de sancties op te heffen die de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aan de Islamitische Republiek heeft opgelegd.

"Iran gelooft dat het sterke troeven in de hand heeft en dat de Amerikaanse regering daaraan moet toegeven," waarschuwde Khairallah. "De vraag blijft hoe de internationale gemeenschap met de Libanese situatie zal omgaan."

Wanneer Khairallah en andere Arabieren het over de internationale gemeenschap hebben, verwijzen zij specifiek naar de regering Biden.

De Arabieren lijken duidelijk bezorgd over de waargenomen apathie van de VS en andere Westerse mogendheden ten aanzien van het Iraanse plan om de controle uit te breiden tot Libanon. Zij lijken met name te vrezen dat Libanon hetzelfde lot beschoren zal zijn als Irak, Syrië en Jemen - landen die al jaren in burgeroorlog verkeren dankzij de voortdurende pogingen van Iran om terrorisme en de "Islamitische Revolutie" naar de Arabische landen te exporteren.

Te oordelen naar de opmerkingen van veel Arabische politieke analisten en columnisten, is de boodschap die zij aan de regering-Biden zenden, dat de mullahs in Teheran dubbel zo gevaarlijk zijn: zij streven niet alleen naar de ontwikkeling van kernwapens, maar ook naar de bezetting van Arabische staten.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Will Lebanon Fall into the Hands of Iran? :: Gatestone Institute