www.wimjongman.nl

(homepagina)


Omslagpunt

Door Hal Lindsey - 30 september

Een nieuwe advertentie waarin NBC-nieuwslezer Lester Holt wordt aangeprezen, vertelt ons veel over de precaire toestand van onze natie en de wereld.

NBCUniversal is een gigantisch mediaconglomeraat dat eigendom is van de nog grotere telecommunicatiegigant Comcast. Wanneer zo'n grote entiteit een nationale reclamecampagne lanceert, bestuderen ze eerst de stemming onder het publiek. Ze gebruiken focusgroepen en peilingen om te zien wat mensen denken en hoe ze zich voelen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de angsten van mensen.

De Holt-advertentie zegt, "Wanneer emoties hoog oplopen, wanneer angst de feiten overweldigt, wanneer dingen op een keerpunt staan... hebben we een anker."

Als je vorige week - of honderd jaar geleden - in een bijbelgetrouwe kerk zou hebben gezeten, zou je niet verbaasd zijn geweest om deze woorden te horen in een preek waarin mensen werden opgeroepen zich tot Jezus te wenden. Maar tot voor kort zou het ondenkbaar zijn geweest om zulke woorden te horen over een tv-nieuwslezer.

De advertentie vertelt ons nog meer over Lester Holt, "onze presentator". Hij is "een anker dat kalmeert, een anker dat stabiliseert, een anker wanneer we er een het meest nodig hebben. Een anker voor Amerika".

Het is een slimme woordspeling. In de jaren 60, werd Walter Cronkite de meest geassocieerde persoon met de term "anker". Maar toen ze Walter een "anker" noemden, bedoelde niemand dat hij Amerika vasthield aan de vaste grond onder de stormachtige zee├źn. Hij was slechts het leidende lid van een team van omroepjournalisten.

In de advertentie, presenteert NBC Lester Holt als iets veel meer dan een journalist. Ze beschrijven hem niet alleen als een betrouwbare leverancier van de waarheid. Ze schilderen hem af als de kalmte voor onze angsten en een balsem voor onze zielen. Het is duidelijk dat hij die dingen niet kan zijn. Hoe getalenteerd hij ook is, geen enkel mens kan zijn of doen wat hij beweert. Ook al komt de advertentie zeer serieus over, zijn beweringen zijn onzin.

Waarom zou NBC Mr. Holt in zulke onmogelijke bewoordingen voorstellen? Omdat Amerika wanhopig behoefte heeft aan al die dingen waarvan zij beweren dat hij ze vervult. We hebben dringend behoefte aan de waarheid uit een volledig betrouwbare bron. De emoties lopen echt hoog op. Angst overweldigt inderdaad de feiten. We staan echt op een omslagpunt. En hebben we een anker nodig? Meer dat ooit!

We hebben een anker nodig omdat onze maatschappij systematisch het anker heeft weggehaald waar we ons ooit aan vasthielden: God en Zijn moraliteit. De meeste van onze leiders gebruiken nog steeds religieus klinkende woorden, zelfs tijdens toespraken vol godslastering. Zij spreken vaak over "gebed". Maar de New Yorkse afgevaardigde Jerry Nadler gaf uitdrukking aan de heersende opvatting toen hij zei: "Wat een religieuze traditie beschrijft als Gods wil, is geen zorg van dit Congres."

Uit de context van dat gesprek blijkt dat de religieuze traditie die hij bedoelde de joods-christelijke traditie was. Dat is de traditie waarop de Amerikaanse vrijheden zijn gestoeld. Hij en anderen hebben het schip van de staat van zijn anker losgemaakt, ons achterlatend in stormachtige wateren.

Maar terwijl Amerika in de eindtijdstromen voorbij het omslagpunt drijft, hebben wij die de Heer kennen een grote kans. Wij hebben de boodschap die de wereld nodig heeft. En onze boodschap is niet verzonnen door een reclamebureau. Onze boodschap is Jezus, en Hij is gisteren, vandaag en voor altijd dezelfde.

Bron: Hal Lindsey