www.wimjongman.nl

(homepagina)


Kiezen voor geloof

Door Hal Lindsey - 4 februari 2021

Bijbels geloof is redelijk. Het is geen sprong in het duister, maar een stap in het licht. Je zou een bibliotheek kunnen vullen met boeken die bewijs leveren voor de betrouwbaarheid van de Bijbel. Honderden miljoenen christelijke levens staan als een getuigenis voor de echtheid van de Bijbel. De Bijbel is een boek van profetie, bewezen door de geschiedenis.

Maar ondanks de bergen van bewijs, hebben we nog steeds geloof nodig. In feite zijn wij schepselen van geloof. Wij hebben geloof nodig om in onze wereld te functioneren. We moeten geloven omdat we niet alwetend zijn. We weten niet alles. Wij werken voortdurend op geloof. Wij maken ons geen zorgen over de vraag of een lichtschakelaar verlichting in een kamer zal brengen. Wij hebben vertrouwen dat het zal werken, ook al doet het dat niet altijd. Misschien is de gloeilamp doorgebrand. We weten het pas als we de schakelaar omzetten, maar dat weerhoudt ons er niet van om hem om te zetten. Dat is geloof.

We hebben vertrouwen in de wetten van de fysica. We verwachten dat de zwaartekracht werkt. We geloven dat het licht van de zon de aarde zal verwarmen. We geloven dat de grond voor ons stevig genoeg is om ons te dragen. Door dit geloof kunnen wij lopen en bewegen. Het stelt ons in staat om in de wereld te functioneren.

Geloof betekent niet dat al je vragen beantwoord zijn. In feite heb je geloof nodig omdat niet al je vragen beantwoord zijn. Je hebt misschien geen idee waarom het licht aangaat als je de schakelaar omdraait. Einsteins Algemene Relativiteitstheorie laat de meeste mensen op hun hoofd krabben. Maar of je nu weet hoe de zwaartekracht werkt of niet, je gelooft er nog steeds in. Je hebt er vertrouwen in. Dat geloof is gebaseerd op bewijs, maar zelfs bewijs vereist geloof.

Zonder geloof in fundamentele dingen - zonder het vermogen om van sterk bewijs naar een redelijk geloof te gaan - zouden we verlamd raken. Angst zou ons overvallen en ons ervan weerhouden noodzakelijke dingen te doen, zoals autorijden of maaltijden koken. Voor het betreden van het kruispunt is geloof nodig. Het huwelijk is gebaseerd op geloof. In feite hebben alle relaties geloof nodig.

Is het dan een wonder dat geloof ook nodig is in onze relatie met God? Hebreeën 11:6 zegt: "Zonder geloof is het onmogelijk Hem te behagen, want wie tot God komt, moet geloven dat Hij bestaat, en dat Hij een beloner is van hen die Hem naarstig zoeken."

Er zijn twee verbazingwekkende dingen die iedereen moet weten over geloof. Ten eerste, zelfs een klein beetje geloof kan verbazingwekkende resultaten hebben. In Mattheüs 17:20 zei Jezus: "Als u geloof hebt als een mosterdzaadje, zult u tegen deze berg zeggen: 'Ga van hier naar daar', en hij zal bewegen; en niets zal voor u onmogelijk zijn."

Ten tweede, geloof is niet iets wat je jezelf aanmeet, of in jezelf opwekt. Het is een geschenk van God zelf. Efeziërs 2:8 zegt: "Want door genade zijt gij behouden, door het geloof; en dat niet uit uzelf, het is een gave van God."

Dat vers verwijst naar God die geloof geeft voor redding. Vergeet niet dat Hij ook geloof geeft om te leven. Ons deel is te kiezen voor geloof. En dat betekent dat we ervoor kiezen Hem te vertrouwen in de verschillende omstandigheden van ons leven. Vertrouw op Hem wanneer we denken dat alles goed is, vertrouw op Hem wanneer we geen uitweg meer zien uit een donkere situatie, en vertrouw op Hem in alles daartussenin.

Kies voor geloof, en God zal bergen verzetten.

Bron: The Hal Lindsey Report | Hal Lindsey